Het EK Daily-gevoel van: Nick Olij

16 juni 2021 - 09:05

Tijdens EK Daily ondervragen we iedere dag een vriend van de show naar zijn/haar EK Daily-gevoel. Vandaag een bekende van de show: Nicky Olij. Hij was al te gast in de EK Daily van 14 juni en kon ook nog tijd vrijmaken om te praten over zijn EK Dail-gevoel. Het afgelopen seizoen promoveerde hij net niet met zijn club NAC Breda. Nu heeft hij even vakantie en geniet hij van zijn oud-ploeggenoten in Oranje.

Nick, welkom! Hoe vind je het bij FC Afkicken?
“Leuk! Het is de eerste keer dat ik er ben. Het ziet er geweldig uit. Ik ben echt een strandman. Het is een toffe locatie met goede gasten. Neal ken ik al heel lang. Echt leuk om erbij te zijn.”

Wat verwacht je van het EK?
“Ik verwacht een leuk EK, zeker vanuit Oranje. Ik denk dat we een sterk Nederland hebben gezien tegen Oekraïne en Oostenrijk, vanuit daar kunnen we verder gaan bouwen. Ik hoop dat Nederland het ver gaat schoppen. Ik denk van wel, als ze de lijn door kunnen trekken waarmee ze gisteren begonnen. De eerste drie en de belangrijkste punten zijn binnen. Als ze in de verdediging nog beter wordt, als zij echt de wedstrijd dood kunnen maken, dan wordt dit een leuk EK.”

In 2012 stopte je de winnende penalty bij het EK O17, kun je daar iets over vertellen?
“Dat was het eerste toernooi waarbij ik werd opgeroepen. Dat was ook het eerste jaar dat ik bij een profclub kwam, bij AZ. Dat jaar verliep gewoon goed. De voorrondes had ik ook gekeept. Ik speelde met Nathan Aké, Riechedly Bazoer, Thom Haye, Rai Vloet, Jorrit Hendrix en nog een aantal serieus goede spelers. En toen wonnen we van Duitsland in de penaltyserie. Elton Acolatse scoorde in de 82e minuut. En toen hadden we gelijk penalty’s. Ik pakte er één en Tonny Vilhena schoot ‘m erin. Toen destijds kon je nog helemaal geen beelden bekijken ofzo, ik koos de hoek puur op gevoel.”

Holland U17 teamfoto staand vlnr Djavan Anderson, Elton Acolatse, Rai Vloet, Thom Haye, Nick Olij, Nathan Ake zittend vlnr Joris Voest, Tonny Trindade de Vilhena, Jorrit Hendrix, Wouter Marinus, Riechedly Bazoer

Als jij bondscoach zou zijn van Oranje, wat zou je anders doen?
“Het is prima zoals het nu staat, denk ik. Ik zou alleen Owen Wijndal als linksback zetten. Hij heeft het de afgelopen weken bij het Nederlands elftal goed gedaan. Ik had voor hem gekozen. Zijn invalbeurt tegen Oekraïne was minder goed, maar de wedstrijd daarvoor heeft hij een prima indruk gemaakt. Je zou er nog over kunnen twisten of je Marten de Roon als breker op zes wil hebben. Als je beide backs hoog hebt spelen, zoals in dit systeem, kan je een man-meer-situatie creeëren bij de tegenpartij. Dan sta je nog wel goed voor omschakelmomenten. Ik zou in 5-3-2 spelen.”

Van welk land verwacht je het meest?
“Frankrijk. Frankrijk heeft kwalitatief de beste spelers, spelers als Kylian Mbappé, N’Golo Kanté, Antoine Griezmann, Hugo Lloris. Als team zijnde, zijn zij het beste.”

