De vraagtekens voor Hakim Ziyech

12 februari 2021 - 11:33

Door: Mick van der Nat

Hij vertrok als grote meneer uit de Eredivisie afgelopen zomer. Drie keer opeenvolgend Ajacied van het jaar en The Guardian plaatste hem op nummer 29 van de beste voetballers van 2019. De superster van het Marokkaanse elftal kan alleen nog geen potten breken bij ‘The Blues’. Krijgt hij een nieuwe kans onder de kersvers aangestelde trainer Thomas Tuchel?

Stroeve start

Ziyech speelde sinds zijn vertrek bij Ajax achttien wedstrijden voor Chelsea en kwam daarin tot drie assists en twee doelpunten. Ook raakte hij twee keer geblesseerd. De eerste keer aan zijn kuit, waardoor hij zes wedstrijden mistte en de tweede keer aan zijn hamstring, waardoor hij weer zes wedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan. 

Lampard out, Tuchel in

Op 25 januari viel het oordeel over clublegende Frank Lampard. Chelsea verloor in de laatste twee maanden onder de trainer vijf van de laatste acht Premier League duels en zakte naar de negende plaats. Er moest een nieuwe wind blazen op Stamford Bridge en dus werd oud-hoofdcoach van Paris Saint Germain Thomas Tuchel onder contract gezet. Voor Hakim Ziyech betekende de nieuwe trainer ook een ommekeer, onder Tuchel speelde hij nog geen volledige wedstrijd. Chelsea is onder Tuchel in een ander spelsysteem gaan spelen. Het 3-4-3 werd geïntroduceerd met aanvallende backs, maar met meer defensieve zekerheid. Een systeem waar Ziyech niet geheel inpast, aangezien er geen buitenspelers zijn. Echter vertelde de nieuwe Chelsea trainer in een interview dat Ziyech nog niet geheel fit was en er geen risico met hem genomen werd. De Marokkaanse balkunstenaar is niet de enige topspeler die nog geen plaats heeft gevonden in het team van de Duitse hoofdcoach. Zo startte N’Golo Kante ook nog geen wedstrijd. 

De toekomst

In de podcast FC Buitenland kwamen de problemen van Hakim Ziyech ook bovendrijven. “Chelsea moet op dit moment heel voorzichtig met hem zijn, willen ze een Ziyech hebben die van waarde kan zijn voor het team. Daarbij denk ik ook dat als hij weer geheel fit is dat hij ook onder Tuchel gaat spelen. In een rol achter de spits samen met Kai Havertz is toch een rol die hij ook kan vervullen”, aldus Martijn van Zijtveld. Jaron Blonk was het geheel met de stelling eens. “Het zou toch voor Chelsea zelf ook eeuwig zonde zijn als hij niet speelt. In mijn ogen is Ziyech een van de mooiste spelers om naar te kijken op de Europese velden. Ik hoop dus zeker dat hij ook de kans krijgt om zich weer te laten zien.”

Op maandagavond speelt Chelsea met of zonder Ziyech thuis in de Premier League tegen Newcastle United. 

Kun je geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, ESPN-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.