De Tien van EK-Daily: De Oudste

21 juni 2021 - 11:40

In de rubriek ‘De tien van EK-daily’ lichten we tien opmerkelijke spelers van dit EK uit. Vandaag is het de beurt aan de tien oudste spelers van EURO2020.

1. Maarten Stekelenburg (38 jaar en 272 dagen)

Als je vorig jaar had gezegd dat Maarten Stekelenburg de man onder de lat zou zijn bij Nederland, zou je voor gek zijn verklaard. Toch heeft hij zijn plaatsje veroverd. Steek is met zijn 38 jaar en 267 dagen de oudste speler die dit Europees Kampioenschap actief is en dat is een hele prestatie. Van het echte oparecord is hij nog even verwijderd. Gábor Király was 40 jaar en 86 dagen toen hij in 2016 met zijn befaamde joggingbroek op het EK verscheen. Als Stekelenburg er over drie jaar in Duitsland bij is, neemt hij de plek van Király over.

De nummer 1-hit van toen: Twilight Zone van de Golden Earring

Keeper *Maarten Stekelenburg* of Holland

2. Craig Gordon (38 jaar en 172 dagen)

Terwijl menig tiener stond te swingen in de disco op de hit De Bom van Doe Maar en de jaarwisseling vierde, werd Craig Gordon geboren in Edinburgh. Hij staat al meer dan veertig duels onder de lat bij Schotland en is actief bij Heart of Midlothian FC. De routinier is niet de eerste keeper bij de Schotten dit EK, maar een beetje routine op de bank is nooit verkeerd.

De nummer 1-hit van toen: De Bom van Doe Maar

Craig Gordon of Celtic

3. Pepe (38 jaar en 115 dagen)

Hij was in zijn jonge jaren vaak een licht ontvlambare centrale verdediger, maar de laatste jaren is hij tot rust gekomen bij FC Porto. Zes gele kaarten in 27 wedstrijden en dat terwijl hij wat jaren eerder nog iemands rug in tweeën dacht te schoppen. Kepler Laveran Lima Ferreira, zoals zijn volledige naam luidt, is een geboren Braziliaan genaturaliseerd tot Portugees. In 2007 speelde hij zijn eerste interland en deed dat daarna nog 114 keer. Hij is wel mijlenver verwijderd van het spelen van de meeste wedstrijden voor A Seleção, Cristiano Ronaldo deed het 175 keer.

De nummer 1-hit van toen: Fame van Irene Cara

*Pepe* of Portugal

4. Goran Pandev (37 jaar en 329 dagen)

Hij ziet er dan wel heel oud uit, maar Goran Pandev is 37 jaar. De Noord-Macedoniër werd op 27 juli geboren in Strumica en debuteerde in 2001 bij de nationale ploeg. Jude Bellingham moest toen nog geboren worden. In 2021 scoorde Pandev het eerste doelpunt ooit voor zijn land op een eindronde. Daarmee werd hij de op één na oudste voetballer ooit die op een EK scoorde, alleen de Oostenrijkse Ivica Vastić was ouder.

De nummer 1-hit van toen: Proudly presents the star sisters van Stars on 45

*Goran Pandev* of North Macedonia

5. Yuri Zhirkov (37 jaar en 305 dagen)

Yuri Zhirkov speelde al ruim 437 wedstrijden als prof voor verschillende Russische clubs en Chelsea en speelde meer dan honderd interlands. Zhirkov loopt al een hele lange tijd mee in het profvoetbal en is dit Europees Kampioenschap ook weer actief. Echter raakte hij in de eerste wedstrijd geblesseerd en moest het veld verlaten met een blessure. Het bleek een dijblessure te zijn en dus moest hij het Russische kamp verlaten. Hij zal niet meer in actie komen. Helaas lijkt Zhirkov zijn laatste EK-wedstrijd al gespeeld heeft.

