Hoekie_B: Mening

19 juni 2021 - 22:05

Ik ken iemand die zegt dat Frenkie de Jong een zwaar overschatte voetballer is. Nadat mijn vorige column me nog even achtervolgt heeft zal ik dit keer wat terughoudend zijn met namen noemen, maar deze wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Halderberge noemt Frenkie de Jong ‘de postbode’. En hij vindt pak-em-beet Tonny Vilhena of Jens Toornstra veel nuttigere spelers voor een elftal. U raadt het al: hij is voor Feyenoord. Voorheen was hij voor RBC en dat faillissement kan niet los gezien worden van zijn voetbalverstand.

Ik probeer oprecht te zien wat de criticasters zien, maar ik zie alleen maar een ventje die op leeftijd afgelopen week pas gevaccineerd mocht worden die een elftal bij de hand neemt. Altijd aanspeelbaar, altijd rust aan de bal en overzicht en zelden balverlies. Frenkie schurkt tegen de wereldtop aan. Of is het maar net wat ik wil zien? Het blijft altijd bijzonder hoe mensen dezelfde dingen zien, maar er een totaal andere mening op nahouden.

Zo bestaan er dus mensen die Willem II een mooie club vinden en Maurice Steijn een goeie trainer. Wat mij betreft rijp voor opname. Discussies over voetbal zijn natuurlijk de mooiste die er zijn (zeker na twaalf bier), maar wat mij dan wel altijd stoort is dat mensen er een andere mening op nahouden dan mijzelf. Ik voel mij dan een soort Louis van Gaal (Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom?), al heeft Louis veel minder voetbalverstand. Zelf heb ik tijdens Football Manager 2015 bewezen dat het wel degelijk mogelijk was om Manchester United uit het dal te krijgen, ook al moest ik daarvoor de Champions League-finale drie keer opnieuw spelen.

Als ik naar voetbalanalytici luister, ben ik niet bezig om iets te leren over een speler of wedstrijd, maar vooral met het checken of ze gelijk hebben of niet. Zelf weet ik alles al, dus ik luister alleen maar om te bepalen of zij het ook snappen. Zeker als ze vrouwelijk zijn sta ik op scherp, want één foute opmerking en ik ga Twitter op om te vertellen dat alle vrouwen niets van voetbal snappen en dat ik zo boos ben dat ik kook en dat dit eigenlijk hun taak is.

Iedereen heeft natuurlijk recht op een eigen voetbalmening, maar laten we het over één ding eens zijn: Frenkie de Jong is de allerbeste voetballer van Nederland. Op Tonny Vilhena en Jens Toornstra na dan.

Dit EK schrijft Ferry columns voor onze website! Lees na de volgende groepswedstrijd van Oranje zijn derde stuk!