Finland-Rusland beladen: ‘Daarom fluit Makkelie’

16 juni 2021 - 11:14

Vanmiddag spelen Finland en Rusland tegen elkaar. “Dat ligt heel gevoelig. Geografisch gezien ligt het dichtbij elkaar, maar door het verleden, met de Sovjet-Unie, is het gevoelig tussen Rusland en Finland”, vertelt Neal in de EK Daily van 16 juni. “De UEFA heeft speciaal Danny Makkelie op deze wedstrijd gezet, omdat het dus zo beladen is. Ze hebben hem dus bewust op deze wedstrijd gezet, omdat hij zo goed fluit.”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, is er flink gevochten tussen de Finnen en de Russen. Finland heeft een groot stuk land in moeten leveren. Nog steeds bestaat er voor de Finnen de angst dat de Russen Finland nog eens binnen zullen vallen. Gelukkig gaat het vandaag alleen om voetbal. “Dat Finland van Denemarken won was totaal onverwacht, ook totaal onverdiend. Maar dat boeit echt niemand in Finland, denk ik. Rusland was tot nu toe de teleurstelling”, vindt Neal.

Players of Russia

“Finland vindt het niet zo erg om achterover te leunen, Rusland moet daar iets mee doen. Rusland moet de regie pakken. België is gewoon beter dan Rusland, dus ik snap wel dat die wedstrijd zo uitpakte. De manier waarop was natuurlijk pijnlijk. Jullie spelen je openingswedstrijd op een EK, willen jullie het niet ofzo? Rusland heeft dus wel iets goed te maken. Ik verwacht een aanvallender Rusland en Finland dat het hetzelfde aanpakt als tegen Denemarken”, vertelt Bruce. Neal weet al wat de tactiek van Finland gaat zijn: “Ik heb er wel van genoten hoe de Finnen de eerste veertig minuten speelden tegen Denemarken. Ze spelen gewoon heel erg naar hun kunnen. Ze spelen heel fysiek en dan laten ze Teemu Pukki gewoon de diepte in rennen.”

Luister vandaag weer naar een nieuwe EK Daily waar Bruce en Neal het hebben over Frankrijk dat imponeert, recordpakker Ronaldo en over heel veel wodka!