Alles wat je wil weten over: de European Super League

19 april 2021 - 18:42

Door: Audrey de Ridder

Wat?

Het zal je vast niet ontgaan zijn, en anders moet je even checken of je WiFi het wel doet: de ESL. De ESL? De European Super League, dat sinds een aantal uren werkelijkheid lijkt te worden. De ESL is de naam van een nieuwe Europese competitie waar zo’n achttien internationale clubs aan mee zullen doen. Als het aan de Super League ligt, spelen de clubs op midweekse dagen wedstrijden voor de ESL, naast hun nationale competitiewedstrijden. Naast de 12 internationale clubs die elk seizoen mee zullen spelen, de zogeheten Founding Clubs, worden er nog 3 plaatsen gereserveerd voor vaste deelnemers en kunnen er nog vijf clubs zich kwalificeren voor de Super League. Een seizoen zou van augustus tot mei lopen, en rekening houden met nationale verplichtingen.

Wie?

Wie doen er mee? In ieder geval Real Madrid, FC Barcelona, ​​Atlético Madrid, Juventus, AC Milan, Internazionale, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur en Arsenal. Daarnaast zouden er nog drie clubs meedoen aan de ESL, geruchten gaan dat clubs als PSG en Bayern hieronder vallen. Borussia Dortmund en RB Leipzig zouden daar ook onder vallen, maar die hebben nu officieel afgezegd. De vijftien Founding Clubs ontvangen ieder 3,5 miljard euro voor hun deelname.

Waarom?

Waarom een ESL? De Founding Clubs willen meer financiële zekerheid dan ze van de UEFA krijgen. De premies bij deelname aan de Champions league liggen een stuk hoger dan de premies bij deelname aan een Europa League. Clubs als AC Milan, Atlético Madrid, en Manchester United eindigden de laatste jaren vaak in die laatste league. Om zekerheid te garanderen op deelname aan een competitie van hoog niveau met hoge premies, is de ESL bedacht. De deelnemende clubs willen op deze manier ook afstand doen van Financial Fair Play. Financial Fair Play, werd in 2009 ingevoerd door de UEFA om te voorkomen dat clubs meer geld uit zouden geven dan ze verdienen. Voor de regeling gaven clubs meer geld uit in de hoop meer successen te boeken.

En nu?

Moeten we hier blij mee zijn? Als het aan de UEFA ligt niet. De UEFA heeft aangegeven, samen met de nationale competities van vele Europese landen, er alles aan te doen dit project te stoppen. De European Club Assocation heeft aangegeven het hiermee eens te zijn. Bovendien heeft de UEFA gedreigd dat spelers die meedoen aan de Super League, niet meer mee mogen doen aan toernooien van de UEFA. Dan hebben we straks een EK zonder Frenkie, Wijnaldum en Van Dijk. Voetbalfans wereldwijd drukken hun onvrede uit. Fans noemen de Founding Clubs hebzuchtig en verwachten dat dit voetbal zal verpesten. 

In de Daily van 19 april en de FC Buitenland van maandag wordt de opzet van de nieuwe Super League uitgebreid besproken!