Sven Botman niet in de voorselectie van Oranje: ‘Onverklaarbaar’

24 mei 2021 - 17:39

“Sven Botman is één van de beste centrale verdedigers van de Franse competitie”, aldus Jaron. Lille OSC werd afgelopen weekend kampioen van Frankrijk door met 1-2 te Winnen bij Angers. Jonathan David en Burak Yilmaz maakten de doelpunten.

“Ik vind het echt fantastisch dat het Lille gelukt is”, begint Jaron. “Lille OSC heeft een leuke mix van jonge talenten en oude bazen”, voegt PSG-fan Martijn toe. Jaron voegt toe: “Als je in één team speelt met José Fonte en Yilmaz, dan heb je wel het nodige leeftijdsverschil. En dat gecombineerd met super leuke spelers als David, Renato Sanches en Zeki Çelik. Het is echt een heel erg vet elftal. En onze eigen Botman speelt bij Lille natuurlijk.”

“Botman heeft echt een uitstekend seizoen gedraaid daar”, vindt Martijn. “Hij is wel echt heel stabiel geweest dit seizoen. Als je kampioen wordt in een competitie waar PSG ook inzit, dan is het voor mij onverklaarbaar dat je hem niet meeneemt naar het EK. Nathan Aké heeft wat dat betreft heel weinig gespeeld. Hij is zwaar geblesseerd geraakt. Frank de Boer kan hier volgens mij niet mee wegkomen”, zegt Jaron.

(L-R) *Hector Herrera* of Mexico, *Nathan Ake* of Holland

Martijn relativeert de zaak: “Hij gaat natuurlijk wel met Jong Oranje mee. Dat is ook best prima voor hem, denk ik. Het probleem is dat we heel veel goede centrale verdedigers hebben bij het Nederlands elftal. Botman heeft nog niet de status van Aké denk ik .” Jaron houdt voet bij stuk: “Ik blijf het opvallend vinden dat Botman niet eens bij de voorselectie zit.” Martijn grapt: “Hij heeft wel een Ajax-verleden dus in principe komt hij sowieso in aanmerking.” Jaron voegt toe: “Hij komt niet van Feyenoord, PSV, of FC Utrecht ofzo, dan had ik het nog wel kunnen verklaren. Botman heeft waarschijnlijk ergens in zijn leven een Ajax-pyjama gehad, dan kom je op de radar van Frank De Boer.”

“Ik begreep dat Frank de Boer heel graag van systeem wil kunnen wisselen, ook nog tijdens wedstrijden. Dus dan heb je wel spelers nodig zoals Joël Veltman die ook even als rechtsback zouden kunnen spelen, of die gewend zijn om in een driemans verdediging te spelen zoals Jeremiah St. Juste. Ik denk dat daar ook nog wel naar gekeken wordt. Botman is een centrale verdediger en niks anders. Wat ook perfect is om mee te hebben, denk ik hoor”, analyseert Martijn.

(L-R) *Joel Veltman* of Holland, *Adama Traore* of Spain

In deze aflevering van FC Buitenland bespreken Jaron en Martijn de fucking legend die Robert Lewandowski heet, de verassingen die Atlético Madrid en Lille OSC bezorgden en het ontbreken van Sven Botman in de voorselectie van het Nederlands elftal.