Elftal van het Jaar: Premier League kleurt skyblue

04 juni 2021 - 13:05

Na een seizoen vol verrassingen in de Premier League is het tijd om de balans op te maken. Manchester City heeft zich gekroond tot kampioen, Leeds United is de grote verrassing dit seizoen en een spannend gevecht om Europese plekken maakte de spanning compleet. Check hier welke elf spelers dit seizoen boven de andere toppers uitstaken.

Emiliano Martínez – Aston Villa

Ondanks dat Aston Villa de laatste maanden is teruggezakt op de ranglijst heeft Emiliano Martínez gedurende het seizoen een belangrijke rol gespeeld in het aantal behaalde punten. De doelman staat derde op de lijst met aantal clean sheets. Met vijftien clean sheets heeft de Argentijn vier keer vaker de nul gehouden dan de doelman van Tottenham Hotspur, Hugo Lloris. Alleen Ederson (19) en Edouard Mendy (16) moet hij voor zich dulden. De komst van Martinez is een ijzersterke zet geweest van de Villains. Tegen zijn oude werkgever Arsenal hield hij in de slotfase van de wedstrijd een geweldige vrije trap eruit van Granit Xhaka. Thuis tegen Sheffield United keerde Martinez een strafschop wat resulteerde in een 1-0 overwinning. Tegen Leicester City won Aston Villa opnieuw met 1-0. Martinez was weer de grote uitblinker. Bij kleinere clubs is het altijd belangrijk om keepers in de selectie te hebben die het verschil maken tussen degradatie of handhaving. https://twitter.com/goal/status/135907880791912450?s=21

João Cancelo – Manchester City

De Portugees heeft een cruciale rol gespeeld in de maanden december tot april. Pep Guardiola is aan de slag gegaan met zijn tactiek en had een speciale rol bedacht voor de rechtsback. João Cancelo werd op papier neergezet als vleugelverdediger en bij balbezit als verdedigende middenvelder. Voor veel tegenstanders zorgde dat voor verwarring en dat maakte deze tactiek zo sterk. Het wierp zijn vruchten af en Manchester City was sindsdien niet meer tegen te houden. Cancelo zijn creativiteit, loopvermogen en stabiliteit vanuit het middenveld was precies wat Manchester City nodig had. Zijn positionering op het middenveld zorgde er ook voor dat Ilkay Gündogan wat aanvallender kon spelen. We kunnen wel stellen dat de Portugees international een enorme bijdrage heeft geleverd dit seizoen.

Rúben Dias – Manchester City

De volgende Portugees die een belangrijke rol heeft gespeeld in het succes seizoen  van Manchester City. De landskampioen heeft al jaren problemen in de achterhoede, terwijl daar enorm vaak en veel in is geïnvesteerd. De centrale verdedigers die werden gehaald waren vaak uitstekend aan de bal, maar verdedigend was het enorm matig. De komst van Rúben Dias heeft alles in één klap veranderd. Verdedigend werd het een stuk stabieler met zijn komst. Zijn compaan John Stones werd ook naar een hoger niveau getild. De lengte van Dias was ook aanvallend een gevaarlijk wapen. Een topseizoen van de centrale verdediger.

 Wesley Fofana – Leicester City

Wesley Fofana is een van mijn favoriete verdediger ter wereld. Ik heb kennis gemaakt met de Fransman in de bekerfinale tussen Paris Saint-Germain en Saint-Etienne. Wat mij toen vooral opviel was zijn snelheid, duelkracht en zijn passing. De verdediger hield bijna in zijn eentje Neymar, Kylian Mbappe en Mauro Icardi in bedwang. Sindsdien volg ik Fofana op de voet. Niet lang daarna maakte hij de verdiende overstap naar Leicester City. De Fransman is heel belangrijk achterin en is onmisbaar vóór de ploeg. Dat werd wel duidelijk toen hij geblesseerd het veld moest verlaten tegen Tottenham Hotspur. Achterin werd het zonder Fofana een stuk instabieler. Ook in de FA Cup-finale was hij doorslaggevend. Met zijn power kregen de aanvallers van Chelsea geen seconde de ruimte aan de bal. En met een aantal intercepties was de pas twintigjarige een belangrijk onderdeel in het winnen van de FA Cup. Een prachtig seizoen en in de toekomst gaan we nog veel van hem horen.

