‘Al die clubs worden gerund als bedrijven’

19 april 2021 - 18:25

Door: Audrey de Ridder

De komst van de European Super League roept bij vele fans vragen op, waarom zou je dat willen als club? Neal Petersen sprak met Engeland correspondent Geert Langendorff en Lo Stadio’s Willem haak. Willem heeft wel een idee: “Al die clubs worden gerund als bedrijven, dan is het wel slim om je omzet te maximaliseren.”

“Het is eigenlijk begonnen met Manchester United. Die hebben de club omgevormd tot een commercieel instituut. Fans, analytici en kranten spraken daar toen al schande van. Dat heeft zich eigenlijk alleen maar uitgebreid toen City werd overgenomen. Dit zat eraan te komen. Elke kans die ze kregen om meer geld te kunnen verdienen, hebben ze aangenomen”, ligt Geert toe. “Juventus is een daadkrachtige club. De familie is ook de baas van Fiat, die staan erom bekend om een voetbalclub te runnen als een bedrijf. Ze hebben denk ik niet nagedacht over negatief sentiment bij supporters.”

Maar dat negatieve sentiment was er wel, zowel in Italië als in Engeland. “Niemand van de Engelse journalisten was er positief over. Iedereen vond het schandalig en misselijkmakend. Ze vinden het verraad naar de hele opzet van de voetbalpiramide. Het zou daarmee onmogelijk zijn om door te breken tot de toptoernooien”, vertelt Geert vanuit Engeland. Toch snapt Willem waar clubs als Juventus en Inter vandaan komen: “Zij zijn gaan kijken naar een manier om wel weer geld te gaan verdienen, wat ze op dit moment niet doen. De Super League is daar een oplossing voor. Als je meedoet aan de Super League, wordt de waarde van je club alleen maar groter.”

In de Daily van vandaag en de FC Buitenland van maandag wordt de opzet van de nieuwe Super League uitgebreid besproken!