Het EK Daily-gevoel van: Lars Veldwijk

17 juni 2021 - 13:15

Tijdens EK Daily ondervragen we iedere dag een vriend van de show naar zijn/haar EK Daily-gevoel. Vandaag is het de beurt aan Lars Veldwijk, die ons helemaal vanuit Zuid-Korea te woord wil staan. Sinds 2016 komt Veldwijk uit voor het Zuid-Afrikaanse elftal, maar hij blijft uiteraard ook Oranjefan.

Hi Lars, hoe gaat het met je?
“Het gaat goed, ik heb nu zeven weken geen wedstrijden dus we trainen alleen maar. Ik heb het heel goed naar mijn zin hier, maar natuurlijk mis ik Nederland ook. Het EK is lastig te volgen. Het is hier zeven uur later, dus veel wedstrijden zijn midden in de nacht. De wedstrijd van Nederland tegen Oekraïne was bijvoorbeeld bij mij om vier uur ’s nachts. Ik moest de volgende dag om acht uur weer opstaan voor de training, dus het gaat heel lastig. Ik mis de gezelligheid van het EK ook. Meestal nodigt Neal me wel uit, als er toernooi is. In 2016 vond ik De Boot In echt leuk, dat je de bal vanaf de kant in de boot moest schieten.”

Wat verwacht je van Oranje?
“Ik hoop dat we ver gaan komen. Vooraf had ik er weinig vertrouwen in, ik vond de oefenwedstrijden er niet zo heel goed uitzien eerlijk gezegd. Maar ik hoop natuurlijk dat we ver gaan komen en dat het een mooi toernooi wordt. Ik denk dat iedereen heel blij is dat de stadions en terrassen weer open zijn. Ik hoop dat iedereen met veel plezier kan kijken.”

Je hebt lang in Nederland gespeeld, ken je wat jongens van Oranje?
“Ik heb toevallig vlak voor het EK contact gehad met Wout Weghorst over tatoeages. Ik heb mijn eigen tattooshop en één van mijn tatoeëerders is langs geweest in Duitsland om hem te tatoeëren. Toen hebben we het ook even over voetbal gehad.”

Als jij bondscoach zou zijn van Oranje, wat zou je anders doen?
“Dat is misschien voor de hand liggend, maar ik zou toch wel het systeem veranderen. Ik zou anders spelen dan met vijf verdedigers. Ze moeten aanvallender spelen. Nederland staat bekend om buitenspelers, dus ik zou eigenlijk wel 4-3-3 spelen. Ik vind het wel leuk voor Maarten Stekelenburg dat hij keept. Hij heeft jaren niet gespeeld. Hij was altijd de tweede keeper bij mooie clubs. Toen heeft hij zijn kans gekregen bij Ajax en het niveau meteen weer opgepakt. Hij heeft natuurlijk hele mooie WK’s met Nederland gespeeld. Ik gun het hem om, na zoveel jaar uit de picture geweest te zijn, nu weer een mooi toernooi te spelen.”

Welke aanvallers zou je opstellen?
“Ik gun het Weghorst. Ik vind het heel mooi dat hij erbij is en ook meteen zijn plek heeft veroverd. Hij heeft er heel lang niet bij gezeten. Hij heeft het nu drie seizoenen achter elkaar hartstikke goed gedaan in de Bundesliga. Het is mooi hoe hij reageerde toen hij scoorde, maar ook typisch Nederlands dat mensen dan gaan klagen. Die jongen maakte toen zijn eerste interlandgoal, dat is dan toch alleen maar mooi hoe hij reageert. Als je ziet hoe Italianen het volkslied zingen, als wij Nederlanders dat doen dan, zeggen ze dat het niet goed is. Als je een beetje passie toont of een beetje anders bent, krijg je al snel kritiek in Nederland. Die jongen mag toch blij zijn. Hij is gewoon hartstikke trots dat die voor Nederland uitkomt, dat is gewoon mooi. Dat moet je juist waarderen.”

In welke aanvaller van oranje herken jij je het meeste?
“Toch wel in Luuk de Jong of Wout Weghorst, dat zijn toch wel de spitsen die een beetje hetzelfde postuur hebben als ik. Ze hebben ook dezelfde speelstijl, ik denk dat ik daar het meeste op lijk. Al vind ik zelf niet dat ik erop lijk, maar qua speelstijl in ieder geval.”

Van welk land verwacht je het meest?
“Ik verwacht het meeste van Frankrijk. Ze hebben een goede selectie en ik heb hun ook ingevuld als winnaar bij mijn EK-pool. Het gaat niet zo goed met mijn pooltje, dus ik hoop dat ze het goed gaan doen. Karim Benzema is een hele leuke speler. Ik hoopte laatst ook echt dat hij niet te ernstig geblesseerd was geraakt. Van Benzema verwacht ik heel veel en natuurlijk van Kylian Mbappé en N’Golo Kante. Ik denk dat Frankrijk het EK gaat winnen.”

*Lars Veldwijk* of Sparta Rotterdam

Je speelt voor Zuid-Afrika, heb je daar nog verplichtingen?
“Nee, dat ligt nu even stil. Er was afgelopen week een oefenwedstrijd, maar de eerste selectie werd daar niet voor opgeroepen. Er werden vooral spelers uit de nationale competitie opgeroepen, de ABSA Premiership. Dus iedereen heeft nu lekker vakantie.”

Morgen weer een nieuw EK Daily-gevoel. We verklappen nog niet met wie, maar houd de website in de gaten!