De Krantjes: ‘Nu staat er een rookie-team, zonder toernooi-ervaring’

11 juni 2021 - 10:54

Het EK begint vanavond en dus is vanochtend ook de eerste aflevering van De Krantjes gemaakt. Te gast is Jack van Gelder, die sinds 1978 geen enkel eindtoernooi waar Nederland aanwezig was miste en daardoor wel ‘mister EK/WK’ genoemd kan worden. Dit jaar is Jack er niet meer bij en dus kan hij samen met Joost Hofman rustig vooruitblikken.

Als eerste vraagt Joost aan Jack of hij niet perschef wilde zijn bij Oranje, zoals Kees Jansma ooit deed. Jack had het graag willen doen, maar Bas Ticheler kreeg de voorkeur. ‘’Jammer, want nu staat er een rookie-team, zonder toernooi-ervaring. Frank de Boer is nog nooit hoofdcoach geweest op een eindtoernooi, Ruud van Nistelrooij nog nooit assistent op een eindtoernooi. Dat had anders gekund.’’

Wat verwacht Jack van Nederland dit EK? ‘’Kwartfinale.’’ Hij vindt de selectie vooral niet goed genoeg. ‘’Met name voorin heb je niet dé mensen die een wedstrijd kunnen beslissen. Alleen Depay kan dat.’’ Wat volgens Jack ook niet meehelpt is dat veel spelers van verschillende clubs afkomstig zijn, waardoor een eenheid ontbreekt. ‘’Daarom kan ik me voorstellen dat Maarten Stekelenburg bijvoorbeeld eerder wordt opgesteld dan Tim Krul, omdat je anders weer een andere club hebt. Een Jurriën Timber moet sowieso spelen. Dat is een veel betere voetballer dan Denzel Dumfries.’’

Ook de negatieve sfeer rondom Oranje wordt besproken. Volgens Joost is die er altijd wel. Jack ziet wel een verschil met 2014. ‘’Toen stond er echt een leraar voor de klas die orde kon houden. Dat zie ik met De Boer niet. Ik heb bewondering voor Frank, maar nu is-ie een beetje gelittekend door zijn eerdere mislukkingen.’’ ‘‘Een soort minderwaardigheidscomplex’’, zo voegt Joost toe.

Joost en Jack hadden het verder nog over de communicatiefouten van Frank de Boer, hoe Jack het EK nu gaat volgen en de rel tussen de Jumbo en de KNVB.