De Krantjes: ‘Voetballers hebben broertje dood aan politieke statements’

17 juni 2021 - 12:07

Voorlopig zijn we nog druk met het EK, maar volgend jaar is er een nog veel groter toernooi: het WK 2022. In februari zorgde een artikel van The Guardian voor veel rumoer, meer dan 6500 arbeidsmigranten zijn overleden met de opbouw van het WK in Qatar. Joost en Sparta-verdediger Bart Vriends bespraken het aankomende toernooi vanochtend in De Krantjes.

“Het is natuurlijk super treurig dat je een voetbalfeest houdt dat over de ruggen gaat van de mensen die daar zijn uitgebuit en zelfs overleden. Het is pijnlijk. Ik weet niet wat ik zou doen als ik op dat niveau zou spelen. Dat is ook wel lastig, als je in dat circus meedraait”, zegt Bart. “Het is gewoon moderne slavernij. Dan zet je wel twee flesjes cola opzij, omdat er suiker in zit, maar ga je wel naar het WK in Qatar”, oordeelt Joost. Bart snapt het dillema van de betrokken voetballers wel. “Heel veel jongens zijn daar niet mee bezig en hebben een broertje dood aan politieke statements. Ze zijn niet geïnteresseerd of het leidt ze af van waar het om zou moeten gaan. Ik probeer het soms te doen, maar het valt niet mee.”

Trainings Camp PSV in Qatar

“Je leeft ernaartoe om naar zo’n WK te gaan en om geselecteerd te worden voor je land. Daar heb je je hele leven voor gewerkt. Het is wel heel dapper om je droom opzij te zetten voor een politiek statement. Ik hoop dat ik het zou kunnen als ik in zo’n situatie zou zitten. Het blijft wel erg stil onder voetballers. Het zou best goed zijn als er iets meer geluid over komt na dit EK”, vindt Bart. “Waarschijnlijk is de eerste speler, die iets zegt, een speler die bij een club in de middenmoot speelt. Maar ja, het moet van de grote spelers komen”, voegt Joost toe.

Joost en Bart bespraken ook de kracht van Dumfries, het elftal van Italië en meer!