Het Elftal van de Week: Claude-Maurice, Tomori en nog veel meer

11 mei 2021 - 18:00


AC Milan vernedert Juventus en Leeds United dendert door, het is tijd voor het nieuwe Elftal van de Week!  Vergeet niet om uw stoelriemen vast te zetten. Check snel hieronder welke elf spelers door Dosty Amin zijn geselecteerd.

Door: Dosty Amin

Alisson Becker – Liverpool

Liverpool deed goede zaken in de strijd om Champions League-voetbal. Zeker omdat concurrenten West Ham United en Leicester City verloren. Thuis werd er met 2-0 gewonnen van Southampton. Alisson Becker had daarin een groot aandeel met een belangrijke redding op de poging van Che Adams. In de tweede helft ging het bijna goed mis. De doelman speelde de bal in de voeten van Che Adams. De Braziliaan kon zijn fout goed herstellen door het schot te keren van de Southampton-spits.

Ezgjan Alioski – Leeds United

Stuntploeg Leeds United wist ook Tottenham Hotspur over de knie te leggen. De ploeg van Marcelo Bielsa legde bakken energie in de wedstrijd. Terwijl ik toen net pas met mijn pyjama uit mijn bed was gekropen. Nog half slapend zag ik dat Leeds United totaal over Spurs heen liep en de ene naar de andere kans creëerde. Jack Harrison vond ik in de eerste helft een sterke indruk maken met zijn passes. Echter vond ik hem de tweede helft enorm teleurstellend. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de linksback Ezgjan Alioski. Bij een 1-1 tussenstand, net voor rust, liep Alioski uit het niets het beeld in en koos hij uitstekend de diepte. Na een pass van Harrison kon de Macedoniër de bal afgeven aan Patrick Bamford. De spits kon tekenen voor zijn 15e doelpunt van het seizoen. Alioski kunnen we aankomende zomer van dichtbij aanschouwen. Dan nemen wij het met Oranje op tegen Noord-Macedonië.

Fikayo Tomori – AC Milan

AC Milan won zondag overtuigend met 0-3 van Juventus. Het was de eerste zege van I Rossoneri in het Allianz Stadium sinds januari 2010. Fikayo Tomori vond ik daarin een groot aandeel hebben. Na een kwartier spelen zette de Engelsman een belangrijke tackle in op het schot van Federico Chiesa. Daarmee voorkwam hij een levensgrote kans op de 1-0. Tevens hield de verdediger Cristiano Ronaldo de hele wedstrijd in bedwang. In de tweede helft bij een standaardsituatie kwam Tomori boven Giorgio Chiellini en Matthijs De Ligt uit en kon zijn eerste goal voor Milan inkoppen. Afgelopen winter werd hij door Chelsea verhuurd aan AC Milan. In Londen kwam de verdediger nauwelijks aan spelen toe. Een optie van 25 miljoen euro staat er in zijn contract. De kans is dus aannemelijk dat we Tomori definitief in het Milan-shirt gaan zien. 

Stefan Savić – Atlético Madrid

Afgelopen zaterdag stond een cruciale wedstrijd op het programma tussen titelkandidaten Atlético Madrid en FC Barcelona. Atlético speelde een alleraardigst eerste helft.  Zeker verdedigend lieten de gasten geen steekjes vallen. Stefan Savić was een stabiele factor achterin. Elke lange bal in de buurt van de verdediger werd door de Montenegrijn onschadelijk gemaakt. Antoine Griezmann, toch wel in grootse doen de afgelopen weken had geen schijn van kans tegen Savić. Ik vind dat de verdediger bezig is aan een goed seizoen in Madrid. Naar mijn mening wordt er te weinig gesproken over zijn aandeel, terwijl ik wel vind dat hij meer complimenten verdient. Een kampioenschap zou ongetwijfeld helpen bij het opkrikken van zijn imago. 

Alexis Claude-Maurice – OGC Nice

Ik zie in het weekend altijd veel parels rondlopen op de Europese velden. Bij OGC Nice zag ik Alexis Claude-Maurice schitteren in de thuiswedstrijd tegen Stade Brest. Het was letterlijk smullen om de middenvelder aan het werk te zien. Buiten zijn drie assists was hij onhoudbaar voor zijn tegenstanders. Bij zijn eerste twee assists liep de Fransman uitstekend de vrije ruimtes in om vervolgens met een teruggetrokken voorzet zijn medespelers een doelpunt te gunnen. Zijn derde assist blies mij werkelijk van mijn stoel af. Met een paar heerlijke trucjes stuurde de middenvelder de spelers van Brest de bosjes in. Hij kon uiteindelijk het overzicht bewaren om zijn derde assist te voltooien.

