Het EK Daily-gevoel van: Ed de Goeij

16 juni 2021 - 09:40

Tijdens EK Daily ondervragen we iedere dag een vriend van de show naar zijn/haar EK Daily-gevoel. Vandaag weer een legendarische keeper, oeh-a-Ed de Goeij. De Goeij was niet alleen belangrijk in het doel voor Chelsea, maar ook voor Oranje. Wat vindt hij van onze keepers? En wie is zijn favoriete keeper?

Ed, hoe gaat het met je?
“In principe gaat het goed met mij. Ik ben nog veel in de voetballerij bezig: ik ben keeperstrainer bij twee clubs en ik heb mijn eigen keepersschool. Mijn jongste zoon doet aan karten, dus ik zat het afgelopen weekend in België met hem. Hij reed daar een kampioenschap en hij doet het aardig. Ik weet er weinig vanaf, dus dat is af en toe wel lastig.”

Wat verwacht je van het EK?
“Ik hoop dat het mooie wedstrijden worden en dat het een leuk en mooi EK gaat worden. Ik denk niet dat er in de eerste ronde veel gaat gebeuren. Veel landen gaan natuurlijk door, dus ik denk dat het pas echt gaat beginnen als de groepsfase voorbij is. De poule van Frankrijk is wel interessant om te kijken. Ik denk dat Frankrijk daar het beste uit gaat komen, maar op zo’n toernooi weet je het ook nooit met Duitsland. Het is lastig te zeggen, beide landen kunnen ver komen.”

Wat verwacht je van Oranje?
“De meeste mensen zeiden dat het moeilijk zou worden, maar ik was tegen Oekraïne positief verrast. Ze hebben laten zien dat er rekening met Oranje gehouden moet worden. Hoe ver ze komen weet je nooit, dat ligt ook aan de loting. Als ze eerste in de poule worden is dat een pré, gezien de loting, want dan ontloop je Italië. “

Als jij bondscoach zou zijn van Oranje, wat zou je anders doen?
“Och jezus. Dat is heel moeilijk te zeggen, ik ben er niet dagelijks bij. Wij zien alleen de buitenkant, dus het is lastig om te zeggen wat anders moet. Het 5-3-2 systeem kan werken, dat hebben ze laten zien. Je moet een aanspeelpunt voorin hebben staan. Oranje heeft er twee met Wout Weghorst en Luuk de Jong. De backs moeten een heel veel loopvermogen hebben. Patrick van Aanholt heeft dat, die ken ik nog van mijn tijd in Engeland. Ik heb hem meegemaakt bij Chelsea en Crystal Palace. Je kunt goed met dit systeem spelen, het kan aanvallender, verdedigender en controlerender. Je kunt misschien snelle spitsen voorin zetten, in plaats van één aanspeelpunt. Dit systeem heeft een aantal mogelijkheden en het is afwachten. De komende wedstrijd tegen Oostenrijk is de sleutelwedstrijd, als je die wint ben je door.”

Van welk land verwacht je het meest?
“Ik hoop het meeste van België. De Belgen hebben een uitgebalanceerde ploeg. Ik verwacht dat zij het goed gaan doen. Het is wachten tot het eruit komt. Het kan gebeuren dat ze Europees kampioen worden, maar dat wil niet zeggen dat het gebeurt.”

Welk land wordt Europees kampioen?
“België heeft de potentie om Europees kampioen te worden. Frankrijk is favoriet. Duitsland hoort daar ook altijd bij. Hoe verder e komen in het toernooi, hoe gevaarlijker e worden. Duitsland heeft een aantal spelers van FC Bayern München, dat is een ontzettend goede ploeg. Ik hoop uiteraard ook dat Engeland het goed doet, maar verdedigend zijn ze kwetsbaar. Spanje heb je ook nog en dus België. Aan wedjes leggen doe ik in ieder geval niet.”

Favoriete keeper op dit EK?
“Mijn favoriete keeper is de Belgische Thibaut Courtois, gewoon om zijn manier van keepen. Een paar jaar geleden was dat natuurlijk Manuel Neuer. Neuer is de compleetste keeper van allemaal, maar hij wordt wat ouder en dat zie je in bepaalde handelingen terug. Daarom denk ik dat Thibaut Courtois de compleetste keeper is op dit moment. Courtois heb ik regelmatig meegemaakt bij Chelsea omdat ik daar vaak kwam. Maar ik heb hem niet getraind.”

Wie moet er dit EK ons doel beschermen?
“Er zal gekeken zijn wie in dit systeem de beste optie is. Ze hebben alles bij elkaar gelegd, de plussen en minnen van Tim Krul en die van Maarten Stekelenburg. Toen Jasper Cillessen wegging, ging het voor mij tussen Krul en Stekelenburg. Ze spelen nu met een nieuw systeem. Ook een keeper moet in een systeem passen. Opbouwend gezien moet hij bij het systeem passen, maar hij moet ook kunnen coachen. Bij de 5-3-2 wordt de opbouw veel vanuit achterin verzorgd.”

Zou jij wisselen als het op penalty’s aankomt?
“Dat durf ik niet te zeggen. Krul is heel goed in penalty’s, maar ik weet niet hoe dat met Stekelenburg zit. Krul heeft bewezen dat hij daar heel goed en sterk in is. Het is vaak wel een momentopname. Maar het is natuurlijk eerder gebeurd, dus waarom zou het niet nog een keer kunnen?”

Stel, het is een paar jaar geleden. Jij staat op doel. Het moet met penalty’s worden beslist. Frank de Boer komt naar je toe en zegt “Ed, wil je wisselen met Krul?”
“Ik blijf gewoon staan. Als je erin staat, wil je er niet uit. Je gaat altijd uit van jezelf. Als je erin staat, ga je ervanuit dat je het vertrouwen krijgt dat je ze gaat pakken. Je moet nooit aan jezelf twijfelen.”

*Ed de Goey* , *Arnold Scholten* , *John de Wolf* , *Gerard Meijer* , *Peter Bosz* of Feyenoord

We blijven jullie elke dag informeren over het EK Daily-gevoel van een bekende voetbalfanaat. Op die van morgen moet je nog even wachten, maar tot die tijd kun je over onder andere die van Sander Westerveld, Kik Pierie en Hedwiges Maduro lezen!