Kijk je meer naar de keepers dit EK?
“Tuurlijk. Ik ben zelf ook keeper, dus dan kijk je wat meer naar de keepers. Hoe ontstaat een tegendoelpunt? Hoe pakken ze een bepaalde bal? Daar kijk je als keeper altijd naar. Een spits kijkt hoe een spits vrijloopt of hoe een spits afmaakt. Je kan altijd naar een keeper kijken, om te kijken hoe hij het doe. Dan kijk ik hoe ik dat zelf hanteren, wat ik daarvan kan leren. Als ik in een soortgelijke situatie kom, hoe deed hij dat en hoe kan ik dat dan aanpakken? Dat soort dingen. Waar ik de meeste verwachtingen van heb is Manuel Neuer. Dat ligt een beetje voor de hand. Zijn hele presentatie als keeper, het vliegende keeper zijn, er staan in de meest belangrijke momenten van een wedstrijd, dat zorgt ervoor dat hij mijn favoriete keeper is op dit EK.”

Nick Olij.

Zou jij Tim Krul of Maarten Stekelenburg op doel zetten?
“Als ik Jasper Cillissen op had kunnen stellen, was ik honderd procent voor Cillissen gegaan. Cillissen heeft het voor een langere periode goed gedaan bij het Nederlands elftal. Niet alleen dit jaar, in de aanloop naar het EK. Cillissen is de beste keeper, die voor een langere periode goed gespeeld heeft. Ik zou voor Cillissen gaan.”

Heb je met jongens van Oranje gespeeld?
“Ja! Met onder andere Aké, Marco Bizot, Wijndal, Stengs, Teun Koopmeiners, Wout Weghorst. Het is fantastisch voor die spelers dat ze dit gehaald hebben, dat ze een deel mogen zijn van de EK selectie.”

Hoe kijk je terug op de play-offs?
“Dat doet pijn. Het is gewoon zwaar kut dat je niet promoveert. Het is gewoon echt frustrerend dat je, voor het eigen publiek, voor de stad, in eigen huis, met 2-1 verliest. Dat is gewoon echt een teleurstelling, en daar heb ik gewoon echt van bij moeten komen.”

Nick Olij

Hoe kijk je naar jouw rol daarin?
“Ja, prima. Onderweg naar de play-offs ging het wel goed. In de finale vond ik niet dat ik geweldig speelde, ik had nu een andere keuze gemaakt bij het eerste tegendoelpunt. Achteraf heb ik gewoon een goed seizoen gedraaid, dus volle focus op volgend jaar. Ik hoop dat het volgend seizoen goed gaat. We beginnen 25 juni met een goede groep en een goede trainer. We hebben de ambitie om te promoveren, dat hebben we ook naar elkaar uitgesproken. Dat is ook de reden waarom ik heb bijgetekend dit jaar. Binnen twee jaar moesten we promoveren, dus dit is het laatste jaar dat we nog kunnen promoveren.”

Dus volgend jaar nog wel bij NAC?
“Ja, dat is wel de bedoeling. Ik zit goed op m’n plekkie. Ik voel me goed bij deze club, ik voel me gewaardeerd. Ik heb net een mooi huis gekocht in de buurt van Breda en het gaat goed met mijn zoontje en vrouw. Ik ben helemaal content.”

Spelers NAC.

Wil je ooit wel een stap maken?
“Tuurlijk. Je moet wel een realistisch beeld hebben. Ik hoop bij een stabiele club in de Eredivisie te komen en daar ook eerste keeper te zijn. En dan vanuit daar doorgroeien, misschien ooit een stap naar het buitenland maken. Ik vind het op deze leeftijd belangrijk om te spelen. Hoe meer vlieguren je maakt, hoe beter. Op latere leeftijd kan je dan zeggen dat je zo veel wedstrijden hebt gespeeld. Dan heb je toch een bepaalde rugzak waarin je heel veel situaties hebt meegemaakt. Ik denk dat ervaring voor een keeper extra belangrijk is, waarom denk je dat Maarten Stekelenburg speelt?”

Morgen is er weer een nieuwe vriend(in) van de show die ons over zijn/haar EK Daily-gevoel vertelt!