Nahitan Nández – Cagliari

Cagliari leek roemloos te degraderen naar de Serie B. Maar, met drie zeges in de laatste vier wedstrijden staan ze inmiddels vier punten boven de streep. Afgelopen weekend werd een belangrijke zege geboekt op directe concurrent Benevento. Nahitan Nández stond in de tweede helft op en leidde zijn ploeg met twee assists naar een 1-3 overwinning. Twintig minuten na rust gaf de Uruguayaan een uitstekende voorzet op Leonardo Pavoletti. De spits kon zijn ploeg op voorsprong koppen. In de slotfase met een heerlijke rush langs de zijlijn kon Nandez rustig de bal breed leggen op João Pedro voor de beslissing in de wedstrijd. 

Henrikh Mkhitaryan – AS Roma

AS Roma kende een relatief makkelijke middag tegen het al gedegradeerde Crotone. De Romeinen rekende pas in de tweede helft af met Crotone, en het werd, uiteindelijk 5-0. Direct na rust gaf Henrikh Mkhitaryan zijn eerste assist na een schitterende pass van achteruit. Spits Borja Mayoral opende de score. Even later gaf de Armeen zijn tweede assist door ongeveer op dezelfde positie de bal af te leggen op Lorenzo Pellegrini. Zijn doelpunt was vooral te danken aan het voorwerk van onze landgenoot Rick Karsdorp. De oud-Feyenoorder ging op geweldige wijze diep, waarna hij de bal terugtrok op Mkhitaryan die het slotakkoord mocht geven. 

Josip Brekalo – Wolfsburg

Wolfsburg won thuis met 3-0 van Union Berlin. Daardoor zette die Wölfe een grote stap richting de groepsfase van de Champions League. Josip Brekalo was de  gevierde man en nam alle goals voor zijn rekening. Bij zijn eerste goal plaatste de Kroaat de bal uitstekend in de kruising. Het voorwerk was vooral te danken aan de revelatie van dit seizoen Ridle Baku. Even later had Brekalo nog een assist op zijn naam moeten krijgen. De kans was niet besteed aan Maximilian Arnold. In de tweede helft kon de middenvelder met ietwat mazzel zijn tweede en derde van de middag maken.

Robert Lewandowski – FC Bayern

Bayern veegde de vloer aan met Gladbach. Lewandowski nam de bal goed aan na een voorzet van David Alaba. De Pool twijfelde geen seconde en opende al vroeg de score met een droge schuiver.  Zijn tweede doelpunt was er eentje om in te lijsten. Thomas Müller liftte de bal op Robert Lewandowski, waarna hij met een halve omhaal de 2-0 op het scorebord kon zetten. De spits was bij de 4-0 niet zelfzuchtig en gaf hem goed mee aan de inlopende Kingsley Coman. Lewandowski mocht zijn hattrick voltooien na een gegeven penalty aan de thuisploeg. De topscorer van de Bundesliga staat inmiddels op 8475 doelpunten dit seizoen. Ik ben sinds januari gestopt met tellen, want het was niet meer bij te houden. 

 Dušan Vlahović – Fiorentina 

Fiorentina pakte afgelopen weekend drie hele belangrijke punten in de strijd om degradatie. Dušan Vlahović was met zijn twee doelpunten het goudhaantje. De Serviër stond als een echte spits op de juiste plek om na een pass Biraghi de score te openen. De spits gaf S.S. Lazio de definitieve nekslag, nadat hij uit een corner de 2-0 kon inkoppen. De pas 21-jarige voetballer is bezig aan ongekend sterk seizoen. Ik ben ook 21 jaar en ik zit de hele dag op mijn stoel met een zak chips naar wedstrijden te kijken. Het verschil moet er wezen. Vlahović staat inmiddels op 21 doelpunten in de Serie A dit seizoen. 

Victor Osimhen – Napoli 

Napoli won met 1-4 in de uitwedstrijd bij Spezia. Na een teleurstellende eerste seizoenshelft staat het elftal van Gennaro Gattuso inmiddels op een Champions League-ticket. Victor Osimhen was met twee goals en een assist de man van de wedstrijd. Wat mij opviel in die wedstrijd was zijn diepgang. Osimhen ging steeds op het juiste moment diep en daar kregen de verdedigers van Crotone geen grip op. Vooral bij zijn goals was dat goed te zien.. Bij zijn assist zag de Nigeriaan zijn teamgenoot Hirving Lozano vrijlopen en zo mocht de Mexicaan de wedstrijd op slot gooien. 

