Het FM-EK: Alles of niets

21 juni 2021 - 17:32

Na twee gelijke spelen in de eerste twee groepswedstrijden zijn er in de virtuele poulefase pas twee punten gehaald. Oranje moet winnen van nummer twee Noord-Macedonië om de groep te overleven. Goed nieuws uit de FM-ziekenboeg! De blessure van Steven Berghuis valt mee waardoor het Nederlands elftal volle bak kan gaan.

Door oer-Hollandse onderschatting staan we dus pas op twee magere puntjes. Toch blijft Daley Blind positief. De Ajacied vertelde na afloop van het gelijke spel tegen Oostenrijk zelfs tevreden te zijn met de resultaten. Van onderschatting kan vandaag geen sprake zijn, want Noord-Macedonië versloeg eerder in het virtuele toernooi Oekraïne. Nederland gaat de wedstrijd daardoor in als nummer drie, met slechts twee punten. Als Oranje verliest liggen we eruit. De druk staat er vol op. Terwijl er bij de Nederlanders dus ongetwijfeld spanning heerst, is de spanning in het kamp van Noord-Macedonië nog groter. De ploeg van Igor Angelovski verdedigt een tweede plaats in de poule en kan zich kwalificeren voor de knockoutfase.

Noord-Macedonië is haar zenuwen in de eerste helft de baas en houdt zich eenvoudig staande. Terwijl Goran Pandev en co. zelfs de lat treffen, komt Nederland niet in haar spel. Het EK verloopt tot nu toe dramatisch voor Oranje. Alleen de individuele klasse kan de ploeg de eerste helft nog redden. Steven Berghuis begrijpt dit, dat blijkt als hij in de blessuretijd van de eerste helft de bal krijgt. De flamboyante rechtsbuiten denkt niet na en haalt van zo’n 25 meter met links uit. De bal vliegt via de linkerpaal binnen: 1-0! Nederland maakt alleen maar wereldgoals dit toernooi.

Na een ‘jullie-spelen-prima,-maar-er-is-ruimte-voor-verbetering’-toespraak in de rust lijkt de ban gebroken. Al in de 47ste minuut zorgt Georginio Wijnaldum voor 2-0, waarna Ezgjan Alioski rood krijgt. Memphis Depay zorgt in het restant van de tweede helft voor de derde en de vierde treffer aan Nederlandse kant.

Hoewel Nederland na de rode kaart geen last meer heeft van de Macedoniërs, mogen ‘we’ de ploeg van Angelovski vanavond niet onderschatten. Waar we in het echt na twee wedstrijden al door waren, zijn we dat virtueel gelukkig nu ook. Dat mag ook best even gevierd worden. In de achtste finale wacht Wales!