Het FM-EK: De Witte Hond

17 juni 2021 - 18:09

Waar we in het echt al heel dichtbij de tweede ronde zijn met Oranje, is dat in Football Manager nog maar de vraag. Na een 1-1 gelijkspel tegen Oekraïne moet er vanavond gewonnen worden van de Oostenrijkers.

Ondanks de matige vertoning tegen Oekraïne denken de FM-bookies dat Nederland het wel even regelt. Ook vanuit de media wordt een overwinning verwacht en misschien wel geëist. De druk staat er tegen Oostenrijk dus vol op.

In de volle Johan Cruijff Arena is het thuisvoordeel voor Oranje. De weergoden doen een extra duit in het zakje. Waar 17 juni normaal gesproken zon garandeert, kiezen de weergoden ervoor om het twaalf graden te laten worden in een regenachtig Amsterdam. Bekende omstandigheden voor de Nederlanders.

Oranje begint opnieuw goed. Davy Klaassen jankt de bal er na twintig minuten al in. De ontlading is groot in de virtuele Arena. Een harde doffe, maar toch geplaatste volley breekt de ban voor Oranje. Zo zorgt de ‘De Witte Hond’  (zijn bijnaam in Feyenoord-kringen) dat ook de Oranje-fans in Rotterdam voor hem op de banken staan.

In de tweede helft daalt de temperatuur in Amsterdam verder en beginnen ook de Oostenrijkers zich op hun gemak te voelen. Dit blijkt als David Alaba via de linkerkant doordringt en de bal voorgeeft op Marcel Sabitzer. De aanvallende middenvelder van RB Leipzig raakt via Michael Gregoritsch knap het net: 1-1. Weer geeft Oranje een voorsprong weg.

Er gebeurt na de spetterende eerste helft een stuk minder in het tweede bedrijf. Wel zet een aanslag op Steven Berghuis een streep door de Oranjerekening. De aanvoerder van Feyenoord moet het veld verlaten met een blessure. Berghuis kan niet vervangen worden door een echte rechtsbuiten, want die heeft Frank de Boer niet op zijn lijstje staan. Bedankt Frank! Oranje speelt wéér gelijk en zit daarom nog steeds zonder overwinning in EURO 2020. Hopen dat het in het echt beter gaat. Maandag moet het gebeuren tegen Noord-Macedonië. Bij een nederlaag is Nederland definitief uitgeschakeld op het EK.