Kun je geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, ESPN-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa

Ik zou hier een paar momenten noemen. Bijvoorbeeld: Leeds stuntte bij Spurs, Milan hakte Juve in de pan en 

We hebben weer genoten van een spectaculair voetbalweekend. Ik moet er nog altijd van bijkomen. Hoe kunnen we dat beter doen dan een nieuwe Elftal van de Week voor jullie te maken. Vergeet niet om uw stoelriemen vast te zetten en een lekkere versnapering erbij te pakken. Check snel hieronder welke elf spelers het elftal hebben gehaald.

Alisson Becker – Liverpool

Liverpool deed goede zaken in de strijd om Champions League voetbal. Zeker omdat concurrenten West Ham en Leicester City hebben verloren. Thuis werd er met 2-0 gewonnen van Southampton. Alisson had daarin een groot aandeel met een belangrijke redding op de poging van Che Adams. In de tweede helft ging het bijna goed mis. De doelman leverde de bal zo in de voeten van Che Adams. De Braziliaan kon zijn fout goed herstellen met het keren van het schot van de Southampton spits.

Ezgjan Alioski – Leeds United

Stuntploeg Leeds United wist ook Tottenham Hotspur over de knie te leggen. Zelfs zo vroeg in de middag legde de ploeg van Bielsa nog alle energie in de wedstrijd. Terwijl ik toen net pas met mijn pyjama uit mijn bed was gekropen. Nog half slapend zag ik dat Leeds United totaal over Spurs heen liep en de ene naar de andere aanval creëerde. Harrison vond ik in de eerste helft een sterke indruk maken met zijn passes. Echter vond ik hem de tweede helft enorm teleurstellend. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de linksback Alioski. Bij een 1-1 tussenstand net voor rust liep Alioski uit het niets het beeld in en koos hij uitstekend de diepte. Na een pass van Harrison kon de Macedoniër de bal afgeven aan Bamford. De spits kon zo aantekenen voor zijn 15e doelpunt van het seizoen. Alioski kunnen we aankomende zomer van dichtbij aanschouwen. Dan nemen wij het met Oranje op tegen Noord-Macedonie.

Fikayo Tomori – AC Milan

Milan won zondag overtuigend met 0-3 van Juventus. Het was de eerste zege van I Rossoneri in het Allianz Stadium sinds januari 2010. Tomori vond ik daarin een groot aandeel hebben. Na een kwartier spelen zette de Engelsman een belangrijke tackle in op het schot van Federico Chiesa. Daarmee voorkwam hij een levensgrote kans op de 1-0. Tevens hield de verdediger Cristiano Ronaldo de hele wedstrijd in bedwang. In de tweede helft bij een standaardsituatie kwam Tomori boven Chiellini en De Ligt uit en kon zijn eerste goal voor Milan inkoppen. Afgelopen winter werd hij door Chelsea verhuurd aan AC Milan. In Londen kwam de verdediger maar nauwelijks aan spelen toe. Een optie van 25 miljoen euro staat er in zijn contract. De kans is dus aannemelijk dat we Tomori definitief in het Milan shirt gaan zien. 

Stefan Savic – Atlético Madrid

Ik ging er zaterdag eens goed voor zitten voor misschien wel de kampioensoverwinning van Atlético Madrid. Zoals Dries Mertens dat zou hebben gezegd. Atlético speelde een alleraardigst eerste helft.  Zeker verdedigend lieten de gasten geen steekjes vallen. Savic was een stabiele factor achterin. Elke lange bal ook maar in de buurt van de verdediger werd door de Montenegrijn onschadelijk gemaakt. Griezmann, toch wel in grootse doen de afgelopen weken had geen schijn van kans tegen Savic. Ik vind dat de verdediger bezig is aan een goed seizoen in Madrid. Ik hoor overigens maar weinig zijn naam worden genoemd, terwijl ik wel vind dat hij meer krediet verdient. Een kampioenschap zou ongetwijfeld kunnen helpen bij het opkrikken van zijn imago. 

Alexis Claude-Maurice – OGC Nice

Ik zie in het weekend altijd veel parels rondlopen op de Europese velden. Bij Nice zag ik zo een middenvelder schitteren in de thuiswedstrijd tegen Stade Brest. Het was letterlijk smullen om Claude-Maurice aan het werk te zien. Buiten zijn drie assists was hij zeker aan de bal onmogelijk om te verdedigen. Bij zijn eerste twee assists liep de Fransman uitstekend de vrije ruimtes in om vervolgens met een teruggetrokken voorzet zijn medespelers een doelpunt te gunnen. Zijn derde assist blies mij werkelijk van mijn stoel af. Met een paar heerlijke trucjes stuurde de middenvelder de spelers van Brest de bosjes in. Hij kon uiteindelijk het overzicht bewaren om zijn derde assist te voltooien.

