Het EK Daily-gevoel van: Bart Vriends

20 juni 2021 - 17:06

Tijdens EK Daily ondervragen we iedere dag een vriend van de show naar zijn/haar EK Daily-gevoel. Vandaag spreken we met Sparta Rotterdam-verdediger Bart Vriends. Hij speelde in de jeugd van FC Utrecht, promoveerde twee keer met Go Ahead Eagles, en heeft al honderd wedstrijden voor Sparta gespeeld als centrale verdediger. Maar hoe beleeft Bart dit EK nou eigenlijk?

Welkom Bart! Hoe vind je het hier bij FC Afkicken?
“De omgeving hier, nu met het EK, spreekt me wel aan om de zomer door te komen. Ik was al jaren geleden te gast bij Afkicken, toen ze nog in een donker keldertje in Amsterdam hun YouTube-show opnamen. Dat was toen chill en gezellig, ze zijn onderscheidend van andere voetbaljournalistiek. Dus zo ben ik een beetje blijven hangen en nu maken we de Cor Potcast onder hun vlag. Dat is tof om te doen.”

Hoe beleef je het EK tot nu toe?
“Ik ben de afgelopen jaren een beetje mijn interesse in het voetbalkijken verloren, doordat het publiek weg was. Toen de stadions leeg trokken, raakte ik die interesse kwijt. Ik heb het EK een beetje gebruikt om mijn interesse in voetbal weer terug te vinden en dat is gelukt. Ik vind het echt leuk om de wedstrijden te kijken. Ik vond Frankrijk-Duitsland interessant, maar Oekraïne-Nederland was de leukste wedstrijd. Ik vind het als centrale verdediger leuk om specifiek naar de bijdrage van centrale verdedigers te kijken.”

(L-R) *Daley Blind* of Ajax, *Bart Vriends* of Sparta Rotterdam

Wat verwacht je van Oranje?
“Ik ben wel optimistisch. Ik heb het geluk dat ik die twee laatste oefenwedstrijden niet heb gezien, daar is nogal veel pessimisme uit gekomen volgens mij. Als ik de opstelling en selectie zie, zit het best wel goed in elkaar. Het centrum is super goed, Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum behoren tot de Europese top. Denzel Dumfries is aan het floreren. Ik heb er vertrouwen in. Ik reken op de halve finale.”

Als jij bondscoach zou zijn van Oranje, wat zou je anders doen?
“Ik ben meer gecharmeerd van Donyell Malen dan van Wout Weghorst, dat is het enige wat ik zou aanpassen. Ik zou ook Matthijs de Ligt boven Jurriën Timber hebben gekozen, zoals Frank de Boer. En Dumfries zou ik er ook zeker in laten. Dumfries heeft de geest en het zelfvertrouwen. Hij brengt zo veel geestdrift in de ploeg. Zijn energie en zijn drive, dat is niet te evenaren op dit EK.”

Welk land hoop je te ontlopen?
“De Italianen. Zij zijn goed, degelijk en echt één collectief. Die moeten we overslaan. Ik zou Italië graag ontlopen. Frankrijk of Italië, dat is een beetje om het even.”

(L-R) *Cody Gakpo* of PSV, *Bart Vriends* of Sparta Rotterdam

Welk land wordt Europees kampioen?
“Frankrijk. Ik ga een beetje met de stroom mee. Ik vulde zo’n pooltje in en toen zat ik wel echt te twijfelen. Met Frankrijk win je je pooltje denk ik niet, want iedereen denkt dat. Dus toen dacht ik aan Portugal. Italië had ik onderschat, want zij blijken heel goed te zijn. Ik had dat niet zo in de gaten, dus daar heb ik nu wel spijt van. Frankrijk heeft de beste selectie. Die spelers zijn gewend om te voetballen op een heel hoog niveau en kunnen met die druk omgaan. Zij zijn de grote favoriet.”

Welke EK-speler is jouw droompartner centraal achterin?
“Ik vond Raphaël Varane heel goed bij Frankrijk. Ook Antonio Rüdiger van Duitsland vond ik echt goed. Stefan de Vrij is ook goed, joh. Even nadenken. Rúben Dias van Portugal is ook teringgoed. Oké, laat ik Varane of Dias zeggen, die hebben veel indruk op mij gemaakt.”

Je promoveerde twee keer met Go Ahead, hoe keek je naar hun promotie?
“Ik heb op de bank gestaan tijdens het kijken. Ik heb bij Go Ahead drie en een half jaar gespeeld. Ik heb daar zo veel meegemaakt, het was voor mij echt de start van mijn carrière. Ik zal voor altijd een band met die club houden. Ik vermoed dat dat niet voorbijgestreefd gaat worden door een andere club. Ik ben niet opgegroeid met een bepaalde liefde voor een club. De ontknoping was echt spectaculair en heel spannend om te kijken. Ik ben heel blij voor alle mensen die de club een warm hart toedragen. En dat zijn er nogal wat in Deventer. Dat zijn niet gewoon passanten ofzo, dat zijn mensen die echt leven voor de club. De club speelt zo’n grote club in hun leven. Ik heb 10.000 van hun op de Brink zien staan, toen we daar promoveerden. Ik heb gemerkt hoeveel het voor hun betekent. Ik gun het de mensen van harte. Ik heb daar super veel liefde gekregen.”

(L-R) Jop van der Linden of Go Ahead Eagles, Bart Vriends of Go Ahead Eagles

Kijk je ernaar uit of tegenop om tegen de Eagles te spelen?
“Ik kijk er eerder naar uit dan dat ik ertegenop zie. Ik vind het alleen maar leuk. Ik probeer daar niet te veel sentiment aan te geven, want dat leidt eigenlijk alleen maar af. Ik probeer het te benaderen als een normale wedstrijd, maar dat is best wel lastig, want ik heb daar veel meegemaakt.”

Heb je nog persoonlijke doelen bij Sparta volgend jaar?
“Ik wil mezelf ontwikkelen als speler. Ik denk dat ik beter kan, dan dat ik tot nu toe heb laten zien. Ondanks dat ik bijna alles heb gespeeld. Ik heb een beetje gesukkeld met blessures de afgelopen maanden, dus ik heb deze zomer goed getraind om hopelijk fitter te zijn dan het afgelopen jaar. Ik wil een iets dominantere rol spelen. Ik hoop dat ik een paar goals kan maken.”

(L-R) *Bart Vriends* of Sparta Rotterdam, *Ryan Gravenberch* of Ajax

Hoe gaat het volgende seizoen van de Cor Potcast eruit zien?
“Het eerste seizoen was leuk, maar wel nog een beetje amateuristisch. Het tweede seizoen was veel beter en leuker. Daar kan nog wel een stapje bij. Het mag allemaal iets scherper. We gaan leuke gasten uitnodigen en een paar nieuwe rubriekjes doen. En verder willen we de speelsnelheid en dynamiek die er al was behouden. Er gaat af en toe iets mis, maar dat is ook een beetje onze charme. We hebben mooie plannen, maar er blijft ook een beetje frivoliteit, zoals dat kenmerkend is voor ons.”

Morgen kun je weer lezen over het EK Daily-gevoel van een nieuwe gast, houdt de website in de gaten!