Het Land van Cyriel Dessers

21 juni 2021 - 17:48

Cyriel Dessers speelde in Nederland voor NAC Breda, FC Utrecht en Heracles Almelo. Nu is de Belgische-Nigeriaanse spits actief voor het KRC Genk van John van den Brom. We spraken met hem over De Rode Duivels! “De groepsfase is een noodzakelijk kwaad.”

Wat verwacht je van België dit EK?
“Ik heb de indruk dat we vol voor de groepswinst willen gaan. In de Belgische media gaat het er nu over dat de tweede plaats misschien wel gunstigere tegenstanders zouden opleveren, dat we in de beste toernooihelft kunnen komen. Maar onze internationals zijn allemaal profs en die willen gewoon winnen. Zeker als de grote sterren, zoals Kevin de Bruyne en Eden Hazard, helemaal fit worden denk ik wel dat we ver kunnen komen.”

Zie je dit als laatste kans voor deze generatie?
“De verwachting in België is dat na dit toernooi wel wat jongens zullen afhaken of zich gaan focussen op clubvoetbal. Met deze generatie is dit daarom zeker één van de laatste kansen. Voor de volgende generatie is het ook een beetje afwachten welk niveau ze zullen hebben. Ik denk niet dat we onmiddellijk zullen afglijden, maar de halve finale of de EK-finale halen is niet iets wat elke generatie zal kunnen bereiken.”

Hoe is de stemming in België?
“Iedereen blijft er eigenlijk vrij rustig onder tot nu toe. We zijn niet overopportunistisch of euforisch, we wachten het af. We zijn de laatste jaren een beetje verwend. De groepsfase is wat meer een noodzakelijk kwaad geworden voor spelers en supporters, maar daar komen we sowieso wel doorheen. Dan begint het toernooi pas echt.”

Belgium fans

België is natuurlijk verdeeld in een Franstalig en Nederlandstalig gebied. Merk je daar wat aan qua support?
“Nee, absoluut niet. Vroeger was het nog wel eens een item, maar dat is de laatste jaren met deze ploeg helemaal verdwenen. Onze bondscoach is een buitenlander, ik denk dat dat ook helpt. Die is helemaal neutraal, dus dat is absoluut geen ding meer de afgelopen jaren.”

Wie is je favoriete speler bij België?
“Ik kijk natuurlijk heel erg naar Romelu Lukaku. Hij is fantastisch en trekt zijn vorm bij Internazionale nu ook volledig door bij de nationale ploeg. Hij zit intussen al boven de zestig interlandgoals, dat is ongelooflijk.”

*Romelu Lukaku* of Belgium

Wat is de beste opstelling voor België?
“Uhm, gewoon Thibaut Courtois in de goal. De verdediging hoe het stond, met Toby Alderweireld, Jason Deyaner en Jan Vertonghen. Thomas Meunier speelt nu rechterwingback, dan Youri Tielemans en Axel Witsel op het middenveld en Yannick Ferreira Carrasco op linkerwingback, De Bruyne en Hazard kort achter Lukaku. Precies zoals het de tweede helft tegen Denemarken was.”

Hoe groot is de rol van De Bruyne?
“Hij behoort nu denk ik tot de drie beste spelers ter wereld. Dan heb je sowieso een impact. Tegen Denemarken was zijn invalbeurt belangrijk, maar Roberto Martínez deed tactisch ook een paar kleine aanpassingen. Je ziet dat dat ook effect had.”

(L-R) *Pierre Emile Hojbjerg* of Denmark, *Kevin De Bruyne* of Belgium

Welk land wil je liever ontlopen en waarom?
“Uhm, dat is tot nu toe een beetje moeilijk om te weten. Ik denk niet dat dit België echt bang moet zijn voor iemand. Als je de finale wil halen zul je ook grote landen, de sterke ploegen, moeten verslaan en uitschakelen.”

Je bent zelf sinds kort actief voor Nigeria. Kijk je uit naar jouw optreden op de Afrika Cup?
“Jazeker. Ik ben benieuwd. Ik zal vooral meer moeten gaan spelen het komende half jaar om er voor in aanmerking te komen. Ik zie wel hoe dat loopt. Eerst moet ik me focussen op m’n dagelijkse trainingen. Als alles goed gaat, is eventuele deelname een gevolg ervan. Maar ik moet nu gewoon naar de basis kijken.”