Elftal van het Jaar van La Liga: Oranje gezelschap voor Madrilenen

10 juni 2021 - 14:02


Het is tijd om terug te blikken op het afgelopen La Liga seizoen. Atlético Madrid werd kampioen en het sprookje van Luis Suarez. Kijk snel hieronder welke elf spelers wij hebben geselecteerd.

Jan Oblak – Atlético Madrid

Met achttien clean sheets staat Jan Oblak bovenaan het lijstje. Daarmee volgt hij Thibaut Courtois op als winnaar van de Zamora Trophy. Oblak heeft vijf keer de prestigieuze prijs gewonnen in zes seizoenen tijd. Dat succes heeft de doelman mede te danken aan de sterke organisatie die al jaren heerst bij Atlético Madrid. De momenten dat Los Colchoneros een kans incasseren staat de Sloveen altijd op om zijn ploeg op de been te houden. Zeker de laatste maanden dat Atlético het heel zwaar heeft gehad  was de doelman met zijn reddingen doorslaggevend in het behalen van de landstitel. 

Lucas Vázquez – Real Madrid 

Na het blessureleed van Dani Carvajal en Nacho Fernández nam Lucas Vázquez de plek op de rechtsbackpositie over. Ik zag hem voor het eerst op die positie in de uitwedstrijd tegen FC Barcelona. Zijn energie en loopvermogen vielen mij enorm op. Totaal onvermoeibaar maakte hij veel indruk. In de tweede seizoenshelft, opnieuw tegen Barcelona, vond hem ik weer heel sterk spelen. Na een goede loopactie gaf de Spanjaard de bal goed voor op Benzema die met een hakje de 1-0 kon maken. Ik vind het echt indrukkend hoe Vázquez onverwachts op een totaal onbekende positie kwam te spelen en zich zo belangrijk heeft gemaakt. Met twee goals en zes assists was de rechtsback van grote waarde in het elftal van Zinedine Zidane. 

Jules Koude – Sevilla FC

De jonge Jules Koundé heeft dit seizoen grote indruk gemaakt bij Sevilla. De centrale verdediger is heel belangrijk geweest in het behalen van de vierde plaats. In wedstrijden dat Sevilla het moeilijk had, stond de Fransman op om zijn elftal te behoeden voor een tegendoelpunt. Zijn verdedigende kwaliteiten zijn enorm indrukwekkend. Daarnaast is de verdediger snel, (kop)sterk en voetballend goed. Hij wordt al gelinkt aan grote ploegen zoals Real Madrid. Koundé heeft al aangeven te willen vertrekken uit Nervión. Een stap naar de Koninklijke zou enorm mooi voor hem zijn. 

Jordi Alba – FC Barcelona

Jordi Alba is al jaren enorm belangrijk voor FC Barcelona. Al is het algemeen bekend dat de Spanjaard verdedigend vaak te kort komt. Onder Ronald Koeman speelt Alba als vleugelverdediger en als linksmidden. Dat zorgt ervoor dat hij verdedigende steun krijgt van de defensie en aanvallender mag denken. Daar ligt ook juist zijn kracht. Zijn diepgang en passing zijn grote kwaliteiten en zijn klik met Lionel Messi is buitenaards. Drie goals en zeven assists zijn ook gewoon hele goede cijfers. Het is voor mij altijd een genot om Alba in aanvallende posities te zien.

Yannick Carrasco – Atlético Madrid 

Ik heb dit seizoen enorm genoten van Yannick Carrasco. De Belg heeft met zijn techniek en overzicht een belangrijke rol opgeëist in de kampioensploeg. Voor mij is het echt onbegrijpelijk dat hij een paar jaar geleden in China actief was, daar was hij nog veel te goed voor. Zeker de laatste weken was hij ongrijpbaar voor tegenstanders en zorgde hij met een heerlijke actie en assist voor de winnende 2-1 in de voorlaatste wedstrijd tegen Osasuna. In een vooral defensief sterk elftal van trainer Diego Simeone was Carrasco een van de weinige spelers waar je van genoot als hij de bal aan zijn voeten had. De middenvelder kwam dit seizoen op een totaal van zes goals en tien assists uit.

Frenkie de Jong – FC Barcelona

In zijn debuutseizoen werd Frenkie de Jong door Ernesto Valverde vooral gebruikt als linksmidden. Onze landgenoot had veel moeite om op die positie te renderen. De Jong kwam op plekken van het veld, waar hij nooit had gestaan. Onder Ronald Koeman speelt Frenkie veelal naast Sergio Busquets op het middenveld. Sinds de 3-5-2 opstelling wordt de middenvelder ook vaak neergezet als centrale verdediger, waar hij in zijn tijd bij Ajax ook wel eens heeft gestaan. Dat De Jong centraal achterin staat zorgt er vaak voor dat hij veel aan de bal komt en tegenstanders daarmee op de verkeerde been worden gezet. Ook naar voren toe is de Nederlander belangrijker geworden. Dit seizoen in de competitie was hij goed voor drie goals en vier assists. Ook in de Copa finale tegen Athletic Bilbao was De Jong ijzersterk met een goal en twee assists. Het grote probleem zit hem vooral in de grote wedstrijden. Dan is de man uit Arkel vaak onzichtbaar. Een goed seizoen, maar er is veel ruimte voor verbetering.

