Het EK-Daily gevoel van: Kik Pierie

14 juni 2021 - 10:19

Tijdens EK Daily ondervragen we iedere dag een vriend van de show naar zijn/haar EK Daily-gevoel. Vandaag is Kik Pierie aan de beurt. De twintigjarige verdediger van Ajax zal ook komend seizoen verhuurd worden aan FC Twente.

Hi Kik, hoe is het met je ?
“Ik kom net terug van vakantie. Ik heb even lekker gerelaxt, het gaat alleen na twee weken alweer kriebelen bij mij. Ik kan niet zo goed stilzitten. Vandaag begint voor mij de pre-voorbereiding alweer. Ik ga samen met wat trainers van FC Twente en een extern fysiobedrijf aan de slag. Over twee weken beginnen we bij Twente met de echte voorbereiding voor komend seizoen.”

Hoe beleef je het EK tot nu toe?
“Omdat ik op vakantie was heb ik nog niet veel echt meegekregen. Ik heb zeg maar nog niet 90 minuten voor een televisie lekker uitgebreid kunnen kijken. Gisteren zag ik op het vliegveld wel wat er gebeurde met Christian Eriksen, daar kreeg ik echt even buikpijn van. Wat ik wel bijzonder vind is dat het nog niet echt Oranje-gekte heerst in Nederland. Er is wel een soort sfeer, die ook altijd om de Champions League hangt, maar de echte gekte is er nog niet.”

Wat verwacht je van Oranje?
“Ik denk dat Nederland het best goed gaat doen. Ze komen tot de halve finale, denk ik. Daar strand het schip pas. Er zit nog steeds veel kwaliteit in de selectie. Je hebt een beetje geluk nodig met de loting, maar dan komt het helemaal goed. Ik heb er vertrouwen in”.

Als jij bondscoach zou zijn van Oranje, wat zou je anders doen?
“Ik heb vertrouwen in de beslissingen van Frank de Boer. Kijk De Boer ziet hoe de koppies erbij staan op de training en hoe de sfeer is. Als hij dan de keuze maakt om in een systeem te spelen met vijf verdedigers, dan heb ik daar geloof in. Je traint erop en dan leer je hoe het werkt. Er is vast ook nog een plan B en C, waarbij andere systemen gebruikt worden. Als het dan niet loopt in de rust wordt het vast omgezet, als voetballer heb ik dat ook meegemaakt. Ik zou het dus niet anders doen en heb vertrouwen in de kwaliteiten van De Boer en zijn staf.”

Wie wordt de bepalende speler bij Oranje dit EK?
“Als je op statistieken af moet gaan, kom je natuurlijk uit bij Memphis. Hij maakte de meeste goals in aanloop naar het EK en gaat dat op het EK hopelijk ook doen. Als je de statistieken weglaat, is Frenkie de Jong ook hartstikke belangrijk. Hij is de schakel tussen de verdediging en aanval en moet de opbouw verzorgen. Daar is hij hartstikke goed in. Frenkie gaat niet tien doelpunten scoren, toch gaat hij een bepalende speler worden.

Van welk land verwacht je het meest?
“Ik verwacht het meest van het sterrenensemble van Frankrijk. Die hebben zoveel goede spelers, dat is niet normaal. Daarom is mijn verwachting voor dat elftal het hoogst. Al gaan ze het EK niet winnen, denk ik.

Welk land wordt Europees kampioen?
“Tja, ik denk dat Spanje het EK weer gaat pakken. Ze hebben die coronaperikelen gehad en misschien sluiten veel mensen ze daarom wel uit. Het gaat close worden met Frankrijk, dat wordt naar mijn mening de finale en dan pakt Spanje de winst.”

Welke EK speler is jouw droom partner achterin?
“Normaliter zou ik voor Sergio Ramos kiezen, want die man is echt een wereld verdediger. Het probleem is alleen dat hij niet geselecteerd is door zijn blessure. Daarom zou ik kiezen voor Ruben Dias. Hij werd dit jaar de beste speler in de Premier League en dat word je niet zomaar. Achterin met hem spelen zou dan ook wel echt een droom van mij zijn. Naast hem staan zou een ongelofelijk voorrecht zijn.”

Wat verwacht jij komend seizoen met FC Twente te bereiken?
“Het moet vooral stabieler worden, dat is wat vorig jaar echt ontbrak. Tuurlijk er vallen jongens weg met lange blessures, maar vanuit de basis kan dat opgelost worden en dus heb ik er goed vertrouwen in dat het goed komt. Ik heb er gewoon zin in, laat het seizoen maar beginnen.”