FC United te gast: ‘Het ergste is dat langs de lijn niet iedereen hetzelfde is’

07 mei 2021 - 18:21

“Ik moet mijn jongens constant er aan herinneren dat mensen niet dezelfde normen en waarden hebben, als die wij thuis hebben”, vertelt Simon Cziommer aan het begin van de VrijMiBo waar onder andere de nieuwe documentaire van FC United centraal staat.

Yves Kabwe is trainer bij KSC City Pirates Antwerpen en spreekt over zijn eigen ervaringen met racisme: “Ik kreeg als jonge jongen te horen van een mevrouw, wat doe jij eigenlijk in mijn land. Ik moest aan mijn moeder vragen waarom mensen dit tegen mij zeiden.”

Simon Cziommer wilt dat er een instantie komt die meteen naar de ouders van kinderen gaat en hun uitspraken gaat bespreken: “Dit kan gewoon niet.”

Yves kaart ook de problemen aan die hij tegenkomt als trainer: “Je werkt met vrijwilligers en als wij thuis spelen met de JO9 of JO10 dan kunnen wij incidenten melden. Als wij uit spelen en er gebeurt iets dan kaarten wij dat aan, maar die club doet dat meestal niet.”

Sander De Geyter, regisseur van FC United, denkt dat veel mensen niet goed weten wat racisme met mensen doet. “Je komt het pas te weten als je mensen met een andere migratie-achtergrond kent en dat is echt moeilijk, want in Vlaanderen wonen wij nou eenmaal heel gesegregeerd door de verschillen tussen arm en rijk. Hierdoor kom je niet veel in contact met mensen buiten jouw eigen bubbel.”