Alaba was bij geboorte al Koninklijk

17 juni 2021 - 13:36

In aanloop naar het Europees Kampioenschap werden wij lezers, luisteraars of kijkers door alle mogelijke media getrakteerd op een overdaad aan voorbeschouwingen, analyses en profielen van alle deelnemende ploegen. Het biedt ons de ultieme kans om alles wat we wel en niet wilden weten van de spelers te ontdekken. Met die wijsheid kunnen we dan weer onze vrienden aan een spervuur aan quizvraagjes onderwerpen.

Wiens vader was bijvoorbeeld de eerste zwarte soldaat in het leger van zijn aangenomen thuisland? Of wiens moeder werd in de jaren ‘80 uitgeroepen tot Miss Filipijnen? Wie haatte als kind de club waarvoor hij later dertien jaar zou uitkomen? Wiens oudoom is een koning in Nigeria? Wie kwam in eigen land op het hoogste niveau nooit verder dan de reservebank, maar werd daar wel zeven keer uitgeroepen tot beste speler? Wiens zus deed mee aan Popstars en scoorde daarna een hit die de tweede plaats in de nationale hitparade bereikte?

Bij multiple choice-vragen op tentamens keek ik bij twijfel altijd naar de frequentie van de antwoorden. Had ik al heel vaak A ingevuld, dan leek de kans me klein dat dat nog een keer het geval zou zijn. Met het quizje hierboven zou ik het dan ook lastig hebben gehad, want ditmaal was het antwoord elke keer A: David Alaba. Zijn vader George is een Nigeriaanse prins, die als student naar Wenen kwam, in zijn nieuwe vaderland de eerste zwarte soldaat werd, later als nachtclubeigenaar, DJ en rapper werkzaam was en zijn muzikale talent doorgaf aan de zus van David, Rose May, die aan de weg timmert als popster. Je zou er een boek over kunnen schrijven.

Aan de bovenstaande vragenlijst kunnen we er na zondag nog eentje toevoegen. Wie moest als aanvoerder ingrijpen om te voorkomen dat een doelpuntenmaker nog meer racistische drek zou spuwen? Een woedende Alaba probeerde namelijk de kaken van een al even geagiteerde Marko Arnautovic op elkaar te drukken en op die manier diens hatelijke tirade een halt toe te roepen. De Oostenrijkse aanvoerder oogstte er lof mee, terwijl het toernooi van de oud-Twente-speler mogelijk ten einde is.

Op zestienjarige leeftijd werd de in Wenen geboren Alaba door Bayern München gescout bij Austria Wien. Op dat moment had hij al vijf wedstrijden voor de reserves gespeeld en zelfs al een paar keer op de bank bij de hoofdmacht gezeten, maar tot een daadwerkelijk debuut was het nog niet gekomen. Na dertien jaar vertrekt de Oostenrijker nu bij de club uit Beieren, waar hij als jonge tegenstander een – voornamelijk door jaloezie ingegeven – hekel aan had. Hij daalt af naar Zuid-Europa om na deze zomer voor Real Madrid te gaan spelen. In de Spaanse hoofdstad hadden de Koninklijken naar verluid een contract ter waarde van een slordige €60 miljoen netto, verspreid over vijf jaar, voor de verdediger klaarliggen.

Mocht je dus ooit nog een mailtje van een Nigeriaanse prins ontvangen om tegen een vorstelijke beloning wat geld voor hem te bewaren, kan het lonend zijn om even te checken welke naam eronder staat.