Vlaar voelde het einde naderen: ‘Ik heb het altijd voorspeld’

08 april 2021 - 15:28

Afgelopen winter besloot Ron Vlaar op 35-jarige leeftijd een einde te maken aan zijn actieve voetbalcarrière. De verdediger, die regelmatig kampte met blessureleed, kwam dit seizoen maar mondjesmaat in actie voor AZ. Door een nieuwe aanhoudende kwetsuur zat er niks anders op dan stoppen voor ‘Ron Beton’. In de Cor Potcast vertelt hij dat hij zijn afscheid anders voor zich zag en over zijn immense zelfvertrouwen tijdens het WK 2014. 

De oud-verdediger van onder meer Aston Villa voelde in het begin van het seizoen al dat het wel heel erg moeizaam ging. “Ik heb wel meerdere moeizame jaren gehad, maar dit jaar was het wel heel erg. Op dag twee van de voorbereiding lag ik er al af. Dit terwijl normaal gesproken de voorbereiding toch een soort springplank voor mij is”, aldus Vlaar. 

Uiteindelijk bleek de wedstrijd tegen Dinamo Kiev in de voorronde van de Champions League de laatste voor de 32-voudig international van Oranje. “Dat het uiteindelijk zo moet lopen dat je moet stoppen is zuur, maar ik heb het altijd voorspeld. Ik wilde me na dit seizoen belonen door te stoppen en hiermee een blessure voor te zijn,” vervolgt hij zijn verhaal. Dit is helaas niet zo gelopen. De blessure die hij begin september in de wedstrijd tegen de Oekraïners opliep gooide roet in het eten, waardoor hij besloot te stoppen. Vlaar heeft in totaal 308 wedstrijden in clubverband gespeeld. 

Ron Vlaar zet Lionel Messi van de bal op het WK van 2014.

WK 2014
Een van de grootste prestaties uit zijn carrière leverde Vlaar in het shirt van het Nederland elftal tijdens het WK 2014 in Brazilië. Tijdens dit toernooi speelde hij geweldig en had hij ik de halve finale Lionel Messi in zijn broekzak. Toch verbaasde dit hemzelf allerminst. “Voor mij was het allemaal geen toeval. Het was een logisch gevoel van wat ik er allemaal voor heb gedaan. Bij Aston Villa ging het ook geweldig. Daarbij zijn het maar zeven wedstrijden om wereldkampioen te worden. Dichterbij kan je niet komen. Zo beleefde ik dat en dat probeerde ik dan ook elke dag uit te stralen op de training en in wedstrijden.” De ex-Feyenoorder beschrijft deze periode dan ook als ‘magisch’. 

De penalty 
Tijdens die beslissende penaltyreeks tegen Argentinië miste Vlaar de eerste voor Nederland. Heel veel neemt hij dat moment zichzelf niet kwalijk. “Ik heb nooit op dit moment en niveau een penalty moeten nemen. De wedstrijd zelf was gewoon een invulling. Die penalty was gewoon een moment op zichzelf. Dat ik niet heb kunnen trainen. Het was voor mij iets ongrijpbaars.  Op dat moment dat ik naar de stip liep, kijken er gewoon een miljard mensen naar je. Daar denk je op dat moment niet aan, maar onbewust heeft dat misschien toch een rol gespeeld,” besluit hij. 

Beluister hieronder de podcast met Ron Vlaar.