Het EK Daily-gevoel van: Hedwiges Maduro

12 juni 2021 - 11:01

Tijdens EK Daily ondervragen we iedere dag een vriend van de show naar zijn/haar EK Daily-gevoel. Trainer van Jong Almere City, Hedwiges Maduro, heeft de eer om het af te trappen. Hoe ziet zijn EK eruit en wat zijn zijn verwachtingen?

Hey Hedwiges, hoe gaat het met je?
“Hartstikke goed, leuk dat je t vraagt. Ik ben trainer bij Jong Almere City en mijn trainingspapieren aan het halen, ik moet nog twee diploma’s. Ik analyseer wedstrijden bij ESPN en ben ook assistent-trainer bij Oranje O17. Dus ik ben lekker bezig met voetbal.”

Wat verwacht je van het EK?
“Ik verwacht een spectaculair EK. Iedereen kijkt ernaar uit, de spelers ook, denk ik. Er mag nu eindelijk weer een beetje publiek zijn, dus die prikkel gaan de spelers wel voelen. Voor mij was publiek superbelangrijk. Je voetbalt voor het publiek, je voetbalt om hen te vermaken.”

Wat verwacht je van Oranje?
“De eerste wedstrijd is cruciaal. Oekraïne is een stugge tegenstander. Voor mij maakt het niet uit hoe je wint, als je maar wint. Want dat geeft rust aan het team. Als je de groep doorkomt en je groeit in het toernooi, dan kan Nederland ver komen. Kijk maar naar Portugal bijvoorbeeld. Toen zij het EK wonnen, waren ze volgens mij derde in hun groep. Bij het EK ‘88 begonnen we ook niet goed. Teams groeien vaak in een toernooi. Als ze echt moeten bikkelen en weten dat het beter moet, dan gaat het ook beter.”

Jij hebt zelf nooit verloren met Oranje, toch?
“Ja, dat klopt. Dat is een gouden tip: als je mij meeneemt in de selectie, dan heb je een grotere kans om te winnen. Nee, grapje. Het is wel een leuke statistiek inderdaad. Daar kwam ik zelf ook pas heel laat achter.”

Hoe kijk je naar de jongens uit Oranje die je zelf hebt getraind bij Jong Oranje?
“Ik heb onder andere Denzel Dumfries, Donyell Malen, Teun Koopmeiners en Cody Gakpo getraind. Ik hoop dat ze het goed doen. Dat is mijn ambitie: spelers die je traint zich verder laten ontwikkelen. Als zij het goed doen, dan ben je wel trots.”

*Hedwiges Maduro* of Ex Internationals KNVB

Als jij bondscoach zou zijn van Oranje, wat zou je anders doen?
“Ik zou in spelprincipes denken en spelen. Dan was het hele systeemverhaal niet belangrijk geweest. Speelt de tegenstander met één spits, dan bouwen we op met twee centrale verdedigers. Speelt de tegenstander met twee spitsen, dan bouwen we op met twee centrale verdedigers en één middenvelder. Als je in principes speelt, zijn spelers zo flexibel dat ze precies weten wat ze moeten doen in bepaalde situaties. Zo zou ik de spelers hebben voorbereid.”

Je hebt met Maarten Stekelenburg bij Ajax gespeeld, zou je hem nu opstellen?
“Ja, ik zou hem opstellen, ook als Jasper Cillessen erbij zou zijn. Hij heeft vanaf januari goed gekeept. Hij heeft ervaring en straalt rust uit. Cillessen is natuurlijk wel een goede keeper, maar op dit moment is Stekelenburg nummer één voor mij. Ik denk dat je dit toernooi het verschil kan maken op fitheid. Veel spelers zijn moe en ze hebben kleine pijntjes. Als je die extra tien procent kan geven, daar win je wedstrijden mee. Als ik hoor dat Donny van de Beek al last had en niet veel gespeeld heeft, dan vraag ik me af waarom je hem dan meeneemt. Hij is een goede speler, maar je moet echt fitte spelers hebben. Blind is al één speler waar je risico mee loopt, dus twee spelers is écht te veel.”

*Hedwiges Maduro*

Zijn er nog meer spelers met wie je gespeeld hebt, zoals Jordi Alba, waar je nu extra naar kijkt?
“Vooral in het Spaanse elftal ken ik veel jongens. Ik kijk wel met trots naar hun. De meeste jongens van Oranje ken ik ook, ik heb er veel getraind. Dus ik kijk vooral naar Spanje en Nederland.”

Van welk land verwacht je het meest?
“Ik denk dat Frankrijk de grote favoriet is. Ze hebben zo veel topspelers. Het hele team is in balans, ze hebben van alles wat. Ik ben groot fan van Kanté. Zulke spelers worden ondergewaardeerd. Iedereen let altijd op de spelers aan de bal, hij pakt juist die ballen af. Hij is overal op het veld. Als je Kanté weghaalt, zijn ze misschien wel twintig procent minder.”

Curaçao maakt nu ook grote stappen, als je nu jong was zou je dan nog steeds voor Oranje gaan?
“Ik denk het wel. Ik heb mijn hele opleiding in Nederland genoten. Mijn ouders komen daar vandaan, dus ik maak het wel echt mee. Ik hoop dat ze zich blijven ontwikkelen. Misschien ben ik op een dag wel trainer daar, je weet nooit hoe het loopt in de toekomst.”