Verhaal van de Dag: Reclames, opera en hologram in openingsceremonie uit Oudheid

12 juni 2021 - 15:19

Het EK is eindelijk begonnen! En zoals bij elk groot sportevenement kon een openingsceremonie niet ontbreken. Al hadden wij dat prima gevonden, zo dacht Twitter daar ook over.

Twitteraar @derossemagier keek erg uit naar het EK, maar dat veranderde flink na het kwartier vol zang en dans.

De voorspelling van @DeKruikenzeiker kwam aardig uit. Ook niet zo heel moeilijk, want originaliteit is bij openingsceremonies vaak ver te zoeken. Het WK, het EK, de Olympische Spelen: het gaat allemaal om muziek en wat gedans, met een sausje lokale tradities eroverheen gegoten.

En vernieuwing? Daar moeten ze, helemaal in het historische Rome, niets van weten. Ze hadden in dat opzicht beter in het Colosseum kunnen spelen.

Verder teruggaan dan dit in het digitale tijdperk lijkt namelijk onmogelijk.

Reclame kwam natuurlijk ook weer langs. Een gemiste kans voor de Postcodeloterij dat ze Martijn Krabbé en Nicolette van Dam niet naar de Italiaanse hoofdstad hebben gestuurd.

Laten we vooral hopen dat het voetbal op het EK niet zo hemeltergend slecht gaat zijn als deze opening.

We zagen overigens ook de artiesten van het officiële EK-anthem! Al was Bono er niet bij; hij kon lekker vanuit zijn luie stoel naar een hologram van hemzelf kijken.

Het is maar de vraag of de zanger daar nou zo van baalde. Veel miste hij ook niet natuurlijk.

Ook een Italiaans icoon trad op. De quoteringen voor zijn aanwezigheid op het Songfestival volgend jaar schijnen flink gekelderd te zijn.

De persoon die donderdag nog een práchtig optreden gaf bij Op1, kon helaas niet op tijd in Rome zijn.

Gelukkig voor ons heerlijk nationalistische volkje was er ook nog wat Nederlandse inbreng van Martijn uit Amstelveen!

Ferry maakt ook nog een goed punt. Al klinkt een potje voetballen in de Ziggo Dome helemaal niet verkeerd.

De openingsceremonie zat niet alleen supporters in de weg, maar ook de spelers. Zij moesten hun warming-up nu namelijk relatief vroeg doen. NOS-analisten Marco van Basten en Rafael van der Vaart vonden dat belachelijk. Voetbal staat duidelijk op één bij de UEFA.

Maar niet getreurd voor de Italianen, er waren ook enthousiastelingen. Bijvoorbeeld de NOS-commentator met óf een glazen bol, óf hele goede voorspellende gaven, aangezien zijn teksten een tijdje een seconde voorliepen op het beeld.

Gelukkig is de openingsceremonie achter de rug en is het eerste balletje dit toernooi getrapt. Vandaag gaan we écht los, met maar liefst drie wedstrijden!