Het EK Daily-gevoel van Dario van den Buijs

18 juni 2021 - 13:42

Tijdens EK Daily ondervragen we iedere dag een vriend van de show naar zijn/haar EK Daily-gevoel. Vandaag het EK Daily-gevoel van Dario van den Buijs. De Belg speelt op dit moment bij Beerschot VA en was in het verleden actief voor onder anderen FC Eindhoven en Heracles Almelo. Hij sprak over zijn verwachtingen dit EK in het speciaal die over België.

Hi Dario, Wat verwacht je van het EK?
“Frankrijk is natuurlijk de grote favoriet, maar ik gok wel een beetje op Portugal. Die hebben met Ruben Dias, Bruno Fernandes en Cristiano Ronaldo in elke linie een wereldster rondlopen.”

Wat verwacht je van Oranje?
“Ze zijn een goede outsider. De groep hebben ze redelijk makkelijk overleefd en ik ben benieuwd wat ze daarna kunnen doen. Ze hebben een goede selectie en bovendien is een toernooi toch altijd anders dan ‘losse’ interlands.”

Als jij bondscoach zou zijn van Oranje, wat zou je anders doen?
“Je ziet nu vooral die discussie over de 5-3-2 natuurlijk. Maar dat kan ook heel snel een 4-3-3 worden. Als Frenkie de Jong achterin start, kan hij doorschuiven naar het middenveld. Ik denk dat Nederlanders ook te druk zijn met 4-3-3. Oranje zal niet heel vaak echt met vijf man achterop spelen.”

Van welk land verwacht je het meest?
“Achter Frankrijk en Portugal vind ik Engeland een fantastisch land. Wat daar allemaal rondloopt, poeh. Jack Grealish, Mason Mount, Harry Kane. Zij zijn voor mij één van de outsiders. Bij Frankrijk en Portugal weet je alleen sowieso wat je kunt verwachten, terwijl dat bij Engeland toch altijd even afwachten. Verder zullen landen als Spanje en Duitsland altijd meedoen op zo’n toernooi.”

Welk land wordt Europees kampioen?
“Dan toch Frankrijk. N’Golo Kanté is gewoon de beste middenvelder van het moment, misschien wel de beste speler van het jaar. Als je Man of the Match wordt in beide halve finales van de Champions League en ook nog in de finale, tja. De rest, zoals Portugal en Engeland, komen daarachter.”

Wat verwacht je van België dit EK?
“Ik zou België in het rijtje outsiders plaatsen. Ik heb vertrouwen in een mooi toernooi, maar verwacht niet dat we de finale halen. Natuurlijk zou dat mooi zijn, maar het wordt niet makkelijk met Frankrijk erbij. Helemaal als wij spelers als Kevin de Bruyne moeten missen. En jongens als Eden Hazard en Alex Witsel hebben een moeilijk seizoen gehad. Aan de andere kant; spelers als Youri Tielemans en Romelu Lukaku hebben een wereldseizoen gehad.”

Hoe is de sfeer in België?
“De Belgen geloven er wel in, maar ze zijn wel realistisch. Qua mentaliteit zit het wel goed. Het is een beetje een ‘nu of nooit’-gevoel. Voor deze selectie wordt het misschien het laatste toernooi. Het is gewoon zonde dat we twee jaar geleden verloren van Frankrijk in de halve finales. Gelukkig werden zij dan wereldkampioen en verloren wij niet van Kroatië zoals Engeland deed. Dat maakt het iets minder pijnlijk.”

Denk je zelf ooit nog een cap te gaan pakken?
“Denken doe ik het zeker niet. Maar je weet het nooit, er zijn jongens die op hun 28e nog hun eerste interland spelen. En zolang je op een hoog niveau profvoetbal speelt, kan het altijd. Tot de Onder-18 heb ik ook altijd jeugdinterlands speelt. De eerste focus ligt voor mij alleen wel op mijn club.”

Hoe ben je bevriend geraakt met Neal?
“Het begon eigenlijk met Lars en Bruce, die me eens opzochten voor een challenge toen ik nog bij FC Eindhoven speelde. Dat was in de beginjaren van FC Afkicken. Daarna zijn we in contact gebleven via Twitter en Instagram en hebben we nummers uitgewisseld enzo. Neal heeft me verder ook een paar keer uitgenodigd voor de show. Zo is het een beetje gekomen.”