Tien redenen waarom Roda JC promoveert naar de Eredivisie

15 mei 2021 - 11:21

Het leven van een voetbalsupporter begeeft zich standaard tussen hoop en vrees. Iedere houvast is welkom, al helemaal tijdens de play-offs. Daar waar tranen gegarandeerd vloeien, is er nu iets om je als Roda JC-supporter aan vast te houden. Tien redenen waarom Roda promoveert naar de Eredivisie!

De trainer
Roda JC-trainer Jurgen Streppel is een expert in promoveren. Als trainer van Willem II slaagde hij er twee keer in de club naar de Eredivisie te brengen. Na een vijfde plaats met de Tilburgers in 2012, leidde hij de club langs Sparta en FC Den Bosch naar het hoogste niveau. Het jaar erop degradeerde Willem II direct, maar keerde het als boomerangkampioen weer terug naar het hoogste niveau.

Jurgen Streppel.

De spelers
Niet alleen de hoofdtrainer weet wat het is om te ontstijgen aan de charmante middelmaat van de Eerste Divisie. Ali Messaoud en Niek Vossebelt waren onderdeel van het kampioensteam van Willem II in 2014. Robert Klaasen was onderdeel van het kampioen Sparta in 2016, maar had daarin een minimale bijdrage. Via de tegenstander van vanavond kwam de Amsterdammer in Kerkrade terecht.  Voor Fabian Serrarens is het helemaal een pikant affiche, in 2018 promoveerde hij met De Graafschap via de nacompetitie naar de Eredivisie, de (voetbal)wereld is klein.

Niek Vossebelt.

De tegenstander
De Graafschap stond al met anderhalf been in de Eredivisie, totdat Helmond Sport de Doetinchemmers terug de Keuken Kampioen Divisie-afgrond in trok. De Graafschap stond 36 wedstrijden tweede en is als nummer drie dé favoriet voor de play-offs, maar zal mentaal een tik hebben gehad. Als er een kans is om De Graafschap uit te schakelen en de weg naar promotie in te zetten is het vanavond. Het huidige seizoen bracht Roda weinig tegen de Superboeren. Twee keer werd er verloren.

Jasper van Heertum.

2013
Dat Roda JC kan winnen in de nacompetitie van De Graafschap staat als een paal boven water, dat bleek in 2013. De laatste keer dat beide ploegen elkaar in deze vorm troffen, eindigde het 1-1 op de Vijverberg, maar hakte Sanharib Malki De Graafschap hoogstpersoonlijk in de pan. Door een hattrick van de Syriër werd het 6-1 voor Roda.

Sanharib Malki

Stadion
Het Parkstad Limburg Stadion staat in ieder geval in het linkerrijtje van Eredivisie-stadions. De thuishaven is met bijna twintigduizend plekken het negende stadion van Nederland. 478 plekken boven (sub)topclub AZ. Absoluut Eredivisie-waardig dus. Het feit dat het stadion sinds de opening begin deze eeuw bijna nooit uitverkocht is geweest, zal geschrapt worden uit deze tekst.

Stadion Roda JC.

Gras
Het kunstgras wordt langzaam uitgeroeid in de Nederlandse competitie en Roda JC gaat daarbij helpen. De Limburgers hebben onlangs hun laatste wedstrijd op het eigen plastic gespeeld. FC Eindhoven heeft de dubieuze eer gehad om de kunstgraskaars uit te blazen.  Roda won met 2-1 van de club uit de Lichtstad. Het gras wordt naar verluid aan stukken gesneden en geveild.

Derbystar balls

Pandemie
Ook voor Roda JC is de coronapandemie natuurlijk een drama, toch is er ook goed nieuws. In 2015 beleefde de Mexicaanse Griep een opleving en prompt promoveerde de Limburgers naar de Eredivisie. Dat dit alleen in India gebeurde laten we totaal buiten beschouwing. Natuurlijk zijn de gevolgen van dit griepvirus veel groter en zullen de successen van Roda dat dus ook zijn.

Coronavirus lockdown

Verjaardag
Wat is een feest zonder een goede locatie. Roda JC viert in juni 2022 het zestigjarig bestaan. De fusieclub verdient het als tweevoudig bekerwinnaar om dat heugelijke jubileum te vieren in de Eredivisie. Dan kan je maar beter nu alvast promoveren.

Huub Stevens bij Roda JC.

Jan Hoekstra
Een huis zonder goed fundament, is net zo kwetsbaar als een elftal zonder goede keeper. Jan Hoekstra kan die keeper zijn. De Groningen-huurling was dit seizoen niet foutloos, maar heeft een enorm potentieel. Zo werd de jongeling in de voorselectie van Jong-Oranje verkozen boven de alom geprezen Jay Gorter van Go Ahead Eagles. Daarnaast komt Hoekstra uit Eexterveen, daar komen geen slechte keepers vandaan.

Jan Hoekstra.

De bal is rond
Misschien is De Graafschap op papier wel de favoriet, maar op papier is nog nooit een wedstrijd gewonnen. De bal hoeft maar een keer goed te vallen en dat kan genoeg zijn voor Roda. De competitie speelt geen rol meer, dit is een wedstrijd op zich. Gelijk vanaf het begin, alles geven! De bal is rond, er kan van alles gebeuren.