De Krantjes: ‘Anderhalf uur gekeken naar idiote Oranjesupporters’

13 juni 2021 - 15:29

“Tien jaar geleden schreef ik nog een lovende column over Frank de Boer. Dat is niet helemaal uitgekomen.” Op deze vreemde dag was Alex Klusman te gast bij Joost in De Krantjes. Alex is fervent eindtoernooibezoeker zoals hij zelf zegt, maar heeft niet veel vertrouwen in Oranje dit EK. Wel vertelt hij over zijn ervaringen.

Ook vervelende dingen moeten besproken worden: de situatie van Christian Eriksen. Alex is geschokt. ‘Iedereen zat verslagen thuis. Ik ben niet zo’n purist die de beelden van het incident niet terug wil zien. Het gaat nu ook nog de hele dag over het moment. En de beelden horen wel bij het verhaal.” 

Daarna gaat de blik op vanavond. Alex is niet heel optimistisch over Oranje. ‘Ik verwacht dat we de eerste ronde overleven en daarna snel stranden. Er is een soort De Boer-gevoel in het team geslopen. Onoverwinnelijkheid ontbreekt. Onder Ronald Koeman dacht je bij een achterstand: dat winnen we nog wel.” Tien jaar geleden had Alex dat overigens niet gedacht. “In 2011 was ik columnist bij het Financieel Dagblad. Toen schreef ik een onwijs lovende column over het leiderschap van De Boer. Maar nu heeft hij zulke tikken gehad in zijn carrière, dat zal wel wat met het zelfvertrouwen hebben gedaan. Hij is zo geforceerd nu.” 

De Oranjesupporters snapt Alex soms niet helemaal. “Voor het laatste groepsduel tegen Letland in 2004 moesten we naar Braga en we waren daar heel vroeg. Toen zaten we daar op het terras en hebben we anderhalf uur vol verbazing gekeken naar Oranjesupporters die alleen maar idioot deden.” De Tsjechische spelers, waar Nederland eerder in de groep nog van verloor, kon Alex wel waarderen. “Op de terugweg uit Albufeira zagen we de spelersbus van Tsjechië staan. Spelers als Pavel Nedved en Jan Koller waren, uit hun eigen portemonnee, versnaperingen aan het kopen.”

Joost en Alex hadden het verder over Engeland – Kroatië en de uitspraken van De Telegraaf over Eriksen. De hele uitzending is hieronder te bekijken.