De BeNeLiga een aanwinst of een verlies?

24 maart 2021 - 18:14

Afgelopen week stemde alle clubs uit het hoogste niveau van België, de Pro League, positief over de komst van de BeNeLiga. Een reden voor Jaron Blonk, Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson van de podcast FC Buitenland om het eens te bespreken. 

Door: Mick van der Nat

Opzet

De gezamenlijke competitie tussen de Eredivisie en de Pro League zal bestaan uit 18 teams, waarvan tien uit Nederland en acht uit België. De elf aangesloten clubs (Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Utrecht, Club Brugge, Standard Luik, RC Genk, AA Gent en Anderlecht) maken sowieso deel uit van deze nieuwe opzet. De resterende zeven teams zullen worden geselecteerd op basis van hun prestaties van de vijf voorafgaande seizoenen. Dit betekent dat vier Nederlandse en drie Belgische teams de komende jaren zullen strijden om in de nabije toekomst op het hoogste niveau te mogen spelen. De podcasters van FC Buitenland staan neutraal in de komst van de nieuwe competitie. “Als het dusdanig meer geld gaat opleveren en het er voor zorgt dat de BeNeLiga op het niveau van de Ligue 1 komt waarom niet. Echter is het qua sentiment wel enorm jammer als het zou gebeuren.” 

Promotie/Degradatie 

Over het systeem van Promotie/Degradatie is wel wat te doen. Zo degraderen niet de laatste twee ploegen vanuit de BeNeLiga, maar de slechtste Nederlandse en Belgische ploeg en speelt de op één na slechtste Nederlandse en Belgische ploeg playoffs. Het kan dus zo zijn dat een ploeg op een twaalfde plaatst eindigt, maar als dit de laagst geklasseerde plaats is van Nederland of België er alsnog uitvliegen. Quincy Richardson vindt dit plan erg krom. “Het is toch raar dat als bijvoorbeeld Heracles boven Belgische ploegen eindigt het alsnog direct degradeert.” De oplossing volgens Martijn van Zijtveld is door ploegen als gelijke te zien en geen onderscheid meer te maken uit welk land ze komen.”

Europese tickets

“Voor de Europese ticketverdeling gaat er waarschijnlijk een gemiddelde genomen worden van de coëfficiënten van de Nederlandse en Belgische competitie. België staat negende en Nederland op dit moment zevende. Een achtste plaats zal dus aan de BeNeLiga gegeven worden, dat is waar Nederland vandaan kwam voor dit seizoen. In eerste instantie zullen er dus niet meer teams Europa ingaan, als de competities gefuseerd gaan worden”, denkt Jaron Blonk.

De uiteindelijke conclusie die de drie heren trekken, is dat er op dit moment nog teveel haken en ogen aan het plan zitten. Mochten die in de toekomst verminderen en er verbeterde plannen op tafel komen dan zal de BeNeLiga zeker aantrekkelijk zijn om aan te haken bij de Europese top. Het beste idee is volgens FC Buitenland om eerst te beginnen met een Nederlands-Belgisch bekertoernooi om te pijlen wat de fans ervan vinden. Bij genoeg animo kan de BeNeLiga weer een stapje dichterbij komen. 

Kun je geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, ESPN-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.