Wie maakt plaats voor De Ligt: ‘Dumfries is te instabiel’

17 juni 2021 - 13:01

Gameday! Vandaag mogen we weer! Oranje sokken, kleren, haren, niets is te gek. Nee, maar even serieus. We zouden geen Nederlanders zijn, als we niet alle mogelijke opstellingen af zouden wegen. Zo ook Neal en Bruce. “Één wijziging is er sowieso in het basiselftal van Oranje: Matthijs de Ligt keer terug”, begint Neal.

We mogen helaas niet met twaalf spelers spelen, het was voor ons ook even schrikken, er moet iemand op de bank gaan zitten. Tegen Oekraïne speelden Denzel Dumfries en Jurriën Timber. De kans is groot dat één van hun tegen Oostenrijk vandaag niet in de basis staat. “Ik denk ten koste van Timber, dat zou ik doen”, zegt Bruce. Neal is het daar niet mee eens: “Ik denk dat ik Timber op rechts zou opstellen, in plaats van Dumfries. Jaron en Willem zeiden dat, dat zijn wel twee mensen waar ik naar luister, wat betreft voetbal.”

Bruce zou Dumfries sowieso opstellen: “Dumfries brengt iets wat niemand in Oranje heeft.” Neal pleit nog steeds voor Timber: “Je hebt uiteindelijk meer aan iemand die stabieler is dan Dumfries. Er is niemand zo stabiel en relaxed aan de bal als Timber. Ik vind Dumfries niet instabiel en hij is de enige die zo laat in de wedstrijd nog een aanval op kan brengen. Dat is vrij uniek. Ik denk dat hij meer geschikt is voor die wingback positie dan Timber. Maar als Timber speelt, maak ik me ook niet druk.” Neal concludeert: “Frank de Boer kiest voor Dumfries.”

Ook over het middenveld zijn de mannen het niet eens. “Het is de vraag of ze voor Marten de Roon of Ryan Gravenberch opstellen. Wanneer is het moment dat ze Gravenberch op gaan stellen”, vraagt Neal zich af. “De rol die De Roon invult, dat kan niemand anders. De spelers bij Oranje hebben iets unieks waardoor ze op het veld staan. Ik snap Frank de Boer daarin wel. Net als met Timber, over het talent van Gravenberch hoeven we het niet te hebben. Hij is een fenomeen. Ik snap het heel goed als hij voor De Roon blijft kiezen. Gravenberch is voor mij meer een vervanger voor Frenkie de Jong, mocht hij geblesseerd raken.”

*Frenkie de Jong* of Holland

Ongeacht de opstelling, “tegen Oekraïne werd heel veel ruimte weggegeven”, vindt Neal. “Ik denk dat daar niet zo veel aan gaat gebeuren. Ik denk dat dit gewoon Oranje is. Wat we tegen Oekraïne hebben gezien is hoe we zijn. De ruimtes die je weggeeft zijn vermakelijk maar het is wel zorgwekkend hoe makkelijk je goals weggeeft”, voegt Bruce toe.

In de podcast van vandaag praten Bruce en Neal over de topwedstrijd van twee spelers van Sassuolo, discussiëren ze over de rechtsback/rechtshalf en zingt Bruce!