Tomáš Souček – West Ham United

Een droomseizoen voor de mannen van David Moyes. Na een teleurstellend vorig seizoen met een vijftiende plaats heeft West Ham United het seizoen afgesloten met een keurige vijfde positie op de ranglijst. De komst van Tomáš Souček in de winter van 2020 heeft een grote impact gehad. Zijn grootste kwaliteit is om op het juiste moment de zestien in te komen. Dat is ook in zijn rendement heel goed te zien. Tien goals als verdedigende middenvelder zijn hele bizarre statistieken. Met zijn lengte zorgt de Tsjech bij standaardsituatie voor veel gevaar. Daarnaast is de middenvelder fysiek sterk en staat hij verdedigend zijn mannetje. Een geweldige box-to-box middenvelder,  samen met Declan Rice vormt hij een geweldig blok op het middenveld.

İlkay Gündoğan – Manchester City

Eerder gaf ik al aan dat de nieuwe tactiek van Pep Guardiola in het voordeel heeft gewerkt van İlkay Gündoğan. In de cijfers is duidelijk te zien dat de middenvelder na de nieuwe speelstijl vaker de zestien van de tegenstander induikt. De eerste seizoenshelft was de Duitser goed voor twee goals en een assist. Na de winter was hij met dertien goals en twee assists veel bepalender.  Daarmee is de Duitser de meest scorende middenvelder van de Premier League dit seizoen. James Ward-Prowse staat met acht goals op de tweede plaats. Ik had de middenvelder vorig seizoen definitief afgeschreven. Heel knap dat hij zich zo heeft herpakt en tot een belangrijke speler is uitgegroeid. 

Bruno Fernandes – Manchester United

De invloed van Bruno Fernandes is vanaf het begin dat hij is gekomen ongekend groot geweest. De Portugees loodste Manchester United bijna in zijn eentje naar Champions League-voetbal vorig seizoen. Zijn rol is dit seizoen alleen maar groter geworden. Met achttien goals en elf assists kunnen we wel stellen dat Bruno Fernandes het hart van dit team is. Zijn creativiteit is alles waar The Devils naar hebben gesnakt. Voor zijn komst werd er vooral tegen kleinere ploegen nauwelijks kansen gecreëerd, omdat ploegen vaak gegroepeerd stonden opgesteld. Bruno Fernandes heeft daar grote veranderingen ingebracht met zijn creativiteit. Een van de beste middenvelders van de wereld.

Kevin de Bruyne – Manchester City

Kevin de Bruyne heeft wegens blessureleed wat wedstrijden gemist dit seizoen. Desondanks heeft de middenvelder in de wedstrijden dat hij wel meedeed een belangrijke rol gespeeld. De Belg is in 25 competitiewedstrijden betrokken bij acht goals en twaalf assists. Met twaalf assists staat De Bruyne gedeeld tweede met Bruno Fernandes. Alleen Harry Kane heeft meer assists gegeven dit seizoen, namelijk veertien. We weten allemaal dat het inzicht en de passing van De Bruyne fenomenaal zijn. Hij kan de ballen zo neerleggen dat je er als medespeler alleen maar tegenaan hoeft te lopen. De Belg viel helaas geblesseerd uit tegen Chelsea en het is nog onzeker of wij hem aan het werk gaan zien tijdens het EK.

Mohamed Salah – Liverpool 

Liverpool heeft mede wegens blessureleed een matig seizoen beleefd. Mohamed Salah was een van de weinige lichtpuntjes. De Egyptenaar vertolkte met 22 goals en vijf assists een belangrijke rol in het binnenhalen van de Champions League. De aanvaller eindigde met één goal minder dan Harry Kane op de tweede plaats van de Golden Boot. Sinds zijn komst is Liverpool naar een hoger niveau gestegen. The Reds hebben in die periode onder de Egyptenaar een landstitel, Champions League en het WK voor clubteams gewonnen. 

