Het EK-Daily gevoel van: Youri Mulder

15 juni 2021 - 09:11

Tijdens EK Daily ondervragen we iedere dag een vriend van de show naar zijn/haar EK Daily-gevoel. Vandaag het EK Daily-gevoel van: Youri Mulder. De oud-Schalke 04-spits en analyticus spreekt over de kansen van Nederland, zijn nieuwe rol in de raad van commissarissen bij Schalke en wie de teleurstelling van het toernooi wordt.

Hoe beleef je het EK tot nu toe?
“Vooral als analist, want dat doe ik op dit moment bij de VRT. Daarvoor ben ik ook veel onderweg, dus alles zien lukt niet altijd even goed. Wel moet ik zeggen dat de eerste wedstrijden nog niet teleurstellen. Het aanvalsspel van de Italianen bijvoorbeeld, daar geniet ik wel van.”

Wat verwacht je van Oranje?
“Ze moeten nog verder in het toernooi gaan groeien en dan kunnen ze best wel ver gaan komen. Je hebt met Wout Weghorst echt iemand die het voor je open kan openbreken. Daarin kan hij het hele team meenemen. Wij hebben ook nog Donyell Malen en Ryan Gravenberch, met die afwisseling kan je het de tegenstander echt moeilijk gaan maken. De tegenstanders kennen die jongens wat minder goed en dan kunnen ze nog wel is gaan verassen. Het moet dus niet te standaard worden, er moet vooral veel afwisseling komen in de opstelling.”

Als jij bondscoach zou zijn van Oranje, wat zou je anders doen?
“Niet veel, ik heb best wel veel vertrouwen in Frank de Boer. Het klopt dat hij op het begin wel wat steken heeft laten vallen in verschillende dingen. Bijvoorbeeld dat geval met Cillessen, dat had ik echt anders gedaan. Het systeem waarin wij gaan spelen vind ik niet verkeerd. Onze buitenspelers zijn niet van topniveau en dus zou ik daar ook niet mee spelen. Zoals ik ook al bij mijn verwachting van Oranje zei: een wisselwerking met Malen in de spits en Gravenberch af en toe op het middenveld lijkt mij een goede oplossing. Daarmee creëer je de mogelijkheid om soms de tegenstander op het verkeerde been te zetten.”

FC Schalke 04 trainer coach Fred RUTTEN (R) en assistent trainer Youri MULDER (L)

Van welk land verwacht je het meest?
“Ik verwacht zelf het meeste van België. Die hebben gewoon in heel veel posities de beste spelers van topcompetities. Yannick Carrasco, Thibaut Courtois, Romelu Lukaku en Kevin de Bruyne staan allemaal aan de top van hun competities. Daarbij hebben ze ook nog Eden Hazard, Leander Dendoncker en Youri Tielemans rondlopen, die kunnen een goed balletje trappen. Ook is het gewoon een goed team, bijna alle jongens zijn al samen sinds vorige toernooien en daarin zijn ze echt een team geworden. Ik zie België gewoon heel ver komen.”

Welk land wordt Europees kampioen?
“België wordt Europees kampioen, zoals ik net zei verwacht ik het meeste van hen en ik zie ze dan ook uiteindelijk de finale winnen. Romelu Lukaku is in de vorm van zijn leven en legt ze er gemakkelijk in bij Inter. Ze zijn meer een geheel dan Portugal, Duitsland en Italië. Teamspirit is heel belangrijk als je een toernooi wil winnen.”

Wie wordt de teleurstelling van het toernooi?
“Spanje wordt denk ik de teleurstelling van dit toernooi. Alle hectiek vooraf, het schaduwteam wat ze hebben moeten oproepen en vergeet niet: al die jongens zijn hun hotelkamer niet afgeweest. Dat is dodelijk voor een voetballer en voor het team. Wat mij betreft gaat dat leiden tot vormverlies en dus zullen ze er vrij snel uitvliegen.”

FC Schalke 04 trainer coach Fred RUTTEN (R) en assistent trainer Youri MULDER (L)

Wat verwacht jij van Duitsland?
Duitsland eindigt minimaal bij de laatste vier. Dat kan niet anders met de wereldspelers die zij hebben. Serge Gnabry en Kai Havertz zijn in vorm en dan zijn ze echt hartstikke gevaarlijk. Ze zitten wel in een hele lastige poule. Toch gaan ze daar ook in zegevieren.”

Je hebt nu een nieuwe rol bij Schalke, hoe ziet de toekomst eruit?
“Ik zie de toekomst van Schalke erg zonnig in. Het is in goede handen en de nieuwe mensen zijn mensen van hoge kwaliteit op de juiste plekken. Wij gaan dan ook volgend jaar weer uit de 2. Bundesliga promoveren. Ik voel dat gewoon en dat heeft de club ook nodig. Vandaag was er een stemming voor de clubleden, dat zijn er ruim 120 duizend bij Schalke, die liep alleen niet helemaal lekker door wat technische storingen. Ik heb er toch wel een goed gevoel aan overgehouden en ik zie de toekomst goed in voor de club.”