Het EK voor een sportfotograaf: ‘Heb liever niet dat Nederland kampioen wordt’

10 juni 2021 - 14:04

Morgen is het zover, eindelijk weer een toernooi voor ons kikkerlandje. Bij dat EK denk je aan namen als Georginio Wijnaldum, Matthijs De Ligt en Memphis Depay, maar eigenlijk zou je ook aan Pim Ras moeten denken. Pim is één van de Nederlandse fotografen, die dit jaar weer langs de lijn zal liggen om onze helden vast te leggen. “Ik heb liever niet dat Nederland kampioen wordt. Vaak wordt die beker om 11 uur ’s avonds uitgereikt en dan moet ik gelijk die foto’s naar de krant sturen.”

Wij kloppen wel even voor je af, Pim. “Kijk, tuurlijk hoop je dat Nederland kampioen wordt, dat zijn foto’s die het altijd nog wel goed blijven doen. In Zuid-Afrika dacht ik bijvoorbeeld dat Nederland wereldkampioen zou worden, ik dacht ‘die foto’s verkoop ik wel’. Maar ja, toen werden ze geen wereldkampioen. Uiteindelijk heb ik nooit meer een foto verkocht van die wedstrijd tegen Spanje. Ik stond ook nog aan de verkeerde kant toen Arjen Robben op de keeper afging. Toen ik bijvoorbeeld die foto van Dennis Bergkamp maakte, op het WK ’98, dat zijn iconische momenten. Daar hoop je natuurlijk een foto van te hebben.”

door Pim Ras

Zo’n EK is als supporter één groot feest, of pure ellende dat kan helaas ook. We kloppen weer even af. Als sportfotograaf daarentegen, is het alleen maar heel hard werken. “Ik geniet eigenlijk nooit van een moment. Ik ben pas blij als die foto in de krant staat. Zo’n Van Persie-goal, bijvoorbeeld. Je moet tijdens wedstrijden ook foto’s bewerken, dus je ziet ook niet alles van een wedstrijd.” Pim maakte op het WK van 2014 de iconische foto van de kopgoal waaraan Robin Van Persie zijn bijnaam The Flying Dutchman te danken heeft.

door Pim Ras

Terwijl de voetballers hard aan het trainen zijn, bereidt ook Pim zich voor op het EK. “Je moet weten wat er speelt. Als je bij een EK bent, weet je wat er leeft qua issues. Verder is het een kwestie van hopen dat je toegelaten wordt op het veld, er zijn maar zestien plekken en het is hopen dat hét aan jouw kant gebeurt. Het is een ander soort EK, normaal gesproken ga je naar het buitenland en ben je met je collega’s drie weken op pad. Nu ben je gewoon in Nederland, slaap je gewoon ’s avonds thuis. Dat is wel anders.”

Ook Pim is blij met het feit dat er weer publiek mag zijn: “Het voordeel van geen publiek bij een wedstrijd, is dat je heel makkelijk je auto parkeert en dat je niet veel wordt afgeleid door geluid en dat soort dingen. Voor een foto is het wel leuker, als er een beetje een leuke achtergrond is. Wat dat betreft is het goed dat er publiek bij is.”

door Pim Ras

Goed, hard werken dus. Hoe ziet zo’n werkdag er dan uit? “Als Nederland om negen uur speelt, dan ben ik rond een uur of zes in de Johan Cruyff Arena. Bij de WK-finale van 2010 waren we al om acht uur ’s ochtends in het stadion, de wedstrijd begon om negen uur. Om tien uur ‘s ochtends werden de plekken verdeeld op het veld, dus hoe eerder je in het stadion bent, hoe eerder je de beste plek uit kan zoeken. Maar nu is dat wat minder belangrijk, omdat je van tevoren toch al een plekje aangewezen krijgt. Voor de wedstrijd ga ik misschien nog de stad in om wat supporters te fotograferen en dan gewoon wachten tot de wedstrijd is. Pas na de aftrap ga je echt beginnen.” De hele wedstrijd lang moet hij zich concentreren. Van elk moment wil Pim een foto hebben. Ondertussen wordt er nog van hem verwacht dat hij de foto’s op het veld bewerkt en naar de krant stuurt.

door Pim Ras

Niet alleen schrijvende pers heeft deadlinedruk, dit geldt ook voor fotografen. “Ik ben altijd blij als een wedstrijd om half drie begint, want dan heb ik gewoon rustig de tijd om te fotograferen. Als een wedstrijd om negen uur begint, moet ik heel snel werken, dan moet ik alles op het veld doen. Een dag waarop het regent, kan je je foto’s al niet sturen. Ik ga niet met een laptop op het veld zitten als het regent. Dat zijn allemaal dingen die meespelen.” Dat voetbal zo onvoorspelbaar is, maakt het allemaal niet makkelijker. “Bij een honderdmeter finale weet je gewoon dat er een finish is waar mensen naartoe lopen, dan weet je waar je je lens op moet richten. Bij voetbal weet je dat vaak niet. Als er bijvoorbeeld een corner is, dan weet ik niet wie die bal gaat koppen.”

door Pim Ras

Tot slot, wil ook Pim natuurlijk wel dat ons Oranje het goed doet. “Als Nederland eruit zou liggen in de groepsfase, ga ik geen ander land meer volgen. Door de Corona-maatregelen word je dan als fotograaf niet meer toegelaten, als je land eruit ligt. Ik denk dat als Nederland eruit zou liggen, dat wij dan op de tribune moeten zitten. Ik denk niet dat de krant mij naar Azerbeidzjan gaat sturen, om een foto van Engeland-Frankrijk te maken vanaf de tribune. Ik denk dat mijn toernooi ophoudt als Nederland eruit ligt, in dat geval.” We hopen voor Pim (en de rest van Nederland), dat Oranje de finale haalt.

Wil je meer zin van Pim Ras? Bekijk zijn website!