Marcos Llorente – Atlético Madrid 

We keren even terug naar februari 2020, vlak voor de lockdown. Liverpool leek zich in de verlenging ten koste van Atlético Madrid te plaatsen voor de volgende ronde van de Champions League. Verdedigende middenvelder Marcos Llorente werd als troef ingebracht op een van de twee spitsenposities. Met twee goals werd de Spanjaard man van de wedstrijd. Hoe een magische avond op Anfield een hele carrière kan omgooien. Tijdens de lockdown ging Diego Simeone aan de slag met zijn opstelling en zocht naar de ideale positie voor Llorente. Dit seizoen heeft de oud-speler van Real Madrid geswitched tussen drie posities. De geboren Madrileen heeft als centrale middenvelder, rechtsmidden en als tweede spits gefungeerd. Zijn loopvermogen en intelligentie om in de ruimtes te bewegen maakt hem tot een gevaarlijke speler. Llorente kan zelf een doelpunt maken en zijn medespelers assisteren. Dit seizoen is hij goed voor tien goals en elf assists. Bij Spanje begon hij in de oefenwedstrijd tegen Portugal op rechtsback. Zelfs op die positie kan Llorente zich staande houden en met zijn energie en loopvermogen iets toevoegen aan het elftal van Luis Enrique.

Gerard Moreno – Villarreal CF

Al jaren is Gerard Moreno het uithangbord van Villarreal. De Spanjaard is met zijn goals en assists onmisbaar geworden voor de ploeg. Dit seizoen is zijn teller geëindigd op 23 goals en zeven assists. Daarmee staat de spits tweede op de topscorerslijst achter Lionel Messi. Moreno kan als spits, buitenspeler en middenvelder uit de voeten. Hij is heel slim in het bewegen tussen de linies. Als buitenspeler komt Moreno naar binnen toe en schiet dan zelf op goal of legt hem breed op zijn teamgenoten.  Naast zijn aanvallende kwaliteiten werkt Moreno verdedigend hard en legt veel energie in de wedstrijd. Dat was duidelijk te zien in de gewonnen Europa League-finale tegen Manchester United. 

Lionel Messi – FC Barcelona

De hele zomer ging het vooral over de toekomst van Lionel Messi. De Argentijn zou via een fax hebben aangegeven te willen vertrekken uit Camp Nou. Het prijskaartje was echter 750 miljoen euro. Natuurlijk is er geen club die dat zou betalen. Messi gaf later in een interview aan te blijven, want hij zou geen ruzie willen maken met de club waar hij zoveel van houdt. Begin van het seizoen leek de aanvaller ongemotiveerd en liep hij met de ziel onder zijn arm. Echter begon FC Barcelona medio januari te draaien en Messi leek zich weer helemaal thuis en vrolijk te voelen in het elftal. Ook qua cijfers blijft het indrukwekkend wat hij nog altijd brengt. Betrokken bij 41 goals in 35 wedstrijden.

Luis Suarez – Atlético Madrid 

Luis Suarez werd begin van het seizoen door FC Barcelona de laan uitgestuurd. De Uruguayaan vervolgde zijn loopbaan bij Atlético Madrid. Bij zijn nieuwe club liet hij gelijk al zien nog van grote waarde te kunnen zijn. Suarez is niet meer de speler die hij in zijn jongere jaren was, maar in en rond de zestien is hij nog altijd dodelijk. Met 21 goals drie 3 assists heeft de spits een enorme bijdrage gehad. Worden weggestuurd door je vorige werknemer en dan met een landstitel wraak nemen. Een verhaal dat je van te voren nooit kunt bedenken. Het ontbrak vorig jaar bij Atlético Madrid aan een veel scorende spits. Het is zeker de laatste weken van de competitie enorm duidelijk geworden hoe belangrijk de komst van de oud-Ajacied is geweest. In de voorlaatste en in de laatste wedstrijd zorgde Suarez met twee goals voor het veiligstellen van de titel. 

Karim Benzema – Real Madrid

Bijna alles bij Real Madrid hangt af van Karim Benzema. De Fransman is met 23 goals en negen assists betrokken bij ongeveer de helft van alle goals van de Koninklijke. Benzema is meer dan alleen een afmaker. De aanvaller zakt ook vaak uit naar het middenveld om aanspeelbaar te zijn en diepgaande spelers te bereiken. Jarenlang stond de Fransman in de schaduw van Cristiano Ronaldo en speelde in dienst van de Portugees. Sinds zijn vertrek lijkt Benzema per seizoen beter en belangrijker te worden. Het gaat zelfs zo ver dat niemand bij Real Madrid kan tippen aan zijn cijfers. Zonder de spits blijven er weinig doelpunten over bij de club. 

Trainer van het Jaar:

Diego Simeone (Atlético Madrid)

Met de komst van Luis Suarez en de nieuwe rol van Marcos Llorente kreeg Atlético Madrid extra glans. Verdedigend heeft Diego Simeone het al jaren goed in orde. Zelfs na het vertrek van leider Diego Godin heeft de trainer het met Felipe en Stefan Savic het uitstekend opgelost. Voorin was het dit jaar een stuk beter en effectiever, wat heeft geleid tot een kampioenschap. Een hele knappe prestatie.