FC Buitenland: Elftal van de Week

16 maart 2021 - 16:16

Na een heerlijk voetbalweekend is het tijd om de balans op te maken. Welke elf prominenten hebben een plekje verdiend in mijn Elftal van de Week?

Martin Dubrava – Newcastle United – 8

In een verschrikkelijke wedstrijd tussen Newcastle en Villa kwamen de bezoekers tien minuten voor tijd op een 0-1 voorsprong. Newcastle zocht daarna vol de aanval. In de omschakeling hield Dubravka zijn ploeg in de wedstrijd met twee cruciale reddingen op schoten van El Ghazi en Watkins. In blessuretijd zorgde aanvoerder Lascelles met een kopbal nog voor de 1-1 en daarmee was Dubravka de gevierde man. Eind december werd Dubravka na drie maanden blessureleed weer opgenomen in de selectie. Maar reservedoelman en tevens goed presterende Darlow bleef de voorkeur houden. Twee maanden na zijn terugkeer mocht Dubravka toch weer minuten maken.

Jesus Navas – Sevilla FC – 8

De Spanjaard zorgde met zijn assist op En Nesyri voor de hoogtepunt in El Gran Derbi. Met een schitterende lange pass achter de verdediging van Real Betis zorgde hij ervoor dat de Marokkaanse spits de beslissende 1-0 kon maken. Jesus Navas is sinds zijn terugkeer een essentieel onderdeel in het aanvalsspel van Sevilla. Samen met de linksback Acuna zorgen zij voor het gevaar via de zijkanten met hun voorzetten. 

Jeremiah St. Juste – Mainz 05 – 8

Onze landgenoot is bezig aan een sterke periode bij degradatiekandidaat Mainz. De nummer zeventien van de Bundesliga pakte afgelopen weekend drie punten in de strijd tegen degradatie. St. Juste had daarin een belangrijk aandeel. De verdediger leverde 57 passes af in de wedstrijd tegen Freiburg, waarvan 25 op de helft van de tegenstander. Met een hoge pass nauwkeurigheid (88%) is St. Juste belangrijk in de opbouw. 

Joao Cancelo – Manchester City – 8

Ik heb echt genoten van zijn optreden afgelopen weekend in de uitwedstrijd bij Fulham. De Portugees begon als rechtsmidden in een 3-4-1-2 opstelling. Cancelo strooide de hele wedstrijd met schitterende passes van de ene naar de andere speelhelft. Als bekroning voor zijn sterke wedstrijd zorgde hij vanuit een vrije trap voor een assist op verdediger John Stones. Vorig seizoen kwam Cancelo over van Juventus en kreeg nauwelijks speeltijd van Guardiola. De Portugees laat dit seizoen een enorm hoog niveau zien en mag rekenen op veel speeltijd.

Thomas Müller – FC Bayern – 8

De Duitser liet afgelopen weekend zijn grote kwaliteiten weer zien in de uitwedstrijd bij Werder Bremen. Vooral zijn tweede doelpunt verraadt enorm veel intelligentie. Na een mooie pass van Kimmich nam Müller hem aan met zijn borst en gaf hem gelijk door op de vrijstaande Gnabry. Zijn functionele techniek is iets waar de middenvelder zo enorm vaak om wordt geroemd. Zijn cijfers onder Hans Flick zijn indrukwekkend. Dit seizoen is Müller betrokken bij 23 goals in 23 wedstrijden. 

Eduardo Camavinga – Stade Rennes – 7.5

Een van de grootste talenten op de Europese velden. Dat benadrukte de middenvelder afgelopen weekend nog maar eens in de wedstrijd tegen Strasbourg. De Fransman domineerde op het middenveld en was niet af te stoppen door zijn tegenstanders. Vooral in verdedigend opzicht had Camavinga een belangrijk aandeel voor zijn ploeg. Camavinga won acht van zijn tien duels en liet zien over een goede fysiek te beschikken. Daarnaast had de middenvelder een 100% score als het gaat om aantal gewonnen tackles (5/5). Deze jongen gaat de komende 15 jaar een hoofdrol spelen in het voetbal.

Mattias Svanberg – Bologna – 8.5

Voor menig voetbalkijker zal er geen belletje rinkelen bij het horen van deze naam. De middenvelder was betrokken bij 2 van de 3 goals in de wedstrijd tegen Sampdoria. Bij een stand van 1-1 liep Svanberg uitstekend de diepte in, waarna hij de bal ontving en Bologna op voorsprong kon schieten. In de tweede helft veroverde de Zweed de bal op het middenveld en begon hij aan een rush die eindigde bij een assist op Roberto Soriano.

Dwight McNeil – Burnley – 8

De Engelsman zorgde afgelopen weekend voor misschien wel het mooiste doelpunt van dit Premier League seizoen. McNeil stuurde eerst zijn directe tegenstander Allan de bosjes in en met een curve plaatste hij de bal via de kruising achter Pickford. Burnley staat bekend om zijn anti-voetbal en vooral verdedigende ploeg. McNeil is voetballend een van de weinige lichtpuntjes. Afgelopen maandag werd de middenvelder opgeroepen voor het aankomende jeugd EK eind Maart. 

Wout Weghorst – Wolfsburg – 9

De spits was in de wedstrijd tegen Schalke constant op zoek naar ruimte achter de verdediging. Zijn gretigheid werd beloond met een goal en twee assists. Bij zijn goal liep onze landgenoot heel sneaky weg uit de rug van de Schalke verdedigers. Even later veroverde Weghorst eerst zelf de bal en met een strakke pass vond hij Baku die helemaal vrij de 3-0 kon binnen schieten. Zijn feestje was daarmee nog steeds niet voorbij. Na een voorzet van Arnold nam Weghorst hem keurig aan op zijn borst en speelde hem gelijk door op Brekalo die de 4-0 mocht maken. Naar mijn mening zou het onbegrijpelijk zijn als de oud-AZ speler niet wordt opgeroepen voor Oranje.

Federico Chiesa – Juventus – 8.5 

De Italiaan speelde een vrij opvallende rol in de wedstrijd tegen Cagliari en was daarnaast betrokken bij een doelpunt. Al het gevaar in die wedstrijd kwam vanaf de linkerkant via Chiesa. De buitenspeler creëerde 5 kansen en was veruit de gevaarlijkste man bij Juventus. Ondanks dat Ronaldo een hattrick heeft gemaakt, heb ik persoonlijk meer genoten van Chiesa. Al maanden tikt de oud-Fiorentina speler een hoog niveau aan en is de beste speler van Juventus dit seizoen.

Kelechi Iheanacho – Leicester City – 9.5

Na afloop van een wedstrijd geven spelers vaak een interview aan de pers. Soms heb je spelers met bijzondere verhalen. Iheanacho werd geïnterviewd met de matchbal in zijn handen en vertelde zichtbaar geëmotioneerd over zijn hele traject dat hij moest doorlopen om te staan waar hij nu staat. De Nigeriaan beleefde een wedstrijd om nooit meer te vergeten. Tegen hekkensluiter Sheffield United was de spits de gevierde man met een hattrick. Twee keer koos Iheanacho uitstekend positie om na aangeven van Vardy te scoren. Als afsluiter van een geslaagde middag schoot hij ook even een bal van 20 meter achter doelman Ramsdale. 

Kun je geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, ESPN-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.