‘Martens is de Messi van de vrouwen’

17 mei 2021 - 17:17

“Martens is de Messi van de vrouwen”, zo riep Ziggo Sport-commentator Johan van Polanen enthousiast over Lieke Martens. Gisteren speelde ze met FC Barcelona de finale van de Champions League. De Catalanen wonnen de finale glansrijk met 4-0 van Chelsea.

Niet alleen in Nederland zijn we trots op onze Lieke, ook de Spaanse media reageerden opgewonden over de aanvalster uit Bergen. De kop van Mundo Deportivo, een Spaanse sportkrant luidde lovend: “Martens emula a su ídolo Ronaldinho y deja huella como Koeman”. In het Nederlands: “Martens spiegelt haar idool Ronaldinho en drukt haar stempel zoals Koeman dat deed.”

Al in de eerste minuut schiet Martens een bal op de lat. Uit de paniek die volgt, valt kort daarna het eerste doelpunt voor de Catalanen. Twee minuten later geeft de Nederlandse afgemeten voorzet op Jenni Hermoso, die de bal net naast schiet. Ook bij de 0-2 is ze betrokken, als Hermoso een penalty krijgt na een overtreding tijdens de door Martens opgezette aanval. Er is bijna geen aanval waar de Catalanen Lieke niet voor hoeven te bedanken.

In seizoen 2020/21 speelde Martens 30 wedstrijden waarin ze zestien keer scoorde. Ook gaf ze in die wedstrijden tien assists. Gisteren was de tweede keer dat FC Barcelona een Champions League finale speelde en de eerste keer dat een Spaanse ploeg de competitie won.