De Krantjes: ‘Sport kan als geen ander verbinden’

21 juni 2021 - 14:22

“Politiek en sport kun je niet meer gescheiden houden”, zo vinden Joost en zijn gast Frank van der Lende vandaag in De Krantjes. Ze hebben het over de gebeurtenissen in Hongarije.

De 3FM-dj gaat eerst echter in op de wedstrijd van vanavond, tegen Noord-Macedonië. De opstelling lekte gisteren al uit. Frank kan zich vinden in de waarschijnlijke keuzes. “Ik ben wel bang dat het einde toernooi is voor Wout Weghorst qua basisplaatsen. Je zag de laatste wedstrijd dat Donyell Malen als invaller voor meer dreiging en diepte zorgde. Malen moet gewoon altijd in de basis starten en dan kan Weghorst invallen. Je draait de rollen dan om. Marten de Roon zou ik er in laten, maar staat nu natuurlijk op scherp. Helemaal als je Frenkie de Jong nog meer in het spel wil betrekken is De Roon wel heel belangrijk. Frenkie kan dan nog meer in zijn kracht komen.

Joost en Frank gaan daarna door op de documentaire van Memphis Depay die gisteren werd uitgezonden. “Memphis is de enige bij Oranje waarvan bekend is dat-ie geen partner heeft. Je ziet hem ook nauwelijks met vrouwen. Het zou toch fantastisch zijn als hij op mannen zou vallen? Hoe vet zou dat zijn, dan is de hele discussie klaar.”

De discussie waar Frank op doelt is of Nederland volgende week bij de achtste finale in Boedapest een statement moet maken tegen de anti-homowet die is ingevoerd in Hongarije. “Sport kan als geen ander verbinden. Voetbal is overal hetzelfde, het verbroedert en verbindt. Het is de mensheid waardoor groepen worden uitgesloten, dat gebeurt al jarenlang. Het is goed als er eindelijk tegenin gaan. Je hebt alleen wel medestanders nodig.”

Frank vindt dat een statement vanuit de spelers moet komen. “Net zoals met Frenkie en Georginio Wijnaldum vorig jaar over racisme. Ook Frank de Boer speelt daar natuurlijk een rol in. Hij zei alleen ooit in FC Gay met Tim Hofman dat je homo’s in het voetbal direct zou herkennen omdat ze aan andere motoriek hebben. Heel bizar.”

Joost en Frank praten daarnaast over hoe de radio-dj het EK beleeft en het naderende afscheid van Goran Pandev. De hele uitzending is hieronder terug te zien!