Maaskant over NAC: ‘Snap niet dat ze niet gebeld hebben’

20 juni 2021 - 20:55

Het is chaos bij NAC Breda, dat op zoek moet naar een nieuwe trainer. Robert Maaskant is ex-coach van de club en vindt het onbegrijpelijk dat de Bredanaars hem nog niet gepolst hebben.

Vanuit de Bus bezocht Lars Jesse van Eijden de voormalige kroonprins van het Nederlandse trainersgilde. “Het doet me pijn dat het gewoon niet lukt bij NAC. Dan hoop je ook wel weer dat ze bellen. Dat ze iemand laten komen die de voetbalwereld, de Bredase verhoudingen en cultuur goed kent. Ik mis leiding bij NAC. Ik snap ook niet dat je Ton Lokhoff aan kunt stellen en de boel tien weken later laat ontploffen. Dat had je ver van te voren aan kunnen zien komen in gesprekken die gevoerd had moeten worden.”

Maaskant focust zich zelf op dit moment vooral op de ondernemerskant van sport. “Na twintig jaar wil men ook andere trainers zien”. Dat vindt de ex-trainer van onder anderen NAC Breda, FC Groningen en VVV-Venlo zonde. “Het huidige type coach in de is heel inwisselbaar. Ik ben groot geworden in een tijd met Guus Hiddink, Bert van Marwijk, Huub Stevens en Henk ten Cate. Dat zijn namen die grote internationale carrières hebben gehad en dat zal niet voor niets zijn geweest. Die namen kent iedereen, terwijl de huidige generatie waarschijnlijk snel vergeten gaat worden. Ik vind alleen een Erik ten Hag kleurrijk, misschien juist wel door zijn saaiheid. Hij staat tenminste voor een bepaald soort voetbal, net als Peter Bosz. Verder is iedereen erg vlak geworden, terwijl voetbal juist gebaat is bij meer persoonlijkheden.”

De nieuwe generatie trainers kan Maaskant ook niet echt bekoren. “Zo’n Sjors Ultee vindt ik een voorbeeld van iemand die niet wordt gemist als-ie weg is. Die wordt vijf jaar na zijn carrière niet snel meer op straat aangesproken denk ik. Dat neemt niet weg dat het geen goede trainers zijn hoor. Vakinhoudelijk zijn ze allemaal hartstikke goed, anders wordt je geen trainer in de Eredivisie.”

Lars Jesse gaat in deze aflevering ook in op de Tour de Handhaving. Je kunt de podcast hieronder beluisteren!