De WK kansen van Curaçao

31 maart 2021 - 12:18

Door: Mick van der Nat

Curaçao is aan de weg aan het timmeren richting de eerste WK kwalificatie ooit. Met nieuwe spelers en een nieuwe bondcoach zijnde Guus Hiddink probeert Curacao dit plan wat Patrick Kluivert zes jaar geleden in gang heeft gezet te verwezenlijken. 

Aanstelling Guus Hiddink

Na het vertrek van Patrick Kluivert in 2016 naar Paris Saint Germain als directeur voetbalzaken, nam Remko Bicentini zijn taken over. Die werd echter op zijn beurt na vier jaar trouwe dienst en het voor de eerste keer winnen van de Caribbean Cup aan de kant geschoven. Dit gebeurde na de komst van een nieuw bestuur van de voetbalbond van Curaçao. Bicentini moest er via de media achter komen dat hij zijn positie als bondscoach kwijt was en het duurde tot het einde van 2020 voordat Guus Hiddink zijn positie officieel kon overnemen. Dit topic kwam naar voren in de podcast FC Buitenland waar Jaron Blonk en Quincy Richardson er over spraken, deze week zonder co-host Martijn van Zijtveld. “Hoe Bicentini de uitgang is gewezen is gewoon niet netjes en dat hoort niet.”

Selectie

Na de aanstelling van Hiddink als bondscoach veranderde er ook nog iets in het voordeel van Curacao. Zo besloot de FIFA het mogelijk te maken voor internationals om na drie officieel gespeelde wedstrijden toch nog te verwisselen voor het land dat de speler een dubbel paspoort voor bezit. Hierdoor werd het voor Guus Hiddink opeens mogelijk om Vurnon Anita op te roepen en hoopt hij ook Riechedly Bazoer en Jürgen Locadia te overtuigen voor een interlandcarrière in het shirt van Curaçao. Tevens kijkt Hiddink naar jong opkomend talent, zoals de broers Timbers (Jurriën en Quinten) en Sontje Hansen van Ajax. De oproep van Quincy Richardson was duidelijk in de podcast FC Buitenland “Jürgen Locadia ban pami sua.” 

De verdere route naar het WK

De verdere route naar het WK is al uitgestippeld voor Curaçao. Zo moet de groep met Guatemala, Cuba, de Britse Maagdeneilanden en Saint Vincent en de Grenadines gewonnen worden, waarna het hoofd van groep D staat te wachten. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dat of de Dominicaanse Republiek of Panama. Stel dat tweeluik wordt gewonnen komt Curaçao in een poule met Costa Rica, Honduras, Jamaica, Mexico, de Verenigde Staten en de twee andere winnaars van de eerste ronde. In die poule ontvangen de top drie landen een ticket voor het WK in Qatar en moet de nummer vier een playoff spelen tegen een land van een ander continent. Er is dus nog een zware en lange weg te gaan voordat het WK in zicht komt, toch gloort er bij Quincy Richardson hoop. “Ik heb er het volste vertrouwen in”, besloot hij.

Kun je geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, ESPN-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.