Harry Kane – Tottenham Hotspur 

Naar mijn mening is Harry Kane de beste Premier League-speler van dit seizoen. De cijfers van de Engelsman zijn ongekend. Met 23 goals en veertien assists is Kane topscorer en beste playmaker van de Premier League dit seizoen. Geef de spits geen seconde de ruimte, want in de zestien is hij dodelijk. Kane zakt ook vaak uit naar het middenveld om met zijn passes medespelers te bereiken. Zijn oud-trainer José Mourinho heeft knap opgeleverd. De Portugees heeft hem zo laten spelen en dat heeft geweldig uitgepakt. De Engelsman heeft een sterke klik met Heung-Min Son. De snelle Zuid-Koreaan duikt vaak de vrije ruimtes in en wordt dan goed de diepte ingestoken door Kane. Een recept wat door tegenstanders niet is te verdedigen. 

Heung-Min Son – Tottenham Hotspur 

Hierboven benoemde ik al de chemie tussen Harry Kane en Heung-Min Son. In de wedstrijd tegen Southampton van eerder dit seizoen was de Zuid-Koreaan goed voor vier goals. Kane was bij alle vier de doelpunten betrokken met een assist. Een magisch duo wat mij door het seizoen heen veel plezier heeft bezorgd. Son heeft met zeventien goals en tien assists een topseizoen gedraaid. Desondanks is Tottenham Hotspur geëindigd op een zevende positie. 

Naast deze elf kom ik nog met een paar eervolle vermeldingen.

Luke Shaw – Manchester United 

Ondanks de komst van Alex Telles kreeg Luke Shaw de voorkeur. De verdediger heeft het vertrouwen van zijn trainer helemaal waargemaakt. Met zijn energie en aanvallende kwaliteiten was de Engelsman heel belangrijk voor Manchester United. Hij was betrokken met een goal en vijf assists. 

Mason Mount – Chelsea 

Ik had geen elftal van het seizoen kunnen maken zonder het benoemen van Mason Mount. De oud-Vitessenaar was indrukkend op het middenveld van Chelsea. Zijn energie, passing en movement maken hem tot een speler waarvoor je graag naar het stadion komt. Ook in de Champions League-finale was hij weer spectaculair. 

Jack Grealish – Aston Villa

Met zijn korte kousen en gladgestreken haartjes is Jack Grealish een verschijning in de Premier League. Voetballend is de Engelsman echt fantastisch. Eenmaal aan de bal is de aanvaller niet te stoppen. Dribbling en passing zijn een van zijn grote kwaliteiten. Grealish hoort met zes goals en twaalf assists een eervolle vermelding te krijgen.

Trainer van het Jaar: 

Pep Guardiola – Manchester City:

Begin van het seizoen had Manchester City nog grote problemen en stond het zelfs in het rechterrijtje. In de maanden november tot april liep het als een trein. Wat ik eerder al benoemde: dat de tactiek van Pep Guardiola doorslaggevend is geweest. Het was zo onvoorspelbaar dat tegenstanders geen grip op konden krijgen. Voor mij de grote reden om Guardiola uit te roepen tot Trainer van het Jaar. De nederlaag in de Champions League-finale heeft daarin geen rol gehad, aangezien dat een Europese competitie is.

Marcelo Bielsa – Leeds United:

Een kleine vermelding voor Marcelo Bielsa is wel op zijn plaats. De Argentijn heeft het uitstekend gedaan met Leeds United. De ploeg uit Yorkshire heeft het hele seizoen aanvallend en goed voetbal gespeeld. Ze hebben de meeste tegenstanders vanaf minuut één bij de keel gegrepen en negentig minuten lang met een hoge intensiteit gedomineerd. Bielsa verdient daarvoor alle complimenten.