On This Day: Roda degradeert voor de eerste keer

03 mei 2021 - 15:56

In de nieuwe rubriek On This Day kijken wij naar gebeurtenissen in het voetbal op een bepaalde datum. Vandaag, 3 mei 2014, de dag dat het degradatiespook voor het eerst langs kwam bij Roda JC. “Degradatie Roda is in en in triest”, zei aanvoerder Mark-Jan Fledderus voor de camera’s van FOX Sports na de wedstrijd.

Roda ging in de laatste speelronde van het seizoen 2013/2014 op bezoek in De Adelaarshorst bij Go Ahead Eagles. Voor er afgetrapt werd was de missie voor de Limburgers duidelijk, zelf winnen van het al uitgespeelde Go Ahead en NEC moest uit bij kampioen Ajax verliezen. Alleen dan zou de club nog rechtstreekse degradatie kunnen ontlopen. Echter was de laatste keer dat de ploeg van trainer Jon Dahl Tomasson gewonnen had in de Eredivisie 8 maart 2014.

Wat ging er vooraf
Het seizoen van de Trots van het Zuiden begon nog voorspoedig. Onder Ruud Brood ontsnapten zij aan degradatie door twee doelpunten van reddende engel Mark-Jan Fledderus en tot november stonden zij rond plaats tien. November bleek echter de maand dat de wielen van de wagen vielen.

Zowel in november en in december werd er geen wedstrijd meer gewonnen. Hierdoor besloot het bestuur van de Koempels trainer Ruud Brood te ontslaan en tot de winterstop namen assistent-trainer Rick Plum en beloftentrainer Regillio Vrede het stokje over. Ondertussen was Roda van een veilige elfde plek gekelderd naar risicopositie plaats vijftien.

Debutant gooit nog meer roet in het eten
De eerste en meteen ook laatste wedstrijd van de twee interim-trainers was tegen Ajax. Tot minuut 88 zag het ernaar uit dat er eindelijk weer is een wedstrijd gewonnen ging worden, maar debutant aan Ajax-zijde Jairo Riedewald dacht daar anders over. In twee minuten tijd drukte hij zijn stempel op de wedstrijd, door twee keer te scoren en de einduitslag naar 1-2 te brengen en weer won Roda dus niet.

Nieuw tijdperk
Op 26 december maakte Roda bekend dat Jon Dahl Tomasson een contract voor vier jaar had getekend. Tomasson, die alleen nog ervaring had opgedaan in als assistent en hoofdtrainer bij Excelsior, moest het tij gaan keren in Limburg en Roda behoeden voor weer een degradatiestrijd.

In zijn eerste twee wedstrijden als hoofdcoach van de Limburgers haalde Roda vier punten uit twee duels. Een 2-2 gelijkspel uit tegen sc Heerenveen en een 1-0 thuisoverwinning tegen FC Utrecht. Daarna begonnen echter de problemen pas. Er werd zes keer achter elkaar verloren. PEC, Feyenoord, NAC, ADO, Cambuur en Vitesse waren allemaal te sterk voor de ploeg van Tomasson. Door deze abominabele reeks droeg Roda na 24 speelrondes de rode lantaarn in de Eredivisie.

Vechten voor lijfsbehoud
Roda moest samen met RKC en NEC uit gaan maken wie er direct ging degraderen. Na de reeks van zes verloren wedstrijden won Roda nog één keer. Op 8 maart werd er met 3-1 gewonnen van directe concurrent NEC. Van de zes wedstrijden die volgden na die overwinning werd er vijf keer verloren en één keer gelijk gespeeld. Hierdoor ontstond voor de laatste speeldag het scenario dat RKC directe degradatie had ontlopen en Roda alleen nog de playoffs kon bereiken door zelf te winnen en te hopen dat het al tot kampioen gekroonde Ajax zijn sportieve plicht deed en zou winnen.

Degradatie is een feit
Om 14:30 op 3 mei werd er op alle velden gefloten voor het begin van de laatste speelronde van het seizoen 2013/2014. Ajax kwam al na negen minuten op voorsprong en na een doelpunt van Davy de Beule in de zestiende minuut stond Roda weer op een playoff plek.

De Trots van het Zuiden hield vol in de Adelaarshorst en alle ogen waren gericht op de Arena. Alireza Jahanbakhsh viel in voor NEC in de 59ste minuut en scoorde in de 74ste minuut de 1-1, wat betekende dat Roda weer direct zou degraderen. Ajax wilde het eigen publiek toch nog wel vermaken en ging opzoek naar de 2-1. Barcelona-huurling Bojan Krkic schoot deze binnen in de 83ste minuut en dus stond NEC weer op directe degradatie.

Na de 2-1 van Ajax probeerde Jon Dahl Tomasson met handgebaren en veel geschreeuw zijn spelers op te peppen om de 0-1 vast te houden en dat lukte. Roda won zijn zevende wedstrijd van het seizoen en had alles in hun macht gedaan om op de laatste speeldag toch nog directe degradatie te ontlopen. Het bleek toch niet genoeg, Jahanbakhsh sloeg weer toe. Na een communicatiefout tussen Kenneth Vermeer en Daley Blind glipte de Iraniër erlangs en maakte de goal in de 88ste minuut die NEC boven Roda liet eindigen.

Een knotsgekke 3 mei die Roda voor het eerst in de geschiedenis zag degraderen naar het tweede niveau. Jon Dahl Tomasson werd hierna ontslagen en Roda ging zich opmaken voor een terugkeer na het hoogste niveau. Dat lukte, want het seizoen 2015/2016 was Roda weer terug, maar de eerste degardatie van de club is nog altijd een zwarte pagina in de clubgeschiedenis.