Erik Lamela de rabonakoning

18 maart 2021 - 17:22

Door: Mick van der Nat

Afgelopen weekend liet de Argentijnse buitenspeler Erik Lamela weer eens van zich horen met een prachtdoelpunt in de North London Derby. De rabona, die bij Lamela geboren is omdat hij vrijwel alleen kan lopen met rechts is een kenmerk geworden van de buitenspeler, maar toch speelt hij vaker in de schaduw. 

Reis naar London

Erik ‘Coco’ Manuel Lamela werd geboren op 4 maar 1992 te Buenos Aires, Argentinië. Op twaalfjarige leeftijd werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van River Plate. De club waar hij op 14 juni 2009 ook zijn debuut voor mocht maken in het professionele voetbal, dit deed hij in een 10 minuten durende invalbeurt tegen Tigres. De echte doorbraak voor ‘Coco’ kwam in het seizoen 2010/2011. 

Hij speelde dat seizoen 34 wedstrijden en scoorde 4 keer, echter degradeerde River Plate en vertrok hij naar Rome om te gaan spelen voor AS Roma. Lamela speelde de twee seizoenen die volgde voor Giallorossi. In die tijd droeg hij 67 keer het roodgele shirt en scoorde hij 21 doelpunten. Andre Villas-Boas was gecharmeerd van de buitenspeler en haalde Lamela binnen voor 30 miljoen als opvolger van Gareth Bale. Bale zou diezelfde zomer vertrekken naar Real Madrid. 

Stijf links

Het is niet de eerste keer dat Lamela zijn rabona talent liet zien. In een wedstrijd tijdens de Europa League van 2014/2015 tegen het Griekse Asteras Tripolis maakte hij ook gebruik van deze techniek. In de podcast FC Buitenland kwam de 0-1 van Lamela tegen Arsenal ook ter sprake. Arsenal-fan en tevens mede-host van de podcast vond het een schitterend doelpunt. “Hij kan helemaal niets met rechts, dus hij moest het wel op deze manier doen. Dat er dan deze schoonheid werd geboren uit complete armoede, kan ik zelfs als Arsenal-fan van dit doelpunt genieten.” 

Toekomst

De nu 29-jarige Lamela gaat na dit seizoen zijn laatste contractjaar in bij Tottenham. Hoe zijn toekomst eruit gaat zien is nog de vraag. Fabrizio Romano meldde aan het einde van de winterse transferwindow dat Lamela niet de intentie heeft om komend seizoen te vertrekken. José Mourinho kan niet klagen over de beschikbaarheid van de vleugelspeler dit seizoen door de vele blessures van zijn andere aanvallers. Of hij Lamela volgend seizoen ook nog wilt gebruiken is nog afwachten.

Kun je geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, ESPN-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.