FC Buitenland – Elftal van de Week

09 maart 2021 - 16:18

Na een heerlijk voetbalweekend is het tijd om de balans op te maken. Welke elf prominenten hebben een plekje verdiend in mijn Elftal van de Week?

Door: Dosty Amin

Jasper Cillessen – Valencia CF – 8.5

Onze landgenoot is ijzersterk teruggekomen van een langdurige spierblessure. In de wedstrijd tegen Villarreal van afgelopen vrijdag was Cillessen een plaaggeest voor de aanvallers van El Submarino Amarillo. Hij stond als een dijk te keepen en liet zijn waarde weer zien op het veld. Deze Cillessen is zonder twijfel onze nummer 1 op het EK.

Pavel Kaderabek – Hoffenheim – 8.5

De back was met twee assists de hoofdrolspeler in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen het Wolfsburg van Wout Weghorst. In het systeem van trainer Sebastian Hoeness fungeert Kaderabek als rechter wingback en komt daarom vaak in kansrijke posities voor een voorzet. Afgelopen weekend wist hij optimaal gebruik te maken van die positie. 

Luke Shaw – Manchester United – 8

De Engelsman is bezig aan รฉรฉn van zijn sterkste seizoenen in het United shirt. In de Manchester Derby was hij met een uitstekende goal belangrijk voor The Reds. Afgelopen zomer werd de Braziliaan Alex Telles gehaald als vaste nieuwe linksback, maar door de uitstekende ontwikkeling van Luke Shaw is dat er nooit echt van geworden. Aan de bal was Shaw altijd al zeer gevaarlijk, maar dit jaar is hij defensief ook zeer stabiel. 

Jordi Alba – FC Barcelona – 8

De Spanjaard scoorde het openingsdoelpunt na een heerlijke assist van Lionel Messi. Al jaren draait het tandem Messi-Alba op volle toeren. Sinds Koeman is overgeschakeld naar een opstelling met drie verdedigers is er voor Alba meer ruimte om de diepte te zoeken. Dat maakt het voor tegenstanders lastig te verdedigen. We weten van de linksback dat hij verdedigend niet de allerbeste is en met de 3-5-2 opstelling krijgt Alba meer steun van de centrale verdedigers van FC Barcelona. Het nieuwe experiment van Koeman werkt voorlopig echt uitstekend.

Christopher Nkunku – RB Leipzig – 8.5

De Fransman was het zoveelste talent dat vertrok uit de opleiding van PSG. Sinds zijn komst bij Leipzig is Nkunku een belangrijke kracht geworden in het systeem van Nagelsmann. Afgelopen weekend tegen Freiburg was de middenvelder betrokken bij twee goals. Zijn inzicht is een van zijn grootste kwaliteiten. Daarnaast heeft Nkunku een geweldig schot en maakt vaak mooie en belangrijke doelpunten. Voor dit soort spelers is het goed dat ze de stap maken naar een kleinere club om daar uit te groeien tot een topspeler. De Fransman is een speler om te volgen de komende jaren.

Piotr Zielinski – Napoli – 8.5

De Pool was baas op het middenveld in de wedstrijd tegen Bologna. Met twee assists was hij niet te stoppen. Zielinski is een voetballer waarvoor je naar het stadion komt. De middenvelder heeft een geweldig techniek en koppelt dat aan een fenomenaal inzicht. Zeker een voetballer om een keer naar te gaan kijken.

Declan Rice – West Ham – 8

De Engelsman laat al jaren een hoog niveau zien op het middenveld van West Ham. Afgelopen maandag liet hij zijn waarde weer zien voor The Hammers en domineerde samen met zijn kompaan Soucek het middenveld. Rice komt uit de jeugdopleiding van Chelsea, maar op zijn veertiende vertrok hij naar West Ham. De middenvelder ontwikkelde zich snel en maakte zijn debuut op zijn achttiende. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een onmisbare schakel en hangt er een prijskaartje op van minimaal 100 miljoen euro. Rice heeft een goed gevoel voor positie en scant altijd zijn omgeving waar hij moet staan om een bal te veroveren. Aan de bal is hij ook enorm sterk met zijn passes. De verwachting is dat hij een stap omhoog zet aankomende zomer.

Lorenzo Pellegrini – AS Roma – 8

De Italiaan was matchwinner en pakte zo drie hele belangrijke punten voor AS Roma. Laatst zag ik hem spelen in de wedstrijd tegen AC Milan en vond ik hem de beste man op het veld. Pellegrini heeft gevoel voor ruimtes en loopt zich altijd vrij. De Italiaan is qua inzicht een van de beste middenvelders van de Serie A.

Jordan Larsson – Spartak Moskou – 9

Voor het eerst staat er een speler in het Elftal buiten de 5 grootste Europese competities. Het betreft de oud speler van N.E.C. Jordan Larsson. De zoon van oud-Feyenoorder Henrik Larsson gaf een absolute show weg afgelopen weekend in de 6-1 overwinning op Krasnodar. Vooral zijn assist op Promes was er eentje om in te lijsten. Larsson was voor de rest nog betrokken bij drie goals. De aanvaller is technisch vaardig en dribbelt gemakkelijk langs tegenstander. Ik heb vooral genoten van zijn inzicht en de manier hoe hij medespelers wegstuurt. De Rotterdammer wordt al maanden in verband gebracht met de Europese subtop

Robert Lewandowski – FC Bayern – 9.5

Geen woorden kunnen omschrijven hoe goed Lewandowski presteert de afgelopen jaren. Afgelopen weekend bracht de Pool zijn seizoenstotaal op 31. En dat terwijl we pas 23 speelrondes onderweg zijn in de Bundesliga. Als hij dit aanhoudt eindigt de Pool op minimaal 42 goals. Afgelopen jaar werd de spits beroofd van zijn eerste Gouden Bal. Laten we hopen dat Lewandowski hem dit jaar wel overhandigd krijgt. 

Harry Kane – Tottenham Hotspur – 10

De spits leverde weer een topprestatie af in de wedstrijd tegen Crystal Palace. Kane was betrokken bij alle vier de doelpunten. Inmiddels staat de Engels International al op 13 assists. Kane is niet alleen een geweldige afmaker, maar ook een van de beste spelmakers van de Premier League. Zijn connectie met Son is voor tegenstanders niet te verdedigen. Inmiddels lijkt er een nieuwe connectie te zijn geboren tussen Kane en Bale.  


Kun je geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, ESPN-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.