De nummer 1-hit van toen: Rondo Russo van Berdien Stenberg

*Yuri Zhirkov* of Russia

6. José Fonte (37 jaar en 181 dagen )

Pepe staat iets hoger in het rijtje, maar ook zijn vervanger is niet meer de jongste. José Fonte werd dit seizoen als aanvoerder van Lille OSC kampioen van Frankrijk, maar zijn weg naar de top was niet makkelijk. Via onder andere Vitória Setúbal, Estrela Amadora, Southampton en Dalian Yifang FC, bereikte hij in 2018 Frankrijk. Daar groeide hij uit tot absolute heerser achterin. Dit EK is de Portugees nog geen basisspeler, toch is hij er net zoals in het kampioensjaar 2016 er vanaf de bank bij.

De nummer 1-hit van toen: (Hey You) The Rock Steady Crew van The Rock Steady Crew

*Jose Fonte* of Portugal

7. Andrij Pjatov (36 jaar en 358 dagen)

Hoewel het contrast enorm is tussen de uitstraling van Andrij Pjatov en het swingende nummer The Reflex van Duran Duran, werd hij geboren toen het nummer op één stond in de hitlijsten. De 36-jarige keeper was jarenlang de keeper van Sjachtar Donetsk. Bij Oekraïne is hij zijn plaats onder de lat kwijt aan Georgiy Bushchan. Of het werkelijk zijn laatste EK wordt weet niemand, want Pjatov is niet kapot te krijgen, maar met zijn 36 jaar en 356 dagen staat hij zevende in het lijstje van oudste spelers.

De nummer 1-hit van toen: The Reflex van Duran Duran

*Andriy Pyatov* of Ukraine

8. Giorgio Chiellini (36 jaar en 311 dagen)

Of het nou zijn harde tackles of zijn passie tijdens het volkslied is, het lijkt alsof Chiellini al honderd jaar in het hart van de Italiaanse verdediging staat. Hij werd op 14 augustus 1984 geboren in de stad waar een scheve toren staat, namelijk Pisa, en debuteerde in 2004 in La Squadra Azzurra. Hij werd voor het EK in 2004 in Portugal niet opgeroepen en speelde daarom pas in 2008 zijn eerste Europese Kampioenschap. Daarna volgden de toernooien van 2012, 2016 en 2020. Ook hij viel net als Zhirkov uit met een blessure, het is alleen nog niet duidelijk of hij wel verder kan.

De nummer 1-hit van toen: Two Tribes van Frankie Goes to Holleywood

*Giorgio Chiellini* of Italy

9. Cristiano Ronaldo (36 jaar en 136 dagen)

Als iemand de eeuwige jeugd lijkt te hebben is het Cristiano Ronaldo. Helaas wordt hij ook ouder. Hij brak drie records tijdens zijn eerste wedstrijd; CR7 werd de eerste speler ooit die op vijf EK’s in actie kwam, scoorde als eerste speler ooit op vijf EK’s en werd all-time topscoorder van het toernooi en schoot daarmee Michel Platini uit de recordboeken. Op 5 februari mag hij 37 kaarsjes uitblazen en daarmee behoudt hij een negende plaats in dit klassement.

De nummer 1-hit van toen: Easy Lover van Philip Bailey en Phil Collins

*Cristiano Ronaldo* of Portugal

10. David Marshall (36 jaar en 108 dagen)

Dat Schotland ervaren keepers heeft blijkt maar weer. De nummer twee van dit klassement was de reservekeeper en de nummer tien is de eerste keeper. David Marshall beleefde echter niet een heel lekker begin aan zijn EK. Hij stond tegen Tsjechië veel te ver uit zijn doel en Patrik Schick schoot de bal van net over de middenlijn het doel in. Een werelddoelpunt, maar een nachtmerrie voor een keeper. Misschien dat hij na de wedstrijd heel hard Shout van Tears for Fears aan heeft gezet een heel hard “Shout, shout, let it all out” heeft meegezongen. Hij herstelde zich wel heel erg goed in de Battle of Britain, want hij hield de nul tegen Engeland.

De nummer 1-hit van toen: Shout van Tears for Fears

*David Marshall* of Scotland