Het EK op FM: Een lastig begin

13 juni 2021 - 15:43

We zijn twee dagen onderweg dit EK en vanavond is het eindelijk de beurt aan Oranje. Hoe laag het vertrouwen in Nederland ook is, tegen Oekraïne moeten de eerste drie punten gepakt worden. Helaas hebben we geen glazen bol op de redactie, daarom raadplegen we Football Manager.

De selectie van de virtuele Frank is identiek aan die van de brabbelende Frank. Zo ontbreekt Virgil van Dijk, tot onbegrip van de FM-pers. “De beslissing om Van Dijk niet op te roepen voor de nationale ploeg van Nederland, wordt door velen als verbazingwekkend en onnavolgbaar getypeerd. Heeft Van Dijk onder jouw bewind nog toekomst als international?”, vraagt een journalist van Het Parool tijdens de eerste persconferentie.

De verdediging in de openingswedstrijd wordt vormgegeven door Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Owen Wijndal. In Football Manager is de Hollandse School in dit geval heilig: 4-3-3. Op het middenveld staan Georginio Wijnaldum, Frenkie de Jong en Davy Klaassen. Voorin: Donyell Malen, Memphis Depay en Steven Berghuis. De FM-omgeving blijkt aardig coronaproof: Jasper Cillessen is coronavrij gebleven en staat onder de lat. De FM-bookmakers voorspellen een makkelijke middag.

Vlak voor rust breekt Wijnaldum op fenomenale wijze de ban, 1-0! De opluchting is, ook op FM, gigantisch. Vanaf 25 meter haalt de middenvelder prachtig uit, grote spelers staan er in belangrijke wedstrijden. Verder valt het spel van Nederland, en trouwens ook van Oekraïne, online behoorlijk tegen. Het duel eindigt in 1-1 en daar is eigenlijk alles mee gezegd. Beide ploegen komen nauwelijks tot grote kansen en zo is het voor de neutrale FM-kijker geen feest. Voor Cody Gakpo is het een bijzondere dag, hij maakt zijn debuut in Oranje. “Als hij het niet in me had zien zitten, had ik hier nu niet gestaan”, vertelt de buitenspeler. Kippenvel. 

Frank de Boer zal zijn ploeg vanavond moeten voorbereiden op het gevaar van Viktor Tsygankov. De Oekraïense buitenspeler is virtueel gezien de gevaarlijkste man en maakte ook de 1-1. Verder valt er buiten Oleksandr Zinchenko geen individuele klasse op bij de ploeg van Andriy Shevchenko. Virtueel gezien is dit een slecht begin van Oranje, waardoor de druk op mijn laptop gelijk toeneemt. Donderdag wacht Oostenrijk. Tot dan!