Enis Bardhi, de kleine man achter Pandev

21 juni 2021 - 13:44

Wie Noord-Macedonië zegt, zegt Goran Pandev, maar de selectie is natuurlijk breder dan dat. Eén van de spelers om op te letten is bijvoorbeeld Enis Bardhi, de middenvelder die dankzij zijn geweldige vrije trappen in Spanje zelfs de bijnaam ‘De Messi van Levante’ kreeg.

Hij had zomaar de Messi van Heerenveen kunnen worden, als zijn transfer in 2017 naar het Abe Lenstrastadion was doorgegaan. De kleine spelmaker had zich die zomer voor het eerst in de historie met zijn jonge landgenoten voor een EK Onder-23 gekwalificeerd en speelde zich op dat toernooi ook in de Spaanse kijker. Hij verkoos niet geheel verrassend een overstap naar La Liga boven die naar Friesland en trok naar Levante.

Daarmee kwam een voorlopig einde aan een indrukwekkende reis door Europa. Bardhi, die behalve voor Noord-Macedonië ook zou mogen uitkomen voor Albanië en Kosovo, verhuisde op jonge leeftijd met zijn familie naar Zweden. In dat land kwam hij nooit verder dan het amateurvoetbal, maar in Denemarken lag er wel een contract bij Brøndby te wachten.

Toch was zijn verblijf daar ook geen lang leven beschoren. In een zoektocht naar een volgende club reisde de jonge voetballer heel Noord-Europa af. Na onder andere in Duitsland bot te hebben gevangen, was het Hongaarse Újpest vervolgens wel snel overtuigd. Bardhi zat na zijn eerste training in Boedapest nog nauwelijks in de kleedkamer of de trainer had er bij de voorzitter al op aangedrongen om de proefspeler vast te leggen. Aan zijn techniek en spelinzicht werd nooit getwijfeld, maar zijn fysiek liet te wensen over. Naast klein was Bardhi namelijk ook iel en blessuregevoelig. In Hongarije maakten ze een man van hem. Hij leerde zijn lichaam beter te gebruiken en won aan spiermassa.

Hoewel technisch zeer begaafd, is het bovenal zijn vrije trap die Bardhi onderscheidt van andere pingelaars. In zijn carrière krulde hij er al meerdere tegen de touwen en in zijn Spaanse debuutseizoen 2017-’18 moest hij alleen in Messi zijn meerdere erkennen als succesvolle vrijetrappenspecialist. Een indrukwekkende bijnaam was geboren. Mocht hij vanavond mogen aanleggen, kan Maarten Stekelenburg dus zijn borst natmaken.