Drenthe over Suriname: ‘Gekke Henkie als ik niet voor mijn vaderland wil spelen’

20 juni 2021 - 12:39

“Het is niet aan mij, maar ik sta open voor Suriname”, zegt Royston Drenthe tegen Doriano Kortstam op onze Instagram. Drenthe maakte furore in Jong-Oranje en werd in 2010 opgeroepen voor het Nederlands elftal. Tegenwoordig droomt de voormalig speler van Real Madrid over het shirt van Suriname

Drenthe is geboren in Rotterdam, maar is van Surinaamse komaf en zou dus voor het land mogen uitkomen. “Het ligt een beetje gevoelig. Iedereen loopt me te duwen. Ik wil niet zeggen: ‘Ik moet per se voor Suriname spelen.’ Het zou mooi zijn als ik dat nog voor elkaar krijg. Ik ben een Rotterdamse jongen met Surinaamse ouders. Ik heb mijn kansen wat betreft Oranje wel gehad. Ik ben 34 jaar, dit zijn mijn laatste jaren. Als ik nog iets zou kunnen doen voor mijn vaderland, dan zou ik Gekke Henkie zijn als ik nee zou zeggen. De bal ligt bij de trainer.”

Feyenoord
Als geboren Rotterdammer speelde Drenthe al in 2000 in de jeugd van Feyenoord. Zes jaar later debuteerde hij onder Erwin Koeman in het eerste. “Ik was mega zenuwachtig. Ik kreeg de opdracht van Koeman om gewoon te doen wat ik liet zien op de trainingen. Mijn tegenstander op dat moment was Gill Swerts, in mijn jeugdjaren bij Feyenoord was dat een A1-speler. Hij speelde onder andere met Robin van Persie. Ik loste die wedstrijd een afstandsschot dat net over ging. Ik speelde toen met iconen als Salomon Kalou en Dirk Kuyt. We wonnen uit van Vitesse. Toen hadden we nog een serieuze kans om kampioen te worden, maar als team gaven we dat weg”, vertelt Drenthe.

De stap van de A1 naar het eerste herinnert Drenthe zich nog goed: “Mijn trainer was op dat moment Henk Fraser. Henk van Stee was hoofd-jeugdopleiding. We waren aan het trainen en Van Stee stapte het veld op en zei: ‘Ik heb goed nieuws voor je.’ Ik had net een nieuw contract getekend bij Feyenoord. Van Stee vertelde dat Koeman had aangegeven dat ik mee mocht komen trainen met het eerste. Dat was voor mij echt een jongensdroom. Daarna ging het snel. Ik trainde net een maand mee en toen vertelde Koeman dat ik alleen voor de belangrijke potten nog terug zou gaan naar de A1. Hij zei: ‘Dit wordt jouw thuis, gefeliciteerd.’ “

Na twee jaar in het eerste van Feyenoord, maakte Drenthe in 2007 de overstap naar Real. Drie dagen later scoorde hij zijn eerste goal. “De trainer hanteerde hetzelfde systeem als Foppe de Haan op het EK O21. Ik speelde daar ook linkshalf. Ik had alleen helemaal niet in mijn hoofd zitten dat ze bij Sevilla al hadden verloren in de heenwedstrijd. Dus toen Sevilla 1-0 maakte, wist ik niet dat we dubbel achterstonden. Ik dacht: ‘Als we winnen, winnen we de Supercopa.’ “

“Ik herinner mij dat doelpunt nog precies”, gaat Drenthe verder”. Ik kreeg de bal van Raúl en sta kaarsrecht voor de goal, maar wel op 42 meter afstand. Één van de beste middenvelders van Sevilla stond voor me, dus ik week uit en dacht: ‘Ik ga gewoon blazen.’ Ik schiet die bal, maar ik stond zo ver dat ik niet zag wat er gebeurde. Dat was de 1-1. Die goal is één van de mooiste goals die ik heb gemaakt in mijn carrière.”

Real Madrid Royston Drenthe

Mocro Maffia
Waar Drenthe op het grote voetbaltoneel plaats heeft moeten maken, lonkt een rol in de acteerwereld. Onlangs had Drenthe een rol in het tweede seizoen van de serie Mocro Maffia. “Super veel props naar degene die mij die kans hebben gegeven. Ik vond acteren altijd al super dope. Ik werd gebeld of ik casting wilde doen voor Mocro Maffia. Ik wist niet eens wat casting was. Ik dacht dat ik gelijk op de set zou staan en ik stond ineens in een lege kamer. Maar ze vonden dat ik het heel goed deed, na een week werd ik gebeld. Ik heb op dit moment geen specifiek vooruitzicht wat betreft acteren”, vertelt Drenthe over de populaire serie.

Racing Murcia
Op dit moment speelt Drenthe in ieder geval bij Racing Murcia, dat uitkomt in de Terecera División, het vijfde niveau. “Ik kreeg een aanbieding dat ze me wilden verhuren aan een club die in de voorronden van de Champions League speelt. Ik heb het aanbod afgewezen. Ik zie het niet zitten om me op iets anders te focussen, terwijl ik me wil richten op Racing Murcia. De president is heel blij met de prestaties die ik heb geleverd dit seizoen, dus hij wil me graag houden en dat gaat gebeuren, denk ik. Waarschijnlijk ga ik één of twee jaar verlengen”, vertelt Drenthe.

Voorlopig gaat Drenthe net zoals wij, gewoon het EK volgen. “Voetbal leeft in Spanje sowieso. Je hebt veel plekken waar mensen samenkomen om het te kijken. Ik kijk alles, het haalt een gekke spirit bij me naar boven. Het zit gewoon in mij.”