Comeback kid Luke Shaw

11 maart 2021 - 16:24

Door: Mick van der Nat

15 september 2015 is een dag die een zwarte bladzijde tekende voor linksachter Luke Shaw. In het Champions League duel met PSV liep hij een dubbele beenbreuk op na een tackle van PSV-verdediger Hector Moreno. Nu zes jaar later lijkt hij eindelijk het schroom van zich af te hebben gegooid. 

Concurrentie 

In de zomerse transferperiode voor het seizoen 2020/2021 tekende Manchester United hun nieuwe beoogde linksachter van FC Porto. Alex Telles kwam over voor vijftien miljoen euro. “Voor Luke Shaw moet dit een duwtje in de rug zijn geweest. Sindsdien is hij gaan spelen als prime Roberto Carlos. Sindsdien is Shaw meer gaan werken aan zijn trap en aanvalsspel, iets wat de kwaliteiten van Telles zijn. Zo neemt Shaw nu opeens corners en vrije trappen. Iets wat ik hem hiervoor nooit heb zien doen”, aldus Quincy Richardson van FC Buitenland. 

De Manchester derby

De Manchester derby van afgelopen weekend stond in het teken van de man of the match prestatie van Luke Shaw. Hij wist zelf met een droge knal de wedstrijd tegen rivaal Manchester City in het slot te gooien. Dit nadat Bruno Fernandes al vroeg 1-0 op het bord had gezet uit een penalty. Het was Shaw zijn eerste doelpunt voor United sinds augustus 2018 en het was überhaupt het eerste doelpunt van Manchester United dat niet uit een standaardsituatie werd gescoord tegen een van de ‘bix six’ teams dit seizoen. Luke Shaw wist dus weer na de Manchester derby wat scoren was, maar het loopt al het hele seizoen aardig voor de linksachter. Zo creëerde hij in het seizoen 2020/2021 zeven grote kansen in de Premier League. Alleen Andy Robertson (Liverpool) en Aaron Creswell (West Ham United) deden dit vaker dan Shaw. Beide backs creëerde negen grote kansen voor hun teamgenoten. 

Het Europees Kampioenschap

Met zijn prestaties de afgelopen weken zal Shaw hopen zich in de kijker gespeeld te hebben bij bondscoach Gareth Southgate. De linksachter positie bij het Engelse elftal is nog een plaats waar een hoop spelers zich voor in de picture kunnen spelen. Zo kan Southgate kiezen uit Ryan Bertrand (Southampton), Aaron Creswell (West Ham United), Bukayo Saka (Arsenal), Ben Chilwell (Chelsea) en Luke Shaw. De laatste keer dat Shaw bij de selectie zat, was voor de Nations League wedstrijd tegen Kroatië in 2018. Verder dan een plaats warm houden op de bank kwam hij niet. Of hij mee mag naar het EK moet nog blijken, maar Luke Shaw maakt door zijn recente prestaties wel weer kans. 

Comeback kid Luke Shaw zal met Manchester United vanavond AC Milan ontvangen in de Europa League, waarna zondag weer een belangrijke wedstrijd wacht in het gevecht voor de top 4 tegen West Ham United.

Kun je geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, ESPN-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.