One To Watch: Niamh Charles

17 mei 2021 - 18:35

De Nederlandse media waren lyrisch over onze eigen Lieke Martens en terecht, maar ook bij de Britten blonk een speelster uit. Niamh Charles is pas 21 jaar, maar speelde afgelopen weekend al haar eerste Champions League finale. In Gotenburg verloor de ploeg uit Londen 0-4.

Sam Kerr, Fran Kirby en Pernille Harder kennen we ondertussen allemaal wel. De aanvallers van The Blues konden het verschil echter niet maken tegen de genadeloze Catalanen. Gelukkig staat nieuw talent al klaar om Chelsea naar een hoger niveau te tillen. De nummer 21 van de club uit Londen: Niamh Charles. Charles speelde kort geleden nog voorin bij Liverpool, waar ze bekend stond als secret weapon, maar tekende in 2020 haar eerste contract bij Chelsea.

Tegen FC Barcelona speelde ze niet voorin, maar als linksback. Manager Emma Hayes liet Charles al eerder achterin spelen, iets wat Charles zonder moeite oppakte. Gisteren was überhaupt pas de zevende keer dat de 21-jarige Brit in de basis van Chelsea stond, maar dit was niet aan haar spel te zien.

Charles gaf strakke en goede passes in het Gothenburg’s Gamla Ullevi Stadion. Vooral in de tweede helft, toen Chelsea goed op gang kwam, speelde de jonge voetbalster een sterke wedstrijd. Al in de eerste minuut van de tweede helft was ze belangrijk in het opzetten van een aanval, dat er uiteindelijk voor zorgde dat Barça’s keeper Paños moest ingrijpen. Ook in de 73ste minuut was ze belangrijk met een goede sliding op Asisat Oshoala. Charles voorkwam zo de 0-5. Tot in de laatste minuten vervulde ze haar rol als opkomende back met klasse.

Het zou zo maar kunnen dat Liverpool’s voormalige secret weapon nog belangrijk gaat zijn voor Chelsea het aankomende FAWSL-seizoen. Met hun kampioenschap van vorige week plaatste de club zich wederom voor de Champions League. Charles speelde slechts tien wedstrijden voor Chelsea het afgelopen seizoen en speelde ook voor het eerste van Engeland pas één wedstrijd, maar één ding is zeker: we gaan nog meer van haar horen.