Barry Pirovano: ‘Ambitie dat Nederland wereldkampioen wordt’

02 juni 2021 - 11:57

Barry Pirovano, je hoeft geen kunstkenner te zijn om zijn kunst te herkennen. Menig voetballiefhebber heeft een ‘Piro’ aan zijn muur hangen. Hij is kunstenaar en tekenaar, maar bovenal een hele grote voetbalfan. Hij zal de komende weken aan de buis gekluisterd zitten voor het Nederlands elftal.

Wat betreft voetbal is Barry een echte nationalist. Als het met Oranje goed gaat, dan maken de resultaten van Nederlandse clubs niet uit. “De laatste tijd heeft Ajax veel Europees succes gehad, dus dan teken je dat meer. Als er maar gekkigheid en emotie is. Voor een Nederlandse club vind ik Europees voetbal het hoogst haalbare. Dat is het mooist om naar te kijken. De eredivisie is ook leuk, maar de echte emotie zit ‘m Europees en internationaal. Één van mijn weinige ambities is het Nederlands elftal wereldkampioen zien worden. We zijn er een paar keer dichtbij geweest, maar steeds net niet helemaal. Dat is toch magisch ofzo, het heeft iets groots met andere landen en andere culturen.”

Barry houdt zich niet aan trending topics of dingen die echt moeten. Als het hem raakt, maakt hij het, anders niet. Niet gek, dat hij al het één en ander van het Nederlands elftal heeft gemaakt. “Ik heb een illustratie van één bij één meter in mijn studio hangen: Arjen Robben die op zijn knieën zit nadat hij net die bal op de teen van Iker Casillas heeft geschoten. Dat is een heel pijnlijk moment, elke keer als ik dat ding zie gaat er wat door me heen. De mooiste momenten zijn de onverwachte dingen. Als Karim Benzema weer een één of andere goal scoort, ja dat zal wel. Maar een goal zoals die van Wesley Sneijder tegen Brazilië, die kopbal, ja dat was zo onverwachts. Dat was een prachtig moment. Zo zijn er zoveel. Dat is voor iedereen iets anders. Ik vind het tof om die dingen te maken. Ik probeer gewoon zo veel mogelijk te tekenen. Wat ik tof vind probeer ik vast te leggen.”

Toekomst
Barry focust zich tot het EK even op die pareltjes uit het verleden. “Ik ben er nu met eentje bezig, die wordt heel tof, maar is nog niet af. Ik ben daar al een hele poos mee bezig. Daar ben ik wel tevreden mee. Die zul je voor het EK hopelijk nog terug zien komen. Het is een illustratie van het EK ’88.” Ook financieel is het mooi meegenomen als Oranje het dit EK goed doet. “Ik verkoop meer als een Nederlandse club of Nederland het goed doet. Mensen willen toch een aandenken.”

Bijvoorbeeld een aandenken van het Europees succes van hun cluppie. “Dat was toen met Ajax tegen Real Madrid vooral, dat was een hele speciale wedstrijd. Mensen die daar geweest waren, kochten daar iets van en hingen dat aan de muur met hun ticket erbij. Het is niet zo dat ik op elk ding inhaak als er iets gebeurt. Als er speciale dingen gebeuren, dan zie je wel dat mensen daar iets van willen.” We kunnen nu alleen nog maar hopen dat het aankomend EK dat soort mooie momenten met zich meebrengt.

Benieuwd geworden naar de brouwsels van Barry Pirovano? Bekijk zijn website, Twitter of Insta.