‘Lang op weg naar de top’

20 april 2021 - 16:41

Door: Dosty Amin

Thibaut Courtois – Real Madrid – 8

De doelman was goud waard voor Real Madrid. In een lastige uitwedstrijd bij Getafe wist Real dankzij reddingen van Courtois met 0-0 gelijk te spelen. In 2018 kwam de Belg over van Chelsea. Courtois kende een ongelukkig eerste seizoen in Madrid. In zijn tweede seizoen heeft de sluitpost zich op een uitstekende manier teruggeknokt.  Na de lockdown heeft de doelman een belangrijke rol gespeeld in het behalen van de landstitel. 

Ramy Bensebaini – Gladbach – 8

Gladbach veegde de vloer aan met Eintracht Frankfurt. Die Fohlen wonnen thuis met 4-0. Bensebaini had met een doelpunt een aandeel in de zege. Uit een corner wist Ginter de bal op de lat te koppen en de rebound werd benut door de linksback. De Algerijn won elf van zijn veertien duels. Aanvallend was de back ook van waarde met twee key passes. 

Diego Llorente – Leeds United – 8

Leeds pakte in de slotfase van de wedstrijd tegen Liverpool een belangrijk punt. De Spanjaard kopte uit een corner de 1-1 binnen. Daarvoor was Llorente ook al belangrijk voor zijn ploeg. Verdedigend vond ik hem erg sterk spelen. Liet nauwelijks steken vallen. Aan de bal was Llorente belangrijk in het verzorgen van de opbouw. Een terugspeel balletje in de eerste helft werd nog wel bijna fataal voor hem. Overal een sterk optreden van de oud-speler van Sociedad.

Wesley Fofana – Leicester City – 8.5

Leicester haalde ten koste van Southampton de finale van de FA Cup. De Fransman vond ik daarin heel belangrijk. De verdediger was sterk in de duels. Fofana won twaalf duels. En met 6 intercepties was hij een plaag voor de aanvallers                                                                 Southampton. Ik heb Fofana afgelopen Augustus pas voor het eerst zien spelen. Toen hij het namens Saint-Etienne nog opnam tegen PSG in de Franse beker. Toen maakte de verdediger al enorme indruk. Fofana hield in zijn eentje Neymar, Mbappe en Icardi in bedwang. Een grote toekomst ligt voor hem.

Frenkie de Jong – FC Barcelona – 10

Een dikke 10 voor onze landgenoot. Ik heb sinds tijden niet genoten van een individuele prestatie. De Jong legde veel meters af op het veld. In de tweede helft gaf de middenvelder een assist op Griezmann. Even later speelde hij eerste twee mensen op schitterende wijze uit. De aanval eindigde bij de oud-Ajacied die na een slimme loopactie de 0-2 kon maken. Ook bij de mooiste aanval van de wedstrijd was De Jong betrokken. Een dubbele een-tweetje met Messi zorgde uiteindelijk voor de 0-3. Een absolute masterclass van de middenvelder.

Hakim Ziyech – Chelsea – 8

De Marokkaan was matchwinner in de halve finale tegen Manchester City. Na een mooie aanval de oud-Ajacied het eindstation. Ziyech kent een roerig seizoen met veel blessureleed. Onder Frank Lampard kon de Wizard rekenen op veel minuten. Sinds Tuchel is aangesteld moet Ziyech het vooral doen met invalbeurten. De Drontenaar laat de laatste wedstrijden zien waarom hij in de basis thuishoort. 

Gaston Pereiro – Cagliari – 9

Cagliari wist op werkelijk spectaculaire wijze de belangrijke degradatiekraker te winnen van Parma. Cagliari boog een 1-3 achterstand om in een 4-3 zege. Invaller Pereiro had met een goal en een assist een hoofdrol in die zege. Na een assist van Marin plaatse de Uruguayaan de bal op heerlijke wijze in de hoek. In de dying seconds gaf Pereiro de bal voor op Cerri die de winnende kon maken. Door deze zege mag Cagliari nog hopen lijfsbehoud. Met nog 7 wedstrijden te gaan staan ze 5 punten achter Benevento.

Jamal Musiala – FC Bayern – 9

De pas 18 jarige middenvelder maakt enorme indruk dit seizoen in Beieren. Afgelopen weekend was hij goed voor twee goals. De Duitser is geweldig in de kleine ruimte. Dat liet hij goed zien bij zijn eerste goal. Later in de eerste helft kopte hij zijn tweede doelpunt binnen. Het was alweer zijn zesde doelpunt dit Bundesliga seizoen. Een geweldige speler om naar te kijken.

Noa Lang – Club Brugge – 8.5

Club Brugge wist in de slotfase weg te lopen bij Mouscron. Vijf minuten voor tijd stond Lang op de juiste positie voor de goal om de 3-2 te maken. Twee minuten later bediende de oud-Ajacied zijn landgenoot Dost om de wedstrijd om slot te gooien. Noa Lang is dit seizoen betrokken bij 22 goals in 24 competitiewedstrijden.  Bij Ajax kwam Noa Lang maar weinig in actie. Hij besloot afgelopen zomer om te worden verhuurd aan Brugge met een optie. In België wordt de aanvaller al bestempeld als beste speler van de Belgische Pro League.

Mason Greenwood – Manchester United – 9

Greenwood speelde afgelopen weekend als spits in de wedstrijd bij Burnley. Net na rust was de Engelsman trefzeker na een slim overstapje van Bruno Fernandes. Tien minuten voor tijd zorgde Greenwood met een afstandsschot voor zijn tweede van de wedstrijd. Zijn linkerbeen is ontzettend gevaarlijk. Vorig seizoen brak hij door in Manchester en maakte al verwoestende goals met zijn linkerbeen. Hij zit dit seizoen niet in zijn beste periode. Bij vlagen zie je wel zijn talent. 

Leon Bailey – Bayer Leverkusen – 9.5

Leverkusen won afgelopen weekend met 3-0 van FC Köln. Bailey was betrokken bij alle doelpunten. Na een briljante assist van Diaby kon de Jamaicaan de 1-0 binnen koppen. In de tweede helft na een sprintduel gaf Bailey de bal breedt aan Diaby voor 2-0. Als kers op de taart na een goede actie kon de aanvaller het slotakkoord geven. Leverkusen heeft met Bailey en Diaby enorm veel snelheid op de flanken. Twee spelers die vaak een genot zijn om aan het werk te zien.

Kun je geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, ESPN-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.