Waar ligt de toekomst van ‘Il Gigante’?

27 januari 2021 - 14:28

Met 15 jaar en 362 dagen op de bank zitten van een Europese topclub. Het is de droom van elke jonge voetballer, een droom die werkelijkheid werd voor Gianluigi Donnarumma in 2015. Zes jaar en 196 wedstrijden later moet Donnarumma een beslissing gaan maken over zijn toekomst.

Door: Mick van der Nat

TALENT VAN HET EERSTE UUR

Gianluigi Donnarumma werd op 25 februari 1999 geboren in Castellammare di Stabia, een havenstad niet ver van Napels. Op vierjarige leeftijd sloot hij zich aan bij de lokale voetbalclub ASD Club Napoli. De jeugdopleiding van ASD Club Napoli doorliep Donnarumma, totdat hij op 14 jarige leeftijd voor 250.000 euro werd weggeplukt door AC Milan. Een club waar zijn oudere broer Antonio Donnarumma vier jaar onder contract had gestaan, zonder één wedstrijd te spelen in de hoofdmacht. 

START BIJ AC MILAN

In zijn periode in de jeugd van I Rossoneri speelde de keeper altijd één team hoger dan zijn leeftijd. Zo doorliep ‘Il Gigante’ de Giovanissimi (O15), de Allievi (O17), en uiteindelijk de Primavera (O21) allemaal voor zijn zestiende verjaardag. Voormalig hoofdcoach Filippo Inzaghi nam Donnarumma zelfs op in zijn wedstrijdselectie voor de competitiewedstrijd tegen Cesena in februari 2015, drie dagen voor zijn zestiende verjaardag. Kort nadat Donnarumma de vereiste leeftijd had bereikt om een professioneel contract te tekenen, deed hij dat bij AC Milan voor drie jaar tot 2018. 

EERSTE KEEPER 

Het seizoen nadat Donnarumma geroken had aan de hoofdmacht, werd hij gepromoveerd tot derde keeper van het eerste elftal. Het competitieve debuut van “Il Gigante’ komt tegen Sassuolo, met zijn 16 jaar en 242 dagen werd hij de tweede jongste keeper ooit die debuteerde in de Serie A. De wedstrijden na Sassuolo blijft Donnarumma onder de lat staan. Hij nam de rol van eerste keeper volledig over van Diego López na zijn prestatie in de wedstrijd tegen Atalanta. De Gazzetta dello Sport beschreef zijn prestaties als: “Donnarumma de keeper die wonderen verrichtte”. Zijn vaste basisplaats leverde ook een nieuw contract op. Zaakwaarnemer Mino Raiola sloot in 2017 een 4-jarige deal die hem een slordige 6,5 miljoen per jaar opleverde. 

CONTRACTUELE PROBLEMEN

Fans van AC Milan waren echter niet te spreken over de zware onderhandelingen die Mino Raiola voerde. Zo werd een duel van Jong Italië verstoord door fans die nepbiljetten naar het hoofd van de keeper gooide. Donnarumma kan van ‘geluk’ spreken dat vier jaar later een wereldwijde pandemie supporters uit het stadion houdt. Mino Raiola eist een salaris van 7,5 miljoen euro per jaar. AC Milan en ‘Il Gigante’ hebben dan ook grote moeite om tot een akkoord te komen. Aangezien het contract komende zomer afloopt is Donnarumma vrij om met andere clubs te praten. Jaron Blonk host van de FC Buitenland podcast ziet Donnarumma misschien wel vertrekken naar aartsrivaal Inter. “Donnarumma is een Inter fan en Handanovic lijkt over zijn top heen te zijn, dus het zou voor beide partijen interessant kunnen zijn. Het zou in ieder geval wel de sensatie zijn, waarmee ik de lockdown door kom”, besloot Jaron Blonk

AC Milan vervolgt dit weekend de jacht naar de eerste landstitel in tien jaar tijd met een uitwedstrijd tegen het Nederlands gekleurde Bologna.

Kun je geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, ESPN-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.