Nahitan Nandez – Cagliari

Cagliari leek roemloos te gaan degraderen naar de Serie B. Maar met drie zeges in de laatste vier wedstrijden staan ze inmiddels vier punten boven de streep. Afgelopen weekend werd een belangrijke zege geboekt op directe concurrent Benevento. Nandez stond in de tweede helft op en leidde zijn ploeg met twee assists naar een 1-3 overwinning. Twintig minuten na rust gaf de Uruguayaan een uitstekende voorzet op Pavoletti. De spits kon zijn ploeg op voorsprong koppen. In de slotfase met een heerlijke rush langs de zijlijn kon Nandez rustig de bal breed leggen aan Joao Pedro voor de beslissing in de wedstrijd. 

Henrikh Mkhitaryan – AS Roma

AS Roma kende een relatief makkelijke middag tegen het al gedegradeerde Crotone. De Romeinen rekende pas in de tweede helft af met Crotone en het werd uiteindelijk 5-0. Gelijk na rust gaf Mkhitaryan zijn eerste assist door na een schitterende pass van achteruit de bal rustig breed te leggen aan Borja Mayoral. Even later gaf de Armeen zijn tweede assist door ongeveer op dezelfde positie de bal af te leggen aan Pellegrini die rustig de 3-0 kon inschuiven. Zijn doelpunt was vooral te danken aan het voorwerk van onze landgenoot Rick Karsdorp. De oud-Feyenoord ging op geweldige wijze diep, waarna hij de bal terugtrok op Mkhitaryan die het slotakkoord mocht geven. 

Josip Brekalo – Wolfsburg

Wolfsburg won thuis met 3-0 van Union Berlin. Daardoor zette die Wölfe een grote stap richting de groepsfase van de Champions League. Brekalo nam daarin het voortouw en nam alle goals voor zijn rekening. Bij zijn eerste goal plaatste de Kroaat de bal uitstekend in de kruising. Het voorwerk was vooral te danken aan de revelatie van dit seizoen Ridle Baku. Even later had Brekalo nog een assist op zijn naam moeten krijgen. Helaas voor hem werd zijn voorzet niet benut door Arnold. In de tweede helft kon de middenvelder met iet wat mazzel zijn tweede en derde van de wedstrijd maken.

Robert Lewandowski – FC Bayern

Bayern veegde de vloer aan met Gladbach. Lewandowski nam de bal goed aan na een voorzet van Alaba. De Pool twijfelde geen seconde en opende al vroeg de score na een droge schuiver.  Zijn tweede doelpunt was eentje om in te lijsten. Muller liftte de bal op Lewandowski, waarna hij met een halve omhaal de 2-0 op het scorebord kon zetten. De spits was bij de 4-0 niet zelfzuchtig en gaf hem goed mee aan de inlopende Coman. Lewandowski mocht zijn hattrick voltooien na een gegeven penalty aan de thuisploeg. De topscorer van de Bundesliga staat inmiddels op 8475 doelpunten dit seizoen. Ik ben sinds januari gestopt met tellen, want het was niet meer bij te houden. 

Dusan Vlahovic – Fiorentina 

Fiorentina pakte afgelopen weekend drie hele belangrijke punten in de strijd om degradatie. Vlahovic was met zijn twee doelpunten het goudhaantje. De Serviër stond als een echte spits op de juiste plek om na een pass Biraghi de score te openen. De spits gaf Lazio de definitieve nekslag, nadat hij uit een corner de 2-0 kon inkoppen. De pas 21-jarige voetballer is bezig aan ongekend sterk seizoen. Ik ben ook 21 jaar en ik zit de hele dag op mijn stoel met een zak chips naar wedstrijden te kijken. Een verschil moet er wezen. Vlahovic staat inmiddels op 21 doelpunten in de Serie A dit seizoen. 

Victor Osimhen – Napoli 

Napoli won met 1-4 in de uitwedstrijd bij Spezia. Na een teleurstellende eerste seizoenshelft staat het elftal van Gattuso inmiddels op een Champions League ticket. Osimhen was met twee goals en een assist de gevierde man. Wat mij opviel in die wedstrijd was zijn slim weglopen uit de rug van zijn tegenstandera. Bij zijn goals was dat vooral heel goed te zien. Bij zijn assist zag de Nigeriaan zijn teamgenoot Lozano vrijlopen en zo mocht de Mexicaan de wedstrijd op slot gooien. 

Kun je geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, ESPN-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.