VoetbalVerhalen: De onwisselbare Frenk Schinkels

28 april 2021 - 16:02

Elke week speelde Frenk Schinkels namens Excelsior de sterren van de hemel in het Eredivisie-seizoen 1984/1985. Tenminste dat vertelde hij zijn vrienden in thuisland Oostenrijk. In de realiteit werd de aanvaller standaard vlak na rust gewisseld, dat is de inleiding een smakelijke anekdote van Sander de Kramer. Te gast in de Cor Potcast en bedenker van de nieuwe rubriek VoetbalVerhalen.

De matige prestaties van Schinkels werden pas echt een probleem toen zijn Oostenrijkse vrienden enthousiast aankondigden langs te komen op Woudestein. Om gezichtsverlies te voorkomen bedacht Frenkie een plan. De avond voor de wedstrijd klom de voormalig speler van AZ ’67 en Halmstads BK over het hek van het stadion van de Kralingers en stak hij het hoofdveld over.

Om een vroege wissel en bijbehorende afgang te verhinderen haalde Schinkels het bord met zijn rugnummer elf uit de klassieke wisselkist. Het nummer smeet de de Oostenrijker over de schutting in de sloot.  De volgende dag raakte de aanvaller als vanouds weer geen knikker. In lijn der traditie vroeg trainer Rob Jacobs verzorger Toon IJzendoorn Schinkels’ nummer uit de wisselkist te pakken. Tot frustratie van Jacobs was het bord onvindbaar voor de verzorger. Jacobs besloot te gaan helpen, maar zonder succes.

“Dan kunnen we die Schinkels natuurlijk niet wisselen”, riep de oud-trainer van alle drie de Rotterdamse clubs woedend. Schinkels zag het vanaf het veld gebeuren, maar mocht blijven staan.  Uiteindelijk verloor de Oostenrijks international later zijn contract bij Excelsior wegens buitensporig gedrag tegen de scheidsrechter. Het kwijtmaken van het wisselbord bleek het enige succes dat hij in Rotterdam beleefde.

Luister hier de nieuwste Cor Potcast