Het EK-Daily gevoel van: Sander Westerveld

13 juni 2021 - 10:04

Tijdens EK Daily ondervragen we iedere dag een vriend van de show naar zijn/haar EK Daily-gevoel. Vandaag het EK Daily-gevoel van: Sander Westerveld. Sander keepte onder andere voor Liverpool, Real Sociedad en Oranje en is ook nu nog druk met voetbal. Hij sprak met mij over de keepers van dit EK, zijn verwachtingen en onthult of hij Krul in zou brengen als het op penalty’s aankomt straks.

Hoe gaat het met je? Wat doe je nu?
“Alles wat ik doe is voetbal gerelateerd. Ik ben keeperstrainer bij de KNVB. Ik geef commentaar bij voetbalwedstrijden. Ik geef tv-interviews, gisteren was ik op de radio. Ik spendeer zo veel mogelijk tijd met mijn familie. Het is een beetje behelpen met Corona maar gelukkig is het mooi weer, we komen de dagen wel door.”

*Sander Westerveld* of Holland U18

Hoe beleef jij het EK?
“Ik heb niet de verwachting dat Nederland het EK gaat winnen. Dat haalt wel wat druk weg, dus eigenlijk kijk ik heel relaxed naar het EK. Alles wat nu goed gaat, valt alleen maar mee. Normaal gesproken zit er veel spanning op, nu ben ik wat minder gespannen. Als ik de andere ploegen zie, wordt dit een heel lastig toernooi. We moeten geluk hebben op de goede momenten. Een vriend van mij heeft een hele cabine gemaakt thuis, met kunstgras en helemaal oranje, dus ik denk dat ik het EK daar ga kijken. En anders met familie thuis.”

Wat verwacht je van Oranje?
“We hebben best een goed elftal, maar we zijn afhankelijk van zo veel dingen. Frankrijk bijvoorbeeld, zij hebben van de keeper tot de spits, de beste spelers van de wereld. Zelfs op de bank zitten topspelers die in sterrenelftallen spelen. Wij hebben voorin te weinig en ook achterin komen we iets te kort. Ik hoop dat we de eerste wedstrijd winnen, dan komen we de eerste ronde wel door. Daarna is het afhankelijk van wie we tegenkomen. En van ons geluk. Als je tegen een België, Schotland of Wales moet, kunnen we de halve finale wel halen. Het ligt eraan wanneer we de grote teams tegenkomen, tegen teams als Portugal maken we weinig kans.”

Als jij bondscoach zou zijn van Oranje, wat zou je anders doen?
“Het probleem is dat het weinig anders kan. Ik denk dat 5-3-2 wel heel slim is met dit elftal. We hebben 4-3-3 vaak genoeg gedaan tegen Portugal. Dan vielen we veel aan en verloren we alsnog op de counters. We moeten hopen op een paar kansjes die we uit kunnen buiten. Dat is een betere tactiek dan 4-3-3 spelen, want zo gaan we snel de deksel op onze neus krijgen. Frank de Boer is op dit moment goed bezig. Het ligt aan zijn wissels tijdens de wedstrijden, met een paar tactische wissels kan je toch winnen. Dat is een paar keer gebeurd met Koeman. Ik hoop dat De Boer dat ook kan. Weinig bondscoaches kunnen het beter doen met dit elftal. Het is klote dat we Van Dijk niet hebben. We hebben ook geen echte spits. Wout Weghorst is groot in de Bundesliga, maar hij is geen Ruud van Nistelrooij.”

*Sander Westerveld* of Ex Internationals KNVB

Van welk land verwacht je het meest?
“Ik verwacht het meeste van Frankrijk. Met de kwaliteit en ervaring die zij hebben, moeten ze winnen. Elke linie heeft snelheid en ervaring. Eigenlijk moeten ze alle druk erop zetten, want met dit materiaal moeten ze kampioen worden. Portugal is met Cristiano Ronaldo ook goed. Bruno Fernandes is heel goed, voor hem is een bal in de 16 gewoon een penalty. Ik verwacht weinig van België en Duitsland. België heeft Romelu Lukaku en Kevin de Bruyne en ze hebben een goede keeper, maar hun verdediging is oud en niet echt meer sterk. België is nooit echt goed uit de verf gekomen. Net als het vroegere Spanje, zij hadden ook een fantastisch elftal maar kwamen nooit verder dan de kwartfinales. Hetzelfde geldt voor Engeland. Op papier heeft Engeland hele goede spelers, maar ze hebben nooit een heel goed nationaal elftal. Frankrijk steekt erbovenuit en de rest zijn kanshebbers die geluk moeten hebben.”

Wie moet er keepen bij Oranje?
“Als ik Frank de Boer was zou ik Maarten Stekelenburg opstellen. Als Jasper Cilessen fit is, is hij goed voor de toekomst. Met alle respect, als we Marco Bizot, Jeroen Zoet en Tim Krul hadden, dan had De Boer Cilessen alsnog gehaald. Op dit moment is Stekelenburg de meest complete keeper, op basis van alles. Als je de tegendoelpunten van Schotland zag, met Krul op doel, dat zijn niet echt fouten, maar het is nét niet goed. Stekelenburg doet alles goed. Hij is voetballend beter, bij hoge ballen beter, komt verder in de hoeken, is sneller en heeft ervaring in finales. Stekelenburg is de ideale keeper.”

Zou jij Krul inbrengen als het op penalty’s aankomt?
“Ik zou Krul erin zetten. Stekelenburg pakte dit seizoen ook penalty’s op belangrijke momenten; hij is geen slechte keeper met penalty’s. Ik zag Krul in de training drie penalty’s tegenhouden, maar misschien had hij er al twintig gemist. Toch zou ik Krul zeker inbrengen, alleen al om in de hoofden van de tegenstander te komen.”

Sander Westerveld of Liverpool

En als je zelf nog keepte, zou je dan Krul laten keepen of zelf blijven staan?
“Nee, ik zou blijven staan. Als ik niet goed was in penalty’s stoppen, had ik wel gewisseld. Ik heb nog nooit een penaltyserie verloren, ik stond daar in Spanje bekend om. Ik stopte daar volgens mij vijf van de acht penalty’s. Ik was er goed in, maar als ik Cillessen was, dan zou ik er niet eens over nadenken om te blijven staan. Dat is wel meer dan normaal, om te wisselen in dienst van het elftal. Krul maakt nou eenmaal meer kans.”

Favoriete keeper op dit EK?
“Manuel Neuer, altijd. Hij is de ideale keeper. Als je alles opschrijft wat iemand moet kunnen, heeft Neuer eigenlijk alles. Hij is meest complete keeper. Courtois en Lloris zijn heel goed en kunnen heel veel. Maar Neuer kan alles, dat heeft hij laten zien. Normaal gesproken zijn er trouwens maar één of twee goede keepers op een EK. Dit EK zit zelfs Ter Stegen op de bank. Ik vond de keeper van Turkije gisteren ook goed keepen. EK 2020 is een mooi EK voor keepers.”

Morgen is er weer een nieuwe vriend(in) van de show die ons over zijn/haar EK Daily-gevoel vertelt! Ben je nou benieuwd naar het EK Daily-gevoel van Hedwiges Maduro